Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gorąco i zimno na poddaszu

nely

Recommended Posts

ponoć wystarczy 36 i bez tynków i ocieplania jest ciepło i odchodzi koszt z tym związany..

proponuje jeszcze bez zaprawy/kleju w środek toż to strata czasu i kasy.

Prawidłowa izolacja cieplna poddasza to podstawa aby dało sie tam mieszać ale ytong 36cm tego nie załtawi nawet jak wybudujesz zgodnie z technologią a co dopiero jak to wykonasz jak opisujesz.

Jaki materiał na ściany nie ma kompletnego znaczenia, bierz co tańsze w twoim regionie i z tego buduj, najważniejsze jest późniejsze dokładnie ocieplenie ścian i poddasza i to min 25cm wełny na poddaszu żeby było na nim znośnie. A jak dom jest bardzo nasłoneczniony to i 25cm będzie za mało żeby na poddaszu było chłodno.

Ponieważ padło tu hasło o ochronie okien przed nagrzewaniem zapytam na tym wątku czy ktoś ma lub zbiera ł informacje o zewnętrznych markizach do okien fakro?

Mam okna dachowe od południa i jest gorąco- ja chciałabym kupić markizy zewnętrzne - bo wydaje mi się, że to, co podali w informacjach o redukcji promieniowania cieplnego jest wiarygodne - mój mąż jest jednak sceptykiem i twierdzi, ze to niewiele więcej da niż zwykłe rolety wewnętrzne - zagonił mnie do szukania argumentów na "tak" poza serwisami producenta - więc zaglądam na dawno nieodwiedzane forum - może ktoś się wypowie w tej kwestii, ewentualnie napisze też o wadach tychże markiz

Pozdrawiam Gośka

Ponieważ padło tu hasło o ochronie okien przed nagrzewaniem zapytam na tym wątku czy ktoś ma lub zbiera ł informacje o zewnętrznych markizach do okien fakro?

Mam okna dachowe od południa i jest gorąco- ja chciałabym kupić markizy zewnętrzne - bo wydaje mi się, że to, co podali w informacjach o redukcji promieniowania cieplnego jest wiarygodne - mój mąż jest jednak sceptykiem i twierdzi, ze to niewiele więcej da niż zwykłe rolety wewnętrzne - zagonił mnie do szukania argumentów na "tak" poza serwisami producenta - więc zaglądam na dawno nieodwiedzane forum - może ktoś się wypowie w tej kwestii, ewentualnie napisze też o wadach tychże markiz

Pozdrawiam Gośka

Wiesz co włsnie jestem na tym samym etapie poszukiwania osłon do tych badziewnych okien dachowych . Fakt ze najwięcej ciepła w dni słoneczne przedostaje się własnie przez te okna . Poszukuje informacji i zbieram doświadczenia co mogłyby najlepiej skutkować w ochronie przed nagrzewaniem pokoju przez słońce . Wg danych któremi się udało do tej pory zebarać , najlepsze byłyby rolety zewnętrzne , ale są najdroższe . Właśnie przyglądam się markizą , które są jaką alternatywą dla rolet i są dużo tańsze ( czytaj sześciokrotnie) koszt takiej zwykłej markizy to coś około 200 złotych . Wg danych technicznych mogą zatrzymać/odbić około 90% promieni słonecznych , nawej jak zrobią to w 75 % ( boproducenci lubią wyolbrzymiać) to różnica może być kolosalna do stany obecnego , a przytym w porównaniu z roletami zewnetrznymi przepuszczają więcej swiatła . Producent przy zastosowaniu markiz na okna dachowe dla leprzego efektu ochrony przed słońcem poleca dodanie jeszcze rolet wewnętrznych . Ja myśłe ze najpierw zakupie ze dwie te markizy i przetestuje ich urzyteczność jeśli się sprwadzą założe na kolejne .

pozdr

Jacek