nely 11.06.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 o właśnie!z jakiego mat. lepiej budowac, gdy na poddaszu przewiduje się osobne mieszkanie? (4 okna dachowe, 4 szczytowe)Czyli całodobowe korzystanie z poddasza - problemowe pory roku - lato zima Ponoć ytong najlepszy? tez tak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 11.06.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ponoć ytong najlepszy? tez tak sądzicie? Niektórzy tak sądzą. Ja dla odmiany w ogóle nie uznaję tego materiału, jako budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 11.06.2008 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ja dla odmiany w ogóle nie uznaję tego materiału, jako budowlanego. dlaczego? ponoć wystarczy 36 i bez tynków i ocieplania jest ciepło i odchodzi koszt z tym związany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.06.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 To co nie zamierzasz tynkować, ocieplać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 11.06.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 na zewnątrz - bez styropianu (odchodzi koszt mat. robocizny i czasu)wewnątrz - szpachel sam bez tynku (jw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.06.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 poczytaj choć trochę a potem dopiero pisz.... bo wychodzą Ci jak na razie głupoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 11.06.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 taką informację otrzymałam od Pana z ytongaczyli kłamał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 ponoć wystarczy 36 i bez tynków i ocieplania jest ciepło i odchodzi koszt z tym związany.. proponuje jeszcze bez zaprawy/kleju w środek toż to strata czasu i kasy. Prawidłowa izolacja cieplna poddasza to podstawa aby dało sie tam mieszać ale ytong 36cm tego nie załtawi nawet jak wybudujesz zgodnie z technologią a co dopiero jak to wykonasz jak opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.06.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 taką informację otrzymałam od Pana z ytonga czyli kłamał? to się nazywa "hłyt marketingowy" (chwyt dla niepismiennych po polsko-chińsku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 11.06.2008 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 to dotyczyło scian bocznych poddasze - ocieplone wełną 15 i folia i płyta regipsowaściany gładz szpachlowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.06.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 taką informację otrzymałam od Pana z ytonga no po prostu witki opadają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 to dotyczyło scian bocznych poddasze - ocieplone wełną 15 i folia i płyta regipsowa ściany gładz szpachlowa za mało ocieplenia , bedzie zimno gorąco. Dołóż z 10cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.06.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Jaki materiał na ściany nie ma kompletnego znaczenia, bierz co tańsze w twoim regionie i z tego buduj, najważniejsze jest późniejsze dokładnie ocieplenie ścian i poddasza i to min 25cm wełny na poddaszu żeby było na nim znośnie. A jak dom jest bardzo nasłoneczniony to i 25cm będzie za mało żeby na poddaszu było chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.06.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 A jak dom jest bardzo nasłoneczniony to i 25cm będzie za mało żeby na poddaszu było chłodno. To prawda - zwłaszcza przy takiej ilości okien, no ale tych nie da sie ocieplić wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 11.06.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Przede wszystkim dobrze zaizolowany dach oraz zewnętrzne rolety na okna dachowe - latem zapewniją komfort - nia ma ukropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 11.06.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 dlaczego? ponoć wystarczy 36 i bez tynków i ocieplania jest ciepło i odchodzi koszt z tym związany.. Ta widziałem już takich co Ytong 36 ocieplali styropianem 10cm. ... im też pan powiedział, że będzie cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 11.06.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ponieważ padło tu hasło o ochronie okien przed nagrzewaniem zapytam na tym wątku czy ktoś ma lub zbiera ł informacje o zewnętrznych markizach do okien fakro?Mam okna dachowe od południa i jest gorąco- ja chciałabym kupić markizy zewnętrzne - bo wydaje mi się, że to, co podali w informacjach o redukcji promieniowania cieplnego jest wiarygodne - mój mąż jest jednak sceptykiem i twierdzi, ze to niewiele więcej da niż zwykłe rolety wewnętrzne - zagonił mnie do szukania argumentów na "tak" poza serwisami producenta - więc zaglądam na dawno nieodwiedzane forum - może ktoś się wypowie w tej kwestii, ewentualnie napisze też o wadach tychże markizPozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.06.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ponieważ padło tu hasło o ochronie okien przed nagrzewaniem zapytam na tym wątku czy ktoś ma lub zbiera ł informacje o zewnętrznych markizach do okien fakro? Mam okna dachowe od południa i jest gorąco- ja chciałabym kupić markizy zewnętrzne - bo wydaje mi się, że to, co podali w informacjach o redukcji promieniowania cieplnego jest wiarygodne - mój mąż jest jednak sceptykiem i twierdzi, ze to niewiele więcej da niż zwykłe rolety wewnętrzne - zagonił mnie do szukania argumentów na "tak" poza serwisami producenta - więc zaglądam na dawno nieodwiedzane forum - może ktoś się wypowie w tej kwestii, ewentualnie napisze też o wadach tychże markiz Pozdrawiam Gośka Wiesz co włsnie jestem na tym samym etapie poszukiwania osłon do tych badziewnych okien dachowych . Fakt ze najwięcej ciepła w dni słoneczne przedostaje się własnie przez te okna . Poszukuje informacji i zbieram doświadczenia co mogłyby najlepiej skutkować w ochronie przed nagrzewaniem pokoju przez słońce . Wg danych któremi się udało do tej pory zebarać , najlepsze byłyby rolety zewnętrzne , ale są najdroższe . Właśnie przyglądam się markizą , które są jaką alternatywą dla rolet i są dużo tańsze ( czytaj sześciokrotnie) koszt takiej zwykłej markizy to coś około 200 złotych . Wg danych technicznych mogą zatrzymać/odbić około 90% promieni słonecznych , nawej jak zrobią to w 75 % ( boproducenci lubią wyolbrzymiać) to różnica może być kolosalna do stany obecnego , a przytym w porównaniu z roletami zewnetrznymi przepuszczają więcej swiatła . Producent przy zastosowaniu markiz na okna dachowe dla leprzego efektu ochrony przed słońcem poleca dodanie jeszcze rolet wewnętrznych . Ja myśłe ze najpierw zakupie ze dwie te markizy i przetestuje ich urzyteczność jeśli się sprwadzą założe na kolejne . pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 12.06.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Markizy Fakro przetestowałem. Są bardzo dobre. Łatwe w montażu. Jedyny problem to pamiętać o zwijaniu, gdy mocno wieje lub pada. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.06.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Markizy Fakro przetestowałem. Są bardzo dobre. Łatwe w montażu. Jedyny problem to pamiętać o zwijaniu, gdy mocno wieje lub pada. Polecam. i właśnie takie opinie z własnego doświadczenia są dla mnie najlepszą rekomendacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts