Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gorąco i zimno na poddaszu

nely

Recommended Posts

już widzę ten domek

ściana z ytonga 36 cm bez ocieplenia, w dachu wełna 15 cm, super będzie

:D :D

ale tak ma być wszak latem jest gorąco a zimą zimno, a wy się dziwicie biednej nely a jej taki miły Pan z ytonga powiedział a nawet zapewniał że będzie OK. :wink: :wink:

nely opamiętaj się,

http://forum.muratordom.pl/post2447104.htm?highlight=#2447104

Ytong 36,5 bez ocieplenia naprawdę wystarczy !

Pewnie w rozliczenaich jak dla domów pasynwych róznica wyjdzie, ale żeby było kokretnie upał, albo zimnica od tej grubości Ytonga, to bzdura.

W perspektywie wielu lat i to zakładając sztuczne warunki do obliczeń (bez otwierania częstego okien, wychodzenia na dymka i wypuszczania pieska lub kotka kilka razy dziennie otwierając drzwi czy balkon) w okresie 10-15 lat może i to ocieplenie dodatkowe się zwróci, ale różnice typu tu upał (lodówa), duszno (nie duszno) - trzeba między bajki włożyć.

Mówię z praktyki - kończymy budować drugi dom z Ytonga 36.5, bez problemów z utrzymaniem temepratury, ale w pierwszym, tam gdzie okna dachowe było latem gorąco mimo markiz i rolet. No i izolacja dachu byla jak na owe czasy zalecana 15. Więc teraz mamy dach dwuspadowy w L i jedyne okno dachowe w łazience, a izolację grubszą - 30 w dwoch warstwach.

Nie mieszkamy jeszcze, ale na poddaszu jet minimalnie cieplej ,ale nadal chłodno.

Ale na poddaszu 15 cm to zdecydowanie za mało - 20, a nawet 30. No i okna trzeba przemyśleć. Może nie wszędzie dachowe są potrzebne, jeśli dach dwuspadowy.

No i okna trzeba przemyśleć. Może nie wszędzie dachowe są potrzebne, jeśli dach dwuspadowy.

Hmmm

No to żem poszalał. W sumie 7 okien dachowych z czego 4 od strony południowo-wschodniej ;) I tak się ograniczyłem bo w projekcie z każdej strony było po 6 ;)

No ale miało być fajnie jasno.

No i forum wtedy nie czytałem...

Ja też mam okna dachowe ...w sumie 6 .... i też -gdybym drugi raz budowała to zrobiłabym większe okna ścienne a zrezygnowałabym z dachowych. Powody zostały wymieniowe powyżej.

Dom w technice ściany jednowarstwowej z bk36. Wełny mam 20cm w dwóch warstwach (15cm i 5 cm) .

Wnioski ...jeszcze nie mieszkam, ale jestem tam codziennie po kilka godzin. Parter spox ... teraz w upalne dni miły chłodek , zauwazyłam że długo trzyma temperaturę , np. kiedy przyjdzie duże ocieplenie to w domu jeszcze kilka dni jest chłodno ...analogicznie zimą - wolniej sie wychładzał.... zaznaczę, iż jeszcze nie grzejemy. Nie mam porównania do domu ze ścianą dwówarstwową, więc nie mogę się wypowiedzieć co do róznic.

Na poddaszu jest zdecydowanie "duszniej" i cieplej w upały niż na parterze .

Ale to przeciez normalne ...dach się nagrzewa , okna "puszczają" ciepło do domu, i dodatkowo ciepło z parteru idzie "do góry" wedle praw fizyki :wink: .

Tak, że jeśli ktoś chce całkowicie uniknąć efektu sauny na poddaszu to musiałby całkowicie zrezygnowac z okien dachowych , dać z 25-30cm wełny na dach ... a i tak nie wiem, czy to da 100% pewnośc że na poddaszu bedzie chłodek :roll: .

No - u mnie tak jest ! :D 30 cm wełny, bez okien dachowych, tylko w szczytach i jedno w łazience.

Jest ok. 1-1.5 st. więcej niż na dole, ściany Ytong 1W 36.5. Duszno raczej nie jest i brak odczucia, że za gorąco, mimo, ze jeszcze spora wilgotność.

Z tym, że jeszcze nie mieszkamy i przed nocą wychodząc zamykamy okna, myślę, że przy wietrzeniu wieczorem może być chłodniej. Aha i na wentylację mechaniczną nam nie starczyło. :cry: :evil: