Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy - jak się odwoływać?

ario80

Recommended Posts

witam,

mam wąską działkę i prawdopodobnie jest problem w tym żebym dostał pozwolenie na rozbiórkę istniejącej nieruchomości w zabudowie bliźniaczej (pierwotnie był to jeden budynek, później podzielony na dwa) i wybudowanie domu wolno stojącego. gdzie mogę się odwołać od tej decyzji? czy muszę w takim przypadku po prostu występować o odstępstwo (do kogo wystąpić)? jednym z powodów prawdopodobnej odmowy ma być niby bliźniacza zabudowa na ulicy...

pzdr,

czytałem to.

ja chcę budować 1,5m od jednej i 3, od drugiej granicy. oczywiście ściany są bez okien więc tu jestem ok. urzędnik jest przeciw, bo na ulicy jest głównie zabudowa bliźniacza i jak ja postawię dom wolno stojący "to każdy będzie chciał taki stawiać" i ulica straci swój urok. (szkoda, że nie mam zdjęć, bo "urok" tej ulicy to w chwili obecnej słaby żart nic więcej ).

poza tym w/g urzędnika nie można usankcjonować prawnie tego, że rozbiorę połowę budynku (który w chwili obecnej ma ścianę dzielącą go na dwa osobne mieszkania w granicy działek). powodem jest to, że po rozbiórce umówiłem się z sąsiadem, że postawię dodatkowo ścianę przy ścianie istniejącej w granicy - nie można tego niby jakoś prawnie uzasadnić.

nic innego nie wymyślisz jak wystąpienie o wz jeśli to jest zgodne z uwarunkowaniami tego rozporządzenia, ale.......wg mnie wy obaj z sąsiadem musicie wystąpić o wz, bo on na swojej działce w linii swojej granicy będzie miał nową ścianę

Stroną w postępowaniu o wz będzie też drugi Twój sąsiad, który może się odwoływać

jak jego ściana na Twojej działce?a pozwolenie na budowę? nie pasuje mi to

chyba wystąpić musielibyście razem o ustalenie warunków dla inwestycji polegającej na.... zlokalizowanej na obu działkach

bo warunki określałyby kolejność/uwarunkowania rozbiórki i budowy

ale niech ktoś mądry podpowie :-? jak później ew. z pozwoleniem na budowę? :-?

wszystko ok ale na czyim gruncie jest teraz wspólna ściana i będzie nowa? Bo wychodzi taka nieuregulowana prawnie sytuacja że dom sąsiada później będzie częściowo na Twoim gruncie

i tak sąsiad będzie stroną więc jeśli się dogadaliście to może rzeczywiście jeden wniosek o wz jeśli wspólna ściana jest na Twoim gruncie przynajmniej w papierach

teraz doczytałam Twój wcześniejszy post

w granicy działek
jednak :-?

przepraszam że skręciłam trochę obok Twojego głównego pytania :wink:

spoko ;-) dzięki za zainteresowanie moim tematem...

nowa ściana w CAŁOŚCI stałaby na moim terenie i jeżeli sąsiad będzie chciał to umożliwię mu także wykonanie docieplenia.

sąsiad może i jest stroną, ale sytuacja jest "skomplikowana" i wolę wszystko załatwiać sam, bez żadnych wspólnych wniosków itp.

nie można przemilczeć w urzędzie sprawy ściany i budować jej w cichym porozumieniu z sąsiadem czy jest ona konieczna i w tym przypadku trudno ją "uregulować" prawnie?

chyba jestem nieczytelna

narysuj sobie to

odległość Twojego nowego domu ma być wg rozp. w odległości x od granicy sąsiada a nowa ściana domu sąsiada będzie jakiej grubościi? i wchodzi na Twoją działkę

jak z tego wybrnąć? jak liczyć odległość już chyba na etapie wz muszą to rozwiązać

czy jest ona konieczna

nie wydaje ci się że to zbyt duże ryzyko jakby coś się zaczęło dziać z konstrukcją domu sąsiada, może popytaj w wymianie doświadczeń

może ktoś mądry coś Ci podpowie i wymyśli

mi wychodzi że powinieneś wystąpić razem z sąsiadem a ściana ta do rozbiórki i nowa powinna być na jego gruncie oczywiście teoretycznie, zostają te same nr i granice działek, własność do pozwolenia na budowę ale liczysz odległość domu od ściany