Gość Angie83 08.12.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 podliczyłam i wyszło mi około 90 tysw tym:kuchnia 13000jadalnia 1600 stół+krzesłasalon 1000łazienki 4000 płytki+baterie schody 8000panele 4400drzwi wew 7000garderoba 1500hydraulika 31000 (gaz, woda, kan)elektryka 12000płytki na podłogach 1000to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 podliczyłam i wyszło mi około 90 tys w tym: kuchnia 13000 ( ja myślę żeby w 15 tys sie zmieścić, ale muszę cały sprzęt AGD kupić) jadalnia 1600 stół+krzesła ( 2000) salon 1000 ( 4000- kanapa, stolik, szfka pod tv) łazienki 4000 płytki+baterie ( jak dodać do kwoty Angie jeszcze armaturę i robocizne to myslę że ok. 12 tys trzeba na jedna łazienke liczyć) schody 8000 ( 5000) panele 4400 drzwi wew 7000 garderoba 1500 hydraulika 31000 (gaz, woda, kan)- zrobione elektryka 12000- zrobione płytki na podłogach 1000 to chyba tyle do tego sypialnia 5 tys, Kingi pokój 5 tys, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Angie83 09.12.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dzięki Angie za podliczenie, wszystko fajnie wygląda, najbardziej cieszą mnie łazienki, bo jest nadzieja, że w 10 tys się zmieścimy:) kuchnia będzie kosztowała nas odrobinę drożej bo ja niestety muszę całe agd kupić. Porównując Twoje wyliczenia to jeszcze na schodach z własnym materiałem mam nadzieję oszczędzić, płacąc tylko za robociznę I mam pytanie: co się kryje pod punktem elektryka 12000??? To mi nie da chyba zasnąć dziś Jeszcze raz wielkie dzięki:) Zapomniałam dodać, że płytki w łazienkach i reszcie domu mąż kładł sam, więc zaoszczędziliśmy na robociznie... Z elektryką to M. zapytam i dam znać Już wiem. Materiały + robocizna: wszystkie kabelki, TV, dzwonki, instalacja odgromowa, zasilanie bramy wjazdowej, zasilanie bram garażowych, przyłącze, no i kontakty itp. A schody to materiał (jesion) + robocizna [M. miał robić sam, ale doszedł do wniosku, że nie podejmie się takiego wyzwania] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tak myslałam że pod elektryką te wszystkie rzeczy, bo jak na samą instalacje to troche sporo. Angie a łazienki od razu dwie robiliscie?Ja na jedną licze 1o tys, 7 tys na płytki, armaturę a 3 tys robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Angie83 09.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 do tego sypialnia 5 tys, Kingi pokój 5 tys, i znowu nie dodałam, że w sypialni mamy narazie łóżko, później kupimy stoliki nocne, i może cóś jeszcze... Pokoje dzieci jeszcze też nie są do końca urządzone (brak funduszy) ale wszystko powoli salon 1000 ( 4000- kanapa, stolik, szfka pod tv) nie mamy jeszcze stolika/mini ławy, szafki pod TV/ala meblościanka RTV, narożnik mamy za 1000 tak na poczatek, może kiedyś kupimy coś lepszego... łazienki 4000 płytki+baterie ( jak dodać do kwoty Angie jeszcze armaturę i robocizne to myslę że ok. 12 tys trzeba na jedna łazienke liczyć) - nie miałam pod ręką faktur za umywalki, kabiny prysznicowe, wanny oraz bateri prysznicowych termostatycznych... dzisiaj poszukam i dopiszę schody 8000 ( 5000) - niestety tutaj nie udało nam się zaoszczędzić... panele 4400 (panele, podkłady, folia) - to też sami kładliśmy, ale tak chyba robi większość... drzwi wew 7000 garderoba 1500 (materiał, robocizna - M. hydraulika 31000 (gaz, woda, kan)- zrobione Karollinka a Wy ile daliście? elektryka 12000- zrobione Karollinka podobna cena? płytki na podłogach 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Angie83 09.12.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tak myslałam że pod elektryką te wszystkie rzeczy, bo jak na samą instalacje to troche sporo. Angie a łazienki od razu dwie robiliscie? Ja na jedną licze 1o tys, 7 tys na płytki, armaturę a 3 tys robocizna. Za robocizne w łazienkach mieliśmy zapłacić 6 tys, ale to udało nam się zaoszczędzić jak już wspomniałam Jedna łazienka jest zrobiona calutka, a druga duża ma tylko kafelki położone, pomalowane- zostało tylko wstawić kabinę prysznicową, założyć baterię pryszn., baterie umywalkowe, umywalki, wanna i kibelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Wiadomo że wszystko powoli sie robi jak fundusze ograniczone. Ja też nie licze na meble dużo, ale jakieś muszę kupić więc za każdą rzecz nalatuje. Jesli chodzi o gaz, wodę i kanalizację to myśle że z przyłączami w 25 tys się zmieściliśmy. Elektryka to akurat w naszym przypadku najmniejszy koszt, mąż robił, zajmuje sie tym zawodowo wiec i materiału miał sporo nagromadzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Za robocizne w łazienkach mieliśmy zapłacić 6 tys, ale to udało nam się zaoszczędzić jak już wspomniałam Jedna łazienka jest zrobiona calutka, a druga duża ma tylko kafelki położone, pomalowane- zostało tylko wstawić kabinę prysznicową, założyć baterię pryszn., baterie umywalkowe, umywalki, wanna i kibelek A no to tak podejrzewałam, że robota za jedna będzie nas kosztować ok. 3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 09.12.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Co do elektryki to nie jestem zaskoczona Materiały + robocizna: wszystkie kabelki, TV, dzwonki, instalacja odgromowa, zasilanie bramy wjazdowej, zasilanie bram garażowych, przyłącze, no i kontakty itp. Też podobne ceny biorę pod uwagę. Dodając jeszcze instalację alarmową. A jeszcze do tych cen musimy doliczyć ocieplenie poddasza i na zewnatrz domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Co do elektryki to nie jestem zaskoczona Też podobne ceny biorę pod uwagę. Dodając jeszcze instalację alarmową. A jeszcze do tych cen musimy doliczyć ocieplenie poddasza i na zewnatrz domku. Wy macie do zrobienia poddasze i elewacje zewnetrzna, a my jeszcze do tego tynki... Ale to wszystko chcemy zrobic za swoje pieniądze a na całe wykańczanie kredyt. Dlatego własnie najbardziej interesuje mnie te kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 09.12.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tylko co do wykańczania to myślę że najlepiej samemu pobiegać po sklepach i zrobić wyceny. I też trzeba zrobić listę co na pewno chce się kupić i mnie więcej za ile. Ja zrobiłam listę co jest konieczne do zrobienia, a co nie. A teraz ją uzupełniam co jest bardziej a co mnie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 09.12.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam, Bardzo pozytywne jest to wasze forum...chyba się tu zadomowię:)też planuję rozsądnie wykończyć dom i wasze kwoty napawają mnie dużą dawką optymizmu:)dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witaj Aniu:) Nasze Koniczynki sa faktycznie budowane za rozsądne pieniądze, sama nie wierzyłam że tak sie da, a jednak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 09.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy:) jak słyszę, że w domu to musi być deska za 200zl i płytki za min 150 to gorączki dostaję a takich opinii jest full, ... że dom to nie mieszkanie...że na całe życie więc ma być porządnie...a ja widzę różnice taką, że przy domu jest ogródek a przy mieszkaniu nie...i dlatego dom..i dlatego, że u nas tak 4000-5000 jest za metr mieszkania deweloperskiego więc dwa razy większy dom jest w tej samej cenie....Obyśmy wszyscy latem mogli pić kawkę na tarasie (albo chociaż trawce...bo taras to może nie koniecznie od razu będzie przynajmniej u mnie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.12.2010 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy:) jak słyszę, że w domu to musi być deska za 200zl i płytki za min 150 to gorączki dostaję a takich opinii jest full, ... że dom to nie mieszkanie...że na całe życie więc ma być porządnie...a ja widzę różnice taką, że przy domu jest ogródek a przy mieszkaniu nie...i dlatego dom..i dlatego, że u nas tak 4000-5000 jest za metr mieszkania deweloperskiego więc dwa razy większy dom jest w tej samej cenie.... Obyśmy wszyscy latem mogli pić kawkę na tarasie (albo chociaż trawce...bo taras to może nie koniecznie od razu będzie przynajmniej u mnie:)) Zgadza się, takich ludzi jest duzo, ale oni albo zapożyczaja sie na całe życie, albo większość życia ciułają i dopiero budują. Wiadomo że nie wszyscy, niektórych poprostu na takie według nas luksusy poprostu stać. Ja wiem że moge na cos przeznaczyc tyle i tyle i w tych ramach szukam. To że cos kupie taniej nie znaczy że bede miała brzydko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 09.12.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Na pewno będziesz miała ślicznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 09.12.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 o... miło mi... tylko muszę się przyznać, że zgapiłam "a jutrem zajmę się jutro..."staram się to wdrażać w życie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataWojtek 09.12.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 czesc dziewczyny byłam dziś na budowie i nowa ekipa już "zapitala" . fajnie popatrzeć jak robota idzie do przodu. Już jeden komin wyprowadzili, okna podmurowali, koze wstawili i palą wiec moge tam z nimi spokojnie gadac. Kręci się chyba z 6 facetów, każdy w innym rogu coś robi do świąt mamy mieć wełnę na poddaszu i wszystko co poprzednia ekipa nie zrobiła do końca. Się okazało wczoraj, że komin mamy w "kolizji" z wiezbą, ale ponieważ nie był wyprowadzony to nie było tego widać ;/ ale szef nowej ekpiy zadzwonił z informacją, że jest taki problem oraz że juz na "jutro" zaprosił na budowę cieślę, który się tym zajmie. No i cieśla był, powiedział ze nie ma problemu- zrobi do końca tygodnia. ja sie teraz męczę z wyborem pieca i grzejników, czytaniem opini itd... masakra jakaś ;/ ale chcemy wpuścić po 20 elektryka i hydraulika i musimy mieć już jakieś pojęcie ;/ o kafelkach to bede chyba w czasie porodu myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataWojtek 09.12.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Angie, czekam na zdjęcia do wsadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 10.12.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Ale się tu u Was dzieje dziewczyny Faktem jest, że przy budowie domu ciągle się słyszy, weź lepsze, zapłać więcej, bo to na całe życie....... Każdy fachowiec mówi żeby nie oszczędzać, a przecież portfel to niestety nie studnia z której można czerpać wiadrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts