Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

Witajcie po tak długiej przerwie mojej nieobecności. Zaglądam tutaj prawie codziennie, ale na razie się nie udzielałam w tym wątku :oops:. Karolinko fajnie już daleko macie z pracą, już podłogówka - kiedy my tak daleko będziemy hmmmmmmmm jeszcze chyba lata do tego etapu, no ale co zrobić.

Beata&Wojtek my natomiast mamy okna firmy Roto. Jest to o tyle wygodniejsze, że nie jest ono otwierane w połowie tylko w trzy czwarte okna przez to można lepiej wyglądać przez nie i skrzydło po otwarciu praktycznie nie wystaje do pokoju. Otwiera się fajnie, ale co do innych walorów (jakościowe) to sie okaże, bo na razie nie mam zielonego pojęcia. Cenowo też są tańsze niż velux i fakro (my mamy plastikowe). Pozdrawiam

Witaj Beatko:) cieszę że zajrzałaś i zapraszam na pogaduszki:)

Masz rację, z jednej strony fajnie że już podłogówka i dużo za nami ale jak pomyślę ile jeszcze nas czeka to popadam w jakiegos doła budowlanego.

W dodatku roczny bilans zaplanowanych robót wychodzi na minus więc tym bardziej człowiek jakiś zawiedziony/

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej:) Karolinko pociesz się tym, że już tak daleko jesteś - a to, że się odwleka coś co już miało być, to może i na korzyść (może coś wymyślisz nowego, lepszego, coś Ci się spodoba bardziej aniżeli to co miało być) - pociesz się tak. A poza tym i tak jesteście bardzo daleko z pracą - inni są o wiele dalej od was (patrz my;)) Życzę dużo słonka i więcej optymizmu a będzie lepiej!!! Pozdrawiam:hug:

cześć dziewczyny, miło mi że do mnie zaglądacie, ja niestety mimo urlopu nie mam wolnej chwili na FM:(:(

od rana do popołudnia w malinach, owoców mnóstwooooooo, popołudnia mam dla Kingi a wieczory i noce na pisanie prac bo ruch w interesie się zrobił.

Dopiero jak wrócę do pracy to sobie odpocznę:)

w domku narazie zastój bo nas te zbiory przyblokowały czasowo ale przynajmniej kaska jakaś wpadnie.

Mąż też od dziś na urlopie więc zaplanowaliśmy na najbliższe dni sporo prac koło domku, porządkowych i różnych innych. Musimy zaizolowac fundamenty, balkony, dokończyc elektryke w końcu:mad: (szewc bez butów chodzi)

Uporządkować działkę, zasiać trawę, posadzić thuje i drzewka owocowe, dosadzić drugi kawałek malin no i jeszcze co wyjdzie między czasie to nie wiadomo.

Wylewki myślę że zrobimy na początku października, kto powie jaki to koszt? hmmmm...?

no i marzy nam sie położenie styro na zewnątrz, czy się uda tego nie wiem jak zwykle.

Jeśli chodzi o posadzki : u nas wyszło 164m2

Sami kupiliśmy styropian , na dole 2 x 4 cm, góra 1 x 4cm i jeszcze dwie paczki dwucentymetrowego na dylatacje przy ścianach. Koszt około 1800 zł

Panowie dali folię, piach i siatkę zbrojeniową i cement. A ...i jeszcze wykorzystali nasz cement , który został po murowaniu ścian ( około 16 worków, )

Zapłaciłam im 3900zł

Cześć :)

Jakie koszty posadzki to napiszę ci za tydzień jak u nas będą wylewane.

Jaki jest koszt hydrauliki (woda, ogrzewanie podłogowe, centralne, grzejniki)? Ja zgłupiałam ostatnio. Jedni mówią że za to wszystko trzeba zapłacić 20 tyś a inni 40 tyś. Piec to wiadomo albo 4 tyś bez podajnika lub 8 tyś z podajnikiem, grzejniki około 7 tyś. A ile kosztują rurki, skrzynki i te inne pierdoły? Skąd te rozbieżności w cenie?

hej, hej, wróciłam do pracy po dłuuugim ale jakże pracowitym urlopie więc teraz bede miała troche wiecej czasu na fm.

czytam swój wątek sprzed tygodnia ile to zaplanowalismy na najbliższy czas i juz stwierdzam ze połowy nie bedzie kiedy zrobić:(:(

dla mnie najważniejsza sprawą jest uprawienie działki ale albo leje albo błoto i nic nie da sie zrobić.

Zamówilismy styropian pod wylewki i jak go ułożymy to bedzie można lać beton.

to tyle chyba na najbliższy czas, zastanawiamy się co jest najważniejsze i na co zbierac kase jak skończymy wylewki, czy tynki, czy ocieplenie poddasza, czy elewacja zewnetrzna??????

dziewczyny czy cena 13 tys (robota+materiał) za tynki w koniczynce jest dobra??

Cześć :)

Jakie koszty posadzki to napiszę ci za tydzień jak u nas będą wylewane.

Jaki jest koszt hydrauliki (woda, ogrzewanie podłogowe, centralne, grzejniki)? Ja zgłupiałam ostatnio. Jedni mówią że za to wszystko trzeba zapłacić 20 tyś a inni 40 tyś. Piec to wiadomo albo 4 tyś bez podajnika lub 8 tyś z podajnikiem, grzejniki około 7 tyś. A ile kosztują rurki, skrzynki i te inne pierdoły? Skąd te rozbieżności w cenie?

Sylwus też nie wiem skąd wychodzi Ci kwota 40 tys jak nie myślisz o jakiś super rozwiązaniach. My za wszystko oprócz pieca zapłaciliśmy ok. 20 tys, piec bedzie nas kosztował z 5 tys więc max hydraulika bedzie nas kosztować 25 tys.

Gość Angie83
Beatko pod ta ceną kryje sie tylko to co idzie pod wylewki i tynki, czyli same rurki, zaworki, pierdółki, grzejniki, piec i robota

armatura łazienkowa to hohohohhho drugie 25 tys

Karolina, a co się kryje pod armaturą łazienkową? Pytam bo jakoś tak dużo te 25 tys... :/

dziewczyny czy cena 13 tys (robota+materiał) za tynki w koniczynce jest dobra??

Karollinko ,

nie wiem ile tam u Ciebie wychodzi metrów.

Nasza Aga ma 117 m2 pow, użytkowej + garaż około 35m2 do 40 m2 bo go powiększaliśmy

wyszło nam 513 m2 tynków co dało kwotę 9 700 zł robocizna i materiał

Ile krzyknął Pan Tynek za m2?

Ceny w mojej okolicy wahają się od 19zł do 25zł/m2

To ja się dołączę:

Ponieważ zmartwiły mnie te ceny policzyłam gabaryty koniczynki, nieco (nie dużo) zaokrąglając w górę :)

posadzek mamy 200 m2

ścian do otynkowania na dole (zakładam, że tynkujemy wszytskie ściany na parterze): 226 m2 (zakładając 2,7 m wysokosci)

+ oczywiscie sufit- 100 m2

sciany na górze to nico inna bajka, liczyłam kolankową średnio 1,2 i mi wyszło: 185 m2 (my mamy wszytskie sciany dzialowe murowane!|)

Armatura (liczona z internetu):

łazienka góra:

brodzik800

drzwi do brodzika1000 (prysznic murowany)

panel natryskowy3000

toaleta650

bidet500

bateria200

wanna500

bateria + prysznic1000

2xumywalka1000

baterie500

szafka pod umywalkę500

lustro250

pralka1500

łazienka- dół

brodzik350

kabina650

panel1000

toaleta650

umywalka350

lustro150

szafka pod umywalkę500

suma15150

Dodam, że ceny brałam "srednie" czyli nie najtańsze ale też nie najdroższe. Z przedziału "w tej cenie jest dużo rzeczy do wyboru", za wyjątkiem panelu natryskowegho- tutaj zaszalałam :D

Jesli o czymś zapomniałam to piszcie proszę:)

no i dlaczego ja mam 15 tys a Karolka 25? Co zgubiłam??

Edytowane przez Beata&Wojtek