Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

Nasze tynki lekko sie zabrudzily przy posadzkach. Ale my dopiero raz białkowalismy sciany, poźniej jeszcze raz będzie trzeba to poprawić i na koniec jeszcze je się przeciera z ewentualnych grudek. Więc brud i kurz na budowie pozostanie do momentu wprowadzenia a i potem jeszcze będzie się docierać do ewentualnych zabrudzeń.

nam tynki bedzie robiła ta sama ekipa co wylewki, jak mąż z nimi rozmawiał o zabrudzeniach właśnie żeby potem betonu nie skrobać to mówili że tak sobie przygotuja wszystko żeby niczego nie niszczyc

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas maja być z agregatu, szybko, czysto i bezboleśnie, chociaż wiadomo że to sie tak mówi a podłogi i tak zabezpieczymy.

Teraz pojawił sie problem kominka, mąż chce kupić wkład i przez zime zrobic obudowę. I teraz pojawił sie problem wkładu, miał byc zwykły, bez płaszcza wodnego, ale mąż chce poprowadzić tak rury żeby kominek ogrzewał pomieszczenia, no i w związku z tym wiecie jak to rozwiazać??

No właśnie to maja byc takie kratki, ototototo.

Tak jak juz kiedyś wspominałam mnie kominek aż tak bardzo nie kręci i raczej palić w nim codziennie nie bedziemy, ale jak juz sie zdaży to żeby chociaz to ciepłe powietrze troche wykorzystać.

Sylwia a jaki rodzice maja wkład??

My nie robimy kominka z płaszczem wodnym ani też rozprowadzenia ciepłego powietrza do pomieszczeń. Nasi znajomi mają takowe i pierwsze co się rzuca w oczy to osmolona ściany wokół kratek.

tak własnie podejrzewałam ze ściany sie smola, dlatego własnie nie bardzo jestem za częstym paleniem w kominku, brud przy kratkach w pomieszczeniach to pikuś w porównaniu do osmolonych scian w salonie.

I jeszce opinie dwóch użytkowników FM

Ja mam kominek z grawitacyjnym DGP (4 pomieszczenia na górze z czego jedno odalone od pionu ca. 3 metry - pomieszczenie nad garażem)

ciepło rozchodzi się elegancko tylko mam 2 zastrzeżenia:

1. proces "przepalania" się przewodów trwa trochę długo i śmierdzi jak się już zrobi duża temperatura w przwodach.

2. Powietrze w pomieszczeniach dogrzewanych z DGP jest ekstremalnie suche

To jest naprawdę problem, bo żeby nawilżyć powietrze trzebaby do każdej sypialni wstawić po nawilżaczu, co jest nie tanie i kłopotliwe.

Ponieważ palę nie w celach grzewczych tylko nastrojowo-rekreacyjnych, drugi raz chyba bym DGP nie robił. Jakby gaz odcięli to i tak trzebaby kotłownię przerabiać a w razie awarii prądu, można się całą rodziną przespać w pomieszczeniu z kominkiem i rozgrzaną ścianą przewodu kominowego.

Palę w kominku z DGP prawie codziennie.

1. Przypiekania kurzu nie zanotowałem.

2. Nie ma dostępu do czyszczenia komory (poza oczywiście paleniskiem).

3. Wylot czerpni powietrza znajduje się pod wkładem (wkład nie jest przystosowany do podawania do palenia powietrza bezpośrednio z zewnątrz). Powietrze jest więc wstępnie ogrzewane i wydostaje się do pokoju a stamtąd pobierane do spalania. Nie ma problemu z dmuchaniem zimnym powietrzem z kanałów wentylacyjnych. Tyle ile go potrzeba jest poberane z zewnątrz.

4. Czarnych śladów po dymie przy kratkach wylotowych nie ma. Moim zdaniem jest to sprawa techniki podkładania do kominka. Należy przedtem na kilka minut otworzyć szyber i podkładać, gdy poprzednie drewno jest prawie w całości spalone.

Wady:

Słabo grzeje na piętrze przez DGP, mam prostokątne kanały o zbyt małym przekroju. Większość ciepła rozchodzi się przez klatkę schodową i rozgrzany komin.

Zalety:

Jest cicho.

Niepotrzebny jest prąd i moze to być w związku z tym awaryjne źródło ogrzewania.