Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płytka 25x25 położona jest w całej łazience i w brodziku taka sama tylko różnią się kolorem. Jest to jedna z tańszych płytek, powierzchnia gładka. Wychodząc z wanny czy w brodziku można się poślizgnąć. Pod naszym prysznicem nikt się jeszcze nie poślizgnął, a użytkujemy go już od ponad 2 lat. Ewentualnie przecież są jeszcze maty antypoślizgowe.

Pamiętam że obiecałam napisać wstępny kosztorys, ale późno wróciłam do domu i zbrakło mi czasu.

Wszystkie ceny, które podaje są na razie wstępne i nie wie jak na prawdę będzie. Jedynie wstępnie chciałam sprawdzić jakie wydatki nas jeszcze czekają.

KUCHNIA: 20 tyś (w tym meble robione na zamówienie (ok 7 tyś), sprzęt agd ze średniej półki (7 tyś), podłoga i ściany, oświetlenie itp)

ŁAZIENKA +WC - 10 tyś (pełne wyposażenie, zastanawiam się czy zmieszczę się w tej kwocie, bo nie wiem ile będzie kosztowała robocizna)

PODŁOGI - Jeżeli w sypialniach na górze będą panele - około 4 tyś

dół - kolejne 4 tyś ( tutaj zawyżam cenę) - 8 tyś

ELEWACJA - 15 tyś

KAMIEŃ ELEWACYJNY - 2 tyś +robocizna własna

PODDASZE - ocieplenie, sufity, strych, płyty kar-gip + robocizna - 20 tyś

SCHODY - Materiał własny + robocizna 1,5 tyś

Razem = około 78 tyś

Piec = ? Nie wiemy jeszcze jaki będzie.

Ponadto potrzebujemy do: (tutaj cen nie podam wszystkich, bo sama nie wiem na ile będziemy mogli sobie pozwolić przy wyborze )

salonu - sofy, stolik, szafka rtv

sypialnia nasza - łóżko itp

jadalnia - stół + krzesła (wstępna cena ok 2,5 tyś)

karnisze (800zł), firanki, rolety, żyrandole

vidiofon, alarm, odkurzacz centralny

Szafa do zabudowy, półki w garderobie

Dokończenie balkonów,

Drzwi wewnętrzne - 8 sztuk x 1tyś - 8 tyś

oczyszczalnia ścieków

Kamien na schody zewnętrzne, kostka wokół domu, taras - (30 tyś)

Podliczając to wszystko wyjdzie jakieś 130 tyś

Nie wspomnę już o dokończeniu wolno stojącego garażu.

Karolino a jak wychodzi u Ciebie?

U nas podobnie, ale bralismy tylko wykończeniówke pod uwagę bo tylko na nią chcemy kredyt.

Przed wykańczaniem trzeba nam:

tynki 15 tys (chyba że mąż sam będzie robił to odejdzie kilka tys za robociznę)

elewacja 15 tys

kominek 6 tys

płyty na poddasze 5 tys.

no i wykańczanie

kuchnia 15 tys (meble ok. 10 tys, sprzęt weźmiemy na raty)

łazienka ok 10 tys i też nie wiem ile wyniesie robocizna, więc może wyjść ok. 12 tys (nie wiem czy drugą od razu będziemy robić)

schody 5 tys

drzwi wew 10 tys

podłogi 6 tys

garderoba 1 tys

tynk strukturalny i malowanie ze 2 tys

sypialnia 5 tys

pokój Kingi 5 tys

salon 5 tys

Robiąc ten kosztorys wiem teraz że 100 to jest mało. Wychodzi mi niby 130 ale znając życie to jeszcze wyskoczy dużo niespodzianek i jeszcze będziemy musieli dołożyć.

Ale nie ma co się łamać. Patrząc z innej strony to tylko 130 a nie 400 na cały domek:)

Miłego weekendu.

Dla mnie będzie bardzo pracowity:)

czesc dziewczyny :)

ja w łózku bo mnie takie przeziebienie złapało w poniedziałek ze masakra. A do tego wczoraj 4 godziny w mrozie na budowie bo spotkanie z nową ekipą do kominów, ocieplenia,tynków i posadzek oraz z hydraulikiem, telektrykiem.

no i dzisiaj ledwo zyje;/

mam ogromną prośbę, czy któraś z Was mogłaby mi wysłać na [email protected] zdjecie dachu z kominem? takei duuuze? bo potrzebuje policzyc ilosc cegiel klinkierowych na wszystkie 3 kominy a z forum wszystkie są małe i mi sie zlewają;/

Generalnie jestesmy w d... z tymi kominami., TZN dalismy sie zrobic ;/ i tak dobrze, ze sie nie zgodzilam na zaplate tej ostatniej zaliczki ktorą chcieli "wysępić" to czesc kosztow mamy z czego kokryc;/

powiem Wam jakie mam ceny z wczoraj a Wy powiedzcie czy to duzo? oczywiscie sama robocizna

1. tynkarz i posadzkarz 14z;/m2 robocizna

2. elektryk: 30 zł/punkt (gniazdko 3wtykowe to 1 punkt) + 6 zł/punkt za biały montaż + 2000 za skrzynkę i przyłączenie prądu do budynku

3. hydraulik: 6500 za całość (jak w projekcie) bez podłogówki z podłaczeniem kotła + 900 zł za gaz do kotła i do płyty w kuchni

Beatko to nie wychodź w ogóle z łóżka, zdrowiej szybko.

Ja chyba nie mam zdjęć kominów z bliska, ale popatrze jeszcze w domu. O ile dobrze pamiętam to u nas na 2 kominy poszło 200 szt.

Jeśli chodzi o koszty robocizny to u nas tak:

pan od wylewek 11 zł/mkw z tym, że sami kładliśmy styropian

tynki też 14 zł/mkw

elektryka gratis ale mąż jak robi to tez podobne ma ceny

hydraulik za wszystko oprócz założenia grzejników i podłączenia pieca wziął 2600, za reszte weźmie 1000 więc w sumie i tak wychodzi sporo mniej niz u was