mobby 11.06.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Mam pewien dylemat dotyczący paszportu.Skończyła się ważność paszportu dla moich dzieciaków.Obecnie są dosyć duże kolejki w urzędzie paszportowym, a procedura wyrobienia nowego paszportu wymaga obecności wszystkich ( dzieci i rodziców) w urzędzie, co przy dużych kolejkach jest dla mnie trudne do realizacji ( urlop na czynności urzędowe nie wchodzi w grę).Mam zatem pytanie czy jadąc na Słowację bez ważnych paszportów dzieci czyms ryzykuję? Czy w ramach Schenegen honorowane są inne dokumenty dla dzieci oprócz paszportu? Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.06.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ryzykujesz tym, że jak w sam raz was sprawdzą to Schengen polega na tym, że nie ma w ogóle kontroli na granicach, są za to lotne na drogach. Wyrób im tymczasowe dopwody osobiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 23.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Pewnie już po czasie, ale może innym się przyda. Jak byłem z synkiem wyrabiać paszport to dostałem dwie opcje do wyboru.1. Paszport normalny ważny 5 lat. Czas oczekiwania około 1 m-ca.2. Paszport wystawiany w Urzedzie Wojewódzkim ważny rok, praktycznie od ręki. Koszt ten sam tj. 30zł. Jak się komuś śpieszy, nieoczekiwane wczasy itd, to jest alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Ł. 25.07.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Chciałabym wiedzieć coś więcej na temat paszportu wystawianego od ręki. Zgapiłam się trochę a chciałam z dzieckiem za 2 tygodnie jechać na Słowację. Na paszport się czeka min. 3 tygodnie i jestem w kropce. Paszport od ręki uratowałby mi życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.09.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 juz po wakacjach ale informacja przydatna więc załączam Paszport tymczasowy Paszport tymczasowy wydawany jest: dzieciom do ukończenia 5 roku życia;obywatelom polskim przebywającym za granicą, na czas oczekiwania przez nie na doręczenie paszportu sporządzonego w Rzeczypospolitej Polskiej;obywatelom polskim przebywającym czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą, na powrót do miejsca stałego pobytu,obywatelom polskim przebywającym w Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą, w udokumentowanych nagłych przypadkach związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny.Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul. Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania. Paszport tymczasowy nie zawiera biometrii. info MSWiA http://www.mswia.gov.pl koszt 30 zł, czas oczekiwania od 2 dni do 2 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.09.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Najszybszym sposobem jest dowód osobisty. Korzyści:1) jest ważny 5 lat a nie rok jak w przypadku paszportu2) koszt - 0 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts