Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Haha, właśnie sobie uświadomiłam że już za późno na przemyślenia - przecież elektryka rozciągnięta, kanalizacja również, stara wersja kuchni jest więc jedynie słuszna i na zawsze aktualna :D :D :D

a no właśnie:):):) chociaż mój mąż wczoraj przebąkiwał że jak chcę zmienić jeszcze coś to teraz bo później on nic kuł nie będzie;)

wczoraj też powiedział że mogę mieć meble białe w połysku:):):) a kupuj se co chcesz, jak Ty będziesz taka szczęśliwa z tego powodu to ja tez:):)

no i te meble Kindze na urodziny wymyślił:) aha, dodam że nic ode mnie nie chciał:)

czesc dziewczyny :)

my cały okres przedswiąteczny mieliśmy burze mózgó na tysiąc pięcset tematów.

pojechaliśmy do przeroznych sklepów meble kuchenne oglądać.... i kupiliśmy fotel i naroznik :D

co do kuchni- dziś podjęta decyzja i ostateczna bo inaczej zwariuję:

projekty:

kuchnia_p1..jpg

opis: meble w fornirze (wygląda jak drewno) ciemny brąz, meble +zabudowa lodówki= wanilia/krem; blat + barek wanilia/krem.

barek bedzie wystawał 20 cm za meble żeby mozna było choc trochę nogi pod niego wsunąć, niestety kosztem miejsca w kuchni. Nad barkiem bedzie podwieszana polka koloru mebli lub obnizany sufit a w tym halogeny.

Wnęka zabudowana. Mierzyłam się do tego w różnych firmach i jakbym nie miała szafki 50 cm robiącej za spiżarkę to bym sie na bank w kuchni nie zmieściła ;/

plyta narozna mi sie podobie :)

Edytowane przez Beata&Wojtek

Widzę że ostro działacie dziewczyny:) Pomysł Gosi ze schowaniem kuchenki we wnece jest o tyle fajny że kuchnia nie wydaje się taka zagracona, ja jednak nie pokusiłabym się o taki układ bo boję się że bedzie mało miejsca później.

A my jak zawsze zaczynamy od d...y strony i najprawdopodobniej w tym tyg kupimy Kini meble do pokoju:)

Ja też bym się nei zdecydowała. Jak dostałą projekt kuchni ze studia to od razu zaczelam rozpisywac gdzie co wsadzę. Bez zabudowy wnęki nie widzę tego wogole ;/

My robimy wneke jasną po to, żeby odbijała światło co nam optycznie zwiększy kuchnię (taki plan :D)

Gosiu moim zdaniem:

1. kuchnia z projektu nowego bedzie malo funkcjonalna, bedzie miała mało szafek a moim zdaniem im wiecej schowasz tym wiekszy masz porządek. Ja lubię piec, oboje lubimy gotować i gotujemy codziennie wiec nie wiedzę opcji nie posiadania duzej ilosci zapasów i sprzętów

2. zdecydowanie przy tak malej powierzchni zarowno kuchni jak i salonu z jadalnią robienie okienka uważam za stratę przestrzeni w sensie wizualnym. ja po to robie barek, jak Sylwia, wyzszy (od kuchni szafki) zeby nie bylo widac "zadymy" w kuchni a jednoczesnie nie trace miejsca i robiąc pierogi czy ciasto mogę "oględać" tv :D

3. IKEA- poniewaz MUSIELISMY pdojąc jakąs decyzję zeby nie zwariowac dla pewnosci zrobilismy wycene w 2 firmach + Ikea. No i Wam powiem, że meble na zamówienie, pod wymiar, z poleconej firmy kosztują naz 1500zl wiecej niz IKEA a w zasazdie tyle samo biorąc pod uwage ze ikea wyceniona bez montazu. Do tego w tych na wymiar mamy w szafce we wnece 4 pólki/kosze.

4. Zrezygnowaliśmy z wysokiego Cargo. probowalam w sklepie wysunąc takie i puste było "cięzkie" wiec stwierdzialm ze nie po to mi szafa zeby sie z nią mocować.

5. mebelki z naszego projektu z montazem 15000 w formirze. Aha, szafki od tylu pod barkiem mamy zasloniete plytą z forniru.

no i ogrzewanie:) po ciezkich bojach ustalilismy ze... podlogowki nie bedzie. koszt samej kotlowni przy podlogówce to u nas +4500 zł wiec mowimy jej stanowcze nie. do tego brak paneli w salonie- nie do przescia.

mój szwagier co to sie piecami zajmuje mowil mi, ze mozna od grzejnika poprowadzic podlogówkę z obiegu "wracającego". czyli woda goraca wpada do grzejnika, oddaje cieplo, po czym zanim wroci idzie jeszcze po podlodze. podobno dziala i nie trzeba do tego osobnego obiegu w piecu. Wiecie coś o tym?

też sobie to uświadomiłam dopiero że jak płyty walniemy na wiosnę to tylko podłogi i malowanie i można mieszkać:o:o

U nas kierownik powiedział ,że przed wylewkami czy tynkami płyt się nie kładzie bo są gipsowe i chłoną wodę ,można ocieplać trzeba dać folie ,żeby zabespieczyć wełne przed wilgocią i 2 tygodnie po tynkach czy wylewkach można robić wylewki i wietrzyć, wietrzyć.

Gosiu ta wersja podoba mi się, ale zrobiłam bym coś takiego

http://www.stolarstwogadomski.pl/galeria/2.JPG

Wydaje mi się że jak zabudujesz sciana pomiędzy kuchnia a jadalnia, to w kuchni zrobi się ciasno. Może to przytłoczyć i tak małe pomieszczenie. Będą na budowie spróbuj sobie przysłonic (lub kładąc cos na podłodze ) te części gdzie ma coś stać to wtedy będziesz wiedziała ile zostanie miejsca.

Ja ostatnio rysowałam kredą i kładłam deski na podłodze tam gdzie mają być meble żeby się zorientować ile miejsca mi zostaje.

Cos czuję że będziesz miala kolejna bezsenna noc. Pozdr:):):)

Nie przesadzajmy z tym "ciasno w kuchni". Przyzwyczailiśmy się do otwartej przestrzeni w koniczynce i każdy się tego trzyma ale taka zabudowa wcale nie będzie przytłaczająca. Mieszkam w bloku i mam naprawdę malutką kuchnię w porównaniu do koniczynkowej i nie czuję się w niej przytłoczona - wszystko kwestia przyzwyczajenia. Powyższy projekt ma sporo zalet:

- pozostawiona wysoka zabudowa wnęki spiżarkowej - szafek będzie naprawdę dużo

- osłonięte miejsce przygotowania posiłków - w wersji proponowanej przez Ciebie Karolinko, kuchenka będzie na styku jadalni i kuchni i będzie potrzebny naprawdę cichutki i o sporej wydajności okap (czyli dość drogi) żeby ta para z gotowania/smażenia nie rozchodziła się po całym domu. W tym rozwiazaniu widzę jeszcze jedną wadę - przy gotowaniu/smażeniu jednak się chlapie i nie oszukujmy się , nie da się tego uniknąć dlatego dobrze mieć ścianę za kuchenką a jeśli wyspę bez ścianki to dość szeroką na co w koniczynce miejsca nie ma.

Gosiu a może jeszcze takie rozwiązanie - zamiast tej pełnej ściany oddzielającej wykusz od kuchni zrobić ściankę wysokości barku, tak aby zachować otwartą przestrzeń a jednocześnie osłonić strefę przygotowania posiłków ?

z tego co wiem nie mozna zrobić barku a pod nim dać płytę grzewczą. TZn barek musiałby cały być pzoa krawędzią płyty, a szafki mamy 60 cm. wiec barek musialby w calosci wychodzic poza szafki. liczac ze taki barek ma okolo 30-40 cm powierzchni zabieramy tę przestrzeń z wykusza. my tam bedziemy miec stol i siedzicko wiec 30 cm wystające nie wchodzi w gre.

Mozna tez cofnąć szafkid o wnetrza kuchni, tak aby wystający barek był nadal w kuchni a nie wykuszu, ale w ten sposób zabieramy 30-40 cm z ciagu komunikacyjnego kuchni....

ja podobnie jak sylwia wczoraj na budowie mierzylam, rysowałam i krecilam sie po kuchni czy aby na pewno nam miejsca starczy.

i ostatecznie mamy barek 40 cm, 20 cm wchodzi na meble a 20 cm jest po stronie wykusza ale jeszcze w kuchni. w ten sposób z szerokosci kuchni 280 zabieramy 60 na ciąg pod oknem głównym + 80 na ciąg z barkiem (60+20) i zostaje nam 140 na ciąg komunikacyjny. Uwaga ze zwględu na plyte narozną na odcinku pierwszych 30 cm ciągu licząc od malego okna mamy -30 cm czyli 110 bo narozna szfka zajmuje 90 a nie 60. Minimum to podobno 120.