Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyjazd na Słowację i dokumenty dzieci

mobby

Recommended Posts

Mam pewien dylemat dotyczący paszportu.

Skończyła się ważność paszportu dla moich dzieciaków.

Obecnie są dosyć duże kolejki w urzędzie paszportowym, a procedura wyrobienia nowego paszportu wymaga obecności wszystkich ( dzieci i rodziców) w urzędzie, co przy dużych kolejkach jest dla mnie trudne do realizacji ( urlop na czynności urzędowe nie wchodzi w grę).

Mam zatem pytanie czy jadąc na Słowację bez ważnych paszportów dzieci czyms ryzykuję? Czy w ramach Schenegen honorowane są inne dokumenty dla dzieci oprócz paszportu?

Mobby

• 1 month później...

Pewnie już po czasie, ale może innym się przyda. Jak byłem z synkiem wyrabiać paszport to dostałem dwie opcje do wyboru.

1. Paszport normalny ważny 5 lat. Czas oczekiwania około 1 m-ca.

2. Paszport wystawiany w Urzedzie Wojewódzkim ważny rok, praktycznie od ręki.

Koszt ten sam tj. 30zł.

Jak się komuś śpieszy, nieoczekiwane wczasy itd, to jest alternatywa.

• 3 years później...
  • 2 months później...

juz po wakacjach ale informacja przydatna więc załączam

Paszport tymczasowy

Paszport tymczasowy wydawany jest:

dzieciom do ukończenia 5 roku życia;

obywatelom polskim przebywającym za granicą, na czas oczekiwania przez nie na doręczenie paszportu sporządzonego w Rzeczypospolitej Polskiej;

obywatelom polskim przebywającym czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą, na powrót do miejsca stałego pobytu,

obywatelom polskim przebywającym w Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą, w udokumentowanych nagłych przypadkach związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny.

Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul.

Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania.

Paszport tymczasowy nie zawiera biometrii.

info MSWiA http://www.mswia.gov.pl

koszt 30 zł, czas oczekiwania od 2 dni do 2 tygodni