Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a no właśnie, wychodzi na to, że tak jak ze wszystkim są zwolennicy i przeciwnicy.

Najlepiej byłoby kupic porządny wkład ale jak nie ma kasy to trzeba sie zdecydowac na jakiś inne rozwiązanie. Liczę się z tym, że będzie sie i smolić i kurzyc i dlatego kominek bedzie pełnił funkcje raczej ozdobną.

Ja wczoraj rozmawiałam ze specem od Kominków, ponad 10 lat już je robi, tzn DGP i obudowy. I był na budowie żeby wszytsko zaplanować i powiedział mi tak:

w przypadku mojej koniczynki ogrzewanie pomieszczeń na dole przez DGP nic nie da- rura od komina (fi 200\) musi pojsc na strych- po drodze zwykłą grawitacja (czyli kratka z komina) na pokój nad kominkiem. Ze strychu rozprowadzenie do wszytskich pomieszczeń. I teraz uwagi:

1. w koniczynce musi być turbina (on proponuje 800) bo "grawitacyjnie" powietrze nie pójdzie do sypialni nad garażem oraz do gabinetu na przeciwko łazienki. Rura grawitacyjna ma sens do 10 mb.... Dla turbiny trzeba zrobić kontakt przy kominie na strychu, propozycja aby wyłacznik tego kontaktu zrobić gdziś na dole jakbyśmy chcieli wyłaczyć turbinę to żeby nie ganiać na strych.

2. do dolnych pomieszczeń, zgodnei ze sztuką budowlaną, można oczywiście poprowadzic DGP, ale trzeba by poprowadzić rurę na dół pomieszczenia (no bo jak na górę to ciepłe wleci i wyleci) a to kolejne metry. Zgodnie z jego doświadczeniem- i tak nie pójdzie, a jak pójdzie to tak marne że szkoda zachodu. Poza tym DGP ogrzeje max 6 ale optymalnie 5 pomieszczeń.

3. mozna zrobić takie "cośie" zamiast kratek (nie pamietam nazwy, przypominają wyglądem zraszacze od systemów pozarowych)- są nawet chromowane więc ładne i nie brudzą.

4. kominek BEZWZGLEDNIE musi mieć dopływ powietrza robiony najlepiej już w posadzce. Inaczej bedzie ciagnał tlen z pomieszczen- malo to bezpieczne.

WNIOSEK z tego taki:

a. DGP w koniczynce 2g warto robić jedynie na górze

b. doł poza pomieszczeniem gospodarczym, garażem i wiatrołapem powinien się ogrzać przez przepływ zwykły powietrza, pod warunkiem że drzwi beda otwarte- tzreba wiec bedzie tak czy siak dogrzewać.

Aha, z turbin Pan proponował "banana" bo jak nie ma pradu to sam sie wylacza i nie przegrzewa

ja nie chcioalam odwodzić od DGP bo my bedziemy mieć :) ale ja uwielbiam ogień. a czad w kominku to chyba taki sam poziom zagrozeniaj jak przy innych formach grzewczych tylko nie pamietam co tam sie ulatnia. Jak zrobis zdoplyw powietrza to nie ma problemu :)

gorzej ze sa magicy ktorzy palą tlenem "z pomieszcezń"- to akurat uwazam za ryzykowne :)

jeszcze jedno: kominek i kominek z DGP to taki sam "kominek"

tzn fizycznie wklad jest dokladnie taki sam. Tyle ze jak sie liczy DGP to trzeba wieksza moc zeby mialo co grzac. Ale tak jak napisalam, moj tata w swoim kominku doklada rano i wieczoram duze szczapy, ew w poludnie jak da rano za male i to tyle. a w domu 22-25stopni :) wychodzi ze to bardzo tanie ogzrewanie choc oczywiscie trzeba sie "narobić.

Moj tata co 3 dni wygasza i czysci popiół, prawie codziennie wynosi poieplnik. Szybe czysci 1 raz/tydzien.

My również planujemy kominek i cały czas planowaliśmy kominek z DGP, ale w końcu zrezygnowaliśmy z tego pomysłu na koszt innego pomysłu a mianowicie planujemy kupić kominek dwuszybowy (chyba to się tak nazywa) i jedna szyba oczywiście na salon będzie wychodziła natomiast druga do przedsionka (przedpokoju, wiatrołapu jak kto woli;)) i tam będziemy przykładać do kominka, przez co myślę, że jak się będzie kurzyć to raczej w wiatrołapie a nie w salonie (będzie można częściej pomalować w razie brudu no i mniejszą powierzchnię;)) W teorii to fajnie brzmi, no ale w praktyce to zobaczymy czy się to uda, bo szczerze mówiąc ciepło z kominka do mnie bardzo przemawia, natomiast brud, ściany przybrudzone to już nie jest takie optymistyczne.

moi rodzice nie mają żadnego problemu z brudem na ściancha, poza tym pozostawionym przez rocznego wnusia :D wiec mam nadzieje ze i u nas tak bedzie. Fachowiec ten sam. No i trzeba palić SUCHYM drewnem.

Beata, czy ta szyba ma Wam cała górę ogrzać? tzn zakładacie że samym ciągiem grawitacyjnym góra Wam się ogrzeje?

dziewczyny, u nas sprawa kominka zakończona. Mąż stwierdził że bedzie kominek i bedzie DGP i on to tak zrobi że bede zadowolona i brudu zadnego ma nie byc. Skoro tak, to niech mu bedzie. On bedzie wykonawca ale ja muszę znaleźć odpowiedni wkład. jakbym się tym zajęła to przez zime mąż by go obudował i faktycznie w środku z takich większych robót zostaną tylko tynki do zrobienia i wykańczanie:)

Nie nie, ta szyba nie ogrzeje góry, wręcz przeciwnie z 2 szybami to ponoć słabsze są trochę kominki, dlatego zawsze trzeba mocniejszą jego moc kupić aniżeli tego z 1 szybą (tego się dowiedziałam z forum, ale czy to prawda to nie wiem) My będziemy mieli jakieś rury, którymi powietrze ciepłe ma pognać do góry (ale bez jakiejś elektryki), nie wiem, czy zda to egzamin, ale liczę że będzie git. A szyby to tylko po to aby palić w wiatrołapie a nie w salonie (w salonie nie będzie konieczności otwierania wogóle tej szyby, no chyba że do wyczyszczenia kominka)