ario80 11.06.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 witam, mam wąską działkę i prawdopodobnie jest problem w tym żebym dostał pozwolenie na rozbiórkę istniejącej nieruchomości w zabudowie bliźniaczej (pierwotnie był to jeden budynek, później podzielony na dwa) i wybudowanie domu wolno stojącego. gdzie mogę się odwołać od tej decyzji? czy muszę w takim przypadku po prostu występować o odstępstwo (do kogo wystąpić)? jednym z powodów prawdopodobnej odmowy ma być niby bliźniacza zabudowa na ulicy... pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 jest mpzp czy będziesz występować o wz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 nie ma mpzp dla "mojego" rejonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 może sam najpierw sprawdź czy to jest możliwe zanim wystąpisz o wz, tu są podane odległości jeśli będzie odmowa wz masz 14 dni do SKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 czytałem to. ja chcę budować 1,5m od jednej i 3, od drugiej granicy. oczywiście ściany są bez okien więc tu jestem ok. urzędnik jest przeciw, bo na ulicy jest głównie zabudowa bliźniacza i jak ja postawię dom wolno stojący "to każdy będzie chciał taki stawiać" i ulica straci swój urok. (szkoda, że nie mam zdjęć, bo "urok" tej ulicy to w chwili obecnej słaby żart nic więcej ). poza tym w/g urzędnika nie można usankcjonować prawnie tego, że rozbiorę połowę budynku (który w chwili obecnej ma ścianę dzielącą go na dwa osobne mieszkania w granicy działek). powodem jest to, że po rozbiórce umówiłem się z sąsiadem, że postawię dodatkowo ścianę przy ścianie istniejącej w granicy - nie można tego niby jakoś prawnie uzasadnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 nic innego nie wymyślisz jak wystąpienie o wz jeśli to jest zgodne z uwarunkowaniami tego rozporządzenia, ale.......wg mnie wy obaj z sąsiadem musicie wystąpić o wz, bo on na swojej działce w linii swojej granicy będzie miał nową ścianęStroną w postępowaniu o wz będzie też drugi Twój sąsiad, który może się odwoływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 tak dokładnie to nowo ściana byłaby na mojej działce i to chyba się nie podoba w urzędzie. w piątek mam dostać tel. z urzędu jaka jest ostateczna ich decyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 jak jego ściana na Twojej działce?a pozwolenie na budowę? nie pasuje mi to chyba wystąpić musielibyście razem o ustalenie warunków dla inwestycji polegającej na.... zlokalizowanej na obu działkach bo warunki określałyby kolejność/uwarunkowania rozbiórki i budowy ale niech ktoś mądry podpowie jak później ew. z pozwoleniem na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 we wniosku do urzędu zaznaczyłem, że planuję inwestycję polegającą na rozbiórce, budowie ściany i całego nowego budynku. do rozbiórki i samej ściany projektant zrobi jakieś dokumenty (jakie to dokładnie nie wiem ale coś mówił, że zrobi - muszę go wypytać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 wszystko ok ale na czyim gruncie jest teraz wspólna ściana i będzie nowa? Bo wychodzi taka nieuregulowana prawnie sytuacja że dom sąsiada później będzie częściowo na Twoim gruncie i tak sąsiad będzie stroną więc jeśli się dogadaliście to może rzeczywiście jeden wniosek o wz jeśli wspólna ściana jest na Twoim gruncie przynajmniej w papierach teraz doczytałam Twój wcześniejszy post w granicy działek jednak przepraszam że skręciłam trochę obok Twojego głównego pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 spoko dzięki za zainteresowanie moim tematem... nowa ściana w CAŁOŚCI stałaby na moim terenie i jeżeli sąsiad będzie chciał to umożliwię mu także wykonanie docieplenia. sąsiad może i jest stroną, ale sytuacja jest "skomplikowana" i wolę wszystko załatwiać sam, bez żadnych wspólnych wniosków itp. nie można przemilczeć w urzędzie sprawy ściany i budować jej w cichym porozumieniu z sąsiadem czy jest ona konieczna i w tym przypadku trudno ją "uregulować" prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 chyba jestem nieczytelna narysuj sobie to odległość Twojego nowego domu ma być wg rozp. w odległości x od granicy sąsiada a nowa ściana domu sąsiada będzie jakiej grubościi? i wchodzi na Twoją działkę jak z tego wybrnąć? jak liczyć odległość już chyba na etapie wz muszą to rozwiązać czy jest ona konieczna nie wydaje ci się że to zbyt duże ryzyko jakby coś się zaczęło dziać z konstrukcją domu sąsiada, może popytaj w wymianie doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 11.06.2008 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ściana będzie miała grubość cegły... z tą odległością to fakt trudna sprawa, bo przepisy mówią o granicy a tu będzie nieruchomość częściowo w mojej działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 może ktoś mądry coś Ci podpowie i wymyślimi wychodzi że powinieneś wystąpić razem z sąsiadem a ściana ta do rozbiórki i nowa powinna być na jego gruncie oczywiście teoretycznie, zostają te same nr i granice działek, własność do pozwolenia na budowę ale liczysz odległość domu od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts