Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Koniczynce:) nasze miejsce na ziemi:)

Recommended Posts

tu już ściany pomalowane i zabezpieczone

http://images26.fotosik.pl/300/a72dca2a0d116c5amed.jpg

Nie mam niestety zdjęć jak to wygląda teraz, w tej chwili zalążek domku jest przysypany śniegiem.

Podsumowując koszty jakie wydaliśmy na stan 0 to 15000 zł.

wydaje mi się że to przyzwoita cena.

Stal- 1200 zł

Beton B 20- 24m sześcienne- 6000 zł

papa, izolacja- 600 zł

cegły 2000 szt- 1400 zł

cement 600 zł

piasek - 100 ton -500 zł

robocizna 1700 zł

chudziak 2000 zł

inne 1000 zł

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz akurat przez zimę bedziemy mogli wszystko przemyśleć, przeanalizować oferty na dachówkę i okna, zamówić materialy iczekać na wiosnę, ostatnio przy okazji zakupów w brw urzekła mnie kuchnia, brw może to nie rewelacyjna jakość ale chciałam jedynie podpatrzec jakies meble a identyczne zrobimy w zakładzie stolarskim, te co za chwile pokaże spodobały mi się juz dawno w katalogu a jak teraz zobaczyłam je z tymi szarymi płytkami i aluminiowymi listewkami to jestem zachwycona:D

Na razie to mój typ, ale jeszcze przez tyle czasu ile bedzie trwała budowa moż mi się coś odmienić.

http://images36.fotosik.pl/35/492b06cd69677551med.jpg

http://images50.fotosik.pl/35/87a7c556f17cb996med.jpg

http://images39.fotosik.pl/35/5581befee5455040med.jpg

• 5 months później...

Witam po dłuuugiej zimie:)

przez te pół roku przerwy uzbieralismy troszkę pieniędzy i w przyszłym tygodniu ruszamy:) narazie bez kredytu!!:) zobaczymy co nam się uda zrobić, na ile kaski starczy. Ekipa umówiona na połowę maja, narazie to co się da i co potrafimy to robimy sami, piasek ubity, szalunki pod piwniczkę w kotłowni i pod schodami zrobione.

Materiał czeka na działce i jak tylko murarze dadzą znać ruszamy!!!

Koszty:

beton komórkowy

1000 szt.- 7,80 zł ( z transprtem)- 7800 zł

500 szt połówek- 3,80- 1800 zł

stal na wieńce, schody, balkony- 700 zł

cement 1 tona - 500 zł.

piasek 25 ton- 350 zł.

Robocizna murarzy- 10 tys. ( wszelkie prace murarskie: ściany, kominy, schody, balkony- wszystko wszystko co się muruje) cena wydaje mi się atrakcyjna.

czekamy na stemple od sąsiadów którym schnie strop, niebawem nam urzyczą, zmieniliśmy nasz strop na terrivę, czekamy na wycenę hurtowni,.

Nie mogę doczekać się kiedy to wszystko ruszy, denerwuje mnie że tak to wszystko się przeciąga, gdybyśmy mieli kredyt to możnaby robić wszystko od razu a tak trzeba czekać na gotówkę, no ale jak już zaczniemy to mam nadzieję że sprawnie pójdzie, a my zaczynamy rozgląać się za kredytem :roll:

Dostaliśmy wycenę okien, plastikowe, kolor z obu stron 13 tys. myślę że nie jest źle, czekamy jeszcze na wycenę z Aluplasta i Oknoplasta, to tylko narazie takie wstępne rozeznanie bo jak przyjdzie czas to będziemy intensywnie wybierać bo może być tak ( może to długo trwać) że zanim dojdzie do wstawiania okien to może coś nowego pojawi się na rynku :o

Narazie to kupuję krzewy, kwiaty, sadzę na działce babci, ona dogląda, pielęgnuje, rozkrzewia, dba o nie bardzo żebyśmy potem mogli sobie zabrać do siebie:)

wieczorem wkleję foteczki.

Zazdroszczę Kasi256 zaawansowanego stanu robót, Agnieszce i Robertowi przeprowadzki i sama myślę że u mnie to będzie długa i ciężka droga, ale mam nadzieję że zanim skończę 30 to się przeprowadzimy :wink:

• 6 months później...
witam, mam pytanko na jakim etapie jestescie z udowaniem?bo my tez wybraliśmy ten projekt i fajnie by było zobaczyc domek juz w realu jak wygląda, czy była by taka mozliwośc podpatrzec cos u Was?my dopiero mamy pozwolenie i chcemy ruszyc z budowa na wiosne a wogole budujemy w lublinie, czekam an wiadomośc czy mozemy sie spotkac na Koniczyńce?:) :wink:

my jesteśmy na etapie dachu, mamy zafoliowany, w piatek przychodza murarze murowac kominy i w przyszlym tyg jak tylko blacha dotrze bedą kryć.

Zapraszamy na oglądanie, pod koniec nast tyg bo beda wymurowane scianki dzialowe to bedzie widać co i jak wygląda.

daj znać na priv to umówimy sie na zwiedzanie:)

Wiadomość z ostatniej chwili- blacha będzie jutro, ekipa zwarta i gotowa czeka tak więc jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to może przed świętami konicznka bedzie miala dach:) :lol:

wszystko ładnie pięknie ale panowie od dachu mówią że nie robią obróbek tzn albo trzeba kupić gotowe albo szukać kogoś kto powygina :evil: :evil:

Tam gdzie zamawiamy blachę Pan mówi że gotowych nie sprzedają bo to trzeba dokładnie wymierzyć, bo to inny odcień a wogóle jak to dachowcy tego nie robią????????

a oni swoje że nie robią i koniec.

No to my szukamy kto to zrobi, do samych obróbek nikt przyjśc nie chce ale okazało się że kolega męża który robi dachy w Norwegii zjechał na Święta do Polski i chętnie pomoże i powygina co trzeba bo ma sprzęt i zna się na rzeczy, ufffff, kamień z serca bo mało czasu na zastanawianie sie i szukanie chętnych do tej roboty.

Dziś wreszcie panowie zabrali się za krycie dachu, pogoda dopisuje, lekki mrozek ale przynajmniej nie pada, jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądać ten piękny grafit na naszym dachu:)

Pan do gięcia blachy też załatwiony więc mam nadzieje że robota pójdzie szybciutko.

Dziś mieliśmy robić też przyłącze energetyczne ale podobno jak temperatura jest na minusie to nie mozna kłaść kabla bo może popękać, nie znam się, nie wiem, w każdym razie nie zrobimy tego.

Wczoraj miała być wycena okien z Oknoplastu niestety Pani brakowało jeszcze jakiś wymiarów i wycena nie zrobiona, nawet nie chciała podać orientacyjnej ceny :evil: :evil:

A Pan z Drutexu odwiedził mnie dziś w pracy bo akurat wstawiają w zakładzie te okna i jak mu powiedziałam że okien od nich nie weźmiemy to się po prostu obraził :o :o :o

Witajcie, Święta za pasem a u nas roboty na całego, nie ma kiedy zrobić generalnego sprzątania bo pewnie do samej Wigilii będziemy spędzać czas na budowie.

Wczoraj panowie zaczeli giąć blachę, dzis skończą i od jutra wchodza na dach:):)

Wczoraj też byliśmy w Oknoplaście bo juz sie nie mogłam doczekać tej wyceny, jechałam zestresowana że cena będzie jak z kosmosu a tu 15800 :o :o a jak jeszcze pani zaczęła liczyc rabaty to wyszło 14800 :o a jak jeszcze policzyla że drzwi wejściowe będą nas kosztowały 3600 i ja kupimy to wszystko razem to jeszcze da ze 2% upustu to już wogóle rewelacja :lol:

Długo się nie zastanawialiśmy i umówiliśmy się na piątek na podpisanie umowy, im szybciej tym lepiej bo ze względu na te promocje jest ogromny ruch w interesie i potem trzeba by długo czekać na montaż.

Okna piękne, jestem baaardzo zadowolona:)

a, zrezygnowaliśmy ze szprosów bo jak obaczyłam na zywo jak to wygląda to jakoś mnie nie zachwyciło i jednak stwierdziłam ze te bez szprosów są ładniejsze.

Musimy podjąc ostateczną decyzję co do trójkąta, czy dzielic go czy zamurować te trójkąciki i wstawić trapezy, hmm, nie wiem jeszcze, zobaczymy jeszcze w piątek co nam ostatecznie doradzą.