Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

powiem szczerze ze cene dzrwi wzielam z targów i nawet nie patrzyłam gdzie mozna taniej bo jak robilam kosztorys w czerwcu to do drzwu prawei rok byl :D

Powiedz mi Sylwia czy ta cena to z przeszkleniami juz? i z czego sa te drzwi? bo tanie mi sie wydają? tzn powinnam zaytac "czy są bezpieczne"? no i gdzie je kupiliscie? roznica gigantyczna wiec nba pewno nie wydam 11 :D

Nasze drzwi są stalowe, produkuje je firma Juvent współpracująca ściśle z Oknoplastem. My zapłaciliśmy 3600 zł za całe drzwi z bocznymi doświetleniami i łuczkiem nad drzwiami, cena bez łuczku wychodziła chyba 2900. Dla orientacji przeglądaliśmy oferty drzwi drewnianych to tych cena była w granicach 8-10 tys. więc spora różnica.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a możecie podpowiedzieć ile trzeba liczyć na wszystkie instalacje i podłączenia tych mediów (gaz, woda, tylko prąd mamy na działce)do domu?my na stan surowy zamknięty wydamy ok 150tys (większość cen już ustalona) (dom ma ok 130m2 powierzchni użytkowej +40m2 garaż), zastanawiam się z jakimi kosztami trzeba się liczyć żeby doprowadzić ten dom do stanu deweloperskiego, oraz ile, żeby wykończyć parter (63m2)...część rzeczy planujemy zrobić sami...czyli położyć panele, pomalować, ocieplić dach wełną i budynek styropianem...chyba tyle, bo z budowlanką to mamy mało wspólnego:)jak myślicie w jakim budżecie realne jest prowadzenie się na dół?

jak wiecie na czym możemy oszczędzić a na czym tego nie robić to proszę o rady:)

pozdrawiam

Ann i Paweł my mieliśmy wszystkie media w drodze, musieliśmy pociągnąć je 30 m do domku, oprócz prądu bo energię mamy ze słupa stojącego jakieś 15m od domu. Przyłącze wody 2 tys

prąd 3,5 tys

gaz 3 tys

kanalizacja w trakcie ale chodzą słuchy że ok 500 zł ma nas kosztować.

Nas SSZ kosztował 130 tys ale jak Wy macie garaż 40 mkw to wiadomo że i większe koszty ponieśliście i w sumie wyszło bardzo podobnie.

W temacie drzwi jesteśmy na bieżąco.

Drzwi drewniane sosnowe klejone warstwowo z doświetlami około 6tys. Drzwi dębowe około 8tys - drzwi firmy CAL znanej i z doskonałą opinią 10tys. Aha no i drzwi z pcv 3,5tys.

U lokalnego przedstawiciela Juwentu odradzali nam połączenie drzwi stalowych z doświetlami z pcv jako konstrukcję mało stabilną.... Czy to prawda, nie wiem, czas pokaże - chyba u Karolinki są właśnie takie drzwi..... Miało by się chęć na te drewniane ale cóż, cena przeraża....

czesc dziweczyny :) ja caly weekend pod kolderką, już dawno tak nie chorowałam bo zawsze aspiryna na maksa i po 2 dniach na nogach. Jednak naturalnymi sposobami troche ten proces wydłużony.

za to dogadani jestesmy z nową ekipą i do świąt mamy mieć kominy i ocieplony dach. Uf. :)

cenowo mam pytanko co do grzejników. nam instalator wycenił grzejniki na 7 tyś (zgodnie z projektem ilość). to duzo czy mało?

i jeszcze pytanko: pamietacie jaką wełną ocieplałyście dach? bo ja nei wiem czy jest jakas roznica w uzytkowaniu odczuwalna miedzy wspolczynnikiem 0.033 a 0.035?

buziole :*

Cześć Beatko:)

Naturalne sposoby są dobre żeby zapobiegać przeziębieniom ale żeby leczyć jest już gorzej. Ale musisz jakoś walczyć z choróbskiem i wracaj szybko do zdrowia. Trzymam kciuki:hug:

A co do grzejników my też tak płaciliśmy, jedynie brakuje nam drabinki do łazienki.

Buziaczki:D:D

a no niestety, mimo że cały rok byłam bardzo grzeczna to nic nie dostałam:(:( ale my na Mikołajki kupujemy prezenty aby dla Kingi więc bardzo się nie smucę. Niedługo mam urodziny więc może dostanę coś extra. A na gwiazdkę tak jak pisałam kiedyś chyba kominek sobie fundniemy i to takie nasze prezenty. A do Ciebie dotarł??

Do mnie też nie dotarł. Pewnie sanie mu zamarzły.

A tak na poważnie mój Mikołaj przyjedzie 15 grudnia. Wiem że kilka drobiazgów mi kupił. Więc "cierpliwie" czekam.

W mojej rodzinie zazwyczaj robi się Mikołajki dla dzieci które chodzą do szkoły. A drobne upominki kupujemy sobie na święta. W rodzinie mojego męża tylko obchodzi się mikołaja pod choinkę.

to niestety cena samych grzejnków, termostaty i inne zawory sa liczone osobno. Mamy wycene na system KAN- cokolwiek to znaczy :D

Znaczy to tylko tyle, że rury do c.o. będą firmy KAN Sp.z o.o. w jednym z systemów o których można poczytać tu:

http://www.kan.com.pl/index.php?Itemid=111&id=94&option=com_content&task=view

takiej grzejniki nam wyceniał, mają 10 lat gwarancji:

http://www.stelrad.pl/grzejnik.htm?heater_id=2

od tej ceny mamy 40% upustu. Ciekawe skąd producenci biora te ceny, to tak jak z oknami, teraz sie oknoplast chwali ze ma 45% rabatu :D Z ludzi baranów robią.

grzejniki parametrami dokładnie jak w projekcie. podobno sam ten do wykuszu kosztuje 1500 zł.