Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karolinka to już sezon budowlany w tym roku rozpoczęty :lol: :lol: :lol: ............. jak dach sie kładzie to teraz juz będzie szło do przodu :D .

Czytałam, że masz takie samo postanowienie jak ja od poniedziałku czyli dzis.............. ja w odróznieniu od Ciebie ze 3kg musze komus oddać :evil: :evil: :evil: tylko nie małżowi bo on też na diecie .

rozpoczęty :lol: :lol:

mam nadzieje że pogoda nie przeszkodzi w dokończeniu dachu.

Agulka 3 kg to niewiele, przyjdzie wiosna to bez wielkich wyrzeczeń schudniesz.

wiem, wiem, tylko teraz mi one przeszkadzają :x :x :x :lol:

Ściany w domku to moja robota i z 5kg ubędzie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jak jeszcze ze strukturą będę walczyc to tym bardziej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

uuu no to zleci szybciutko.

:lol: :lol: :lol: :lol:

W sobotę facet od schodów był, od mebli kuchennych też....... teraz tylko czekamy na wycenę :D Chłapcy luksfery już prawie wszystkie wmontowali w scianę..........

Miałam chwilowe załamanie formy, bo naogladałam się róznych stron w necie i moje kafle juz mi się NIE PODOBAŁY, ale na szczęście mi przeszło :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Agulka to rób tak jak ja, jak juz sie na coś zdecyduje i kupie to nic na ten temat nie oglądam i nie czytam :D

po co mam sie denerwowac a przecież i tak nigdy nie bedzie sie miało wszystkiego co sie chce.

Ja jakbym chciała kupic płytki które mi się podobaja to przynajmniej 10 łazienek musiałabym miec :roll:

Agulka to rób tak jak ja, jak juz sie na coś zdecyduje i kupie to nic na ten temat nie oglądam i nie czytam :D

po co mam sie denerwowac a przecież i tak nigdy nie bedzie sie miało wszystkiego co sie chce.

Ja jakbym chciała kupic płytki które mi się podobaja to przynajmniej 10 łazienek musiałabym miec :roll:

i chyba przestane jak mówisz................ :wink:

Dzień Dobry

Ubolewam strasznie, że nie mam ostatnio siły ani czasu na forum. Dzisiaj jestem, poczytałam Was trochę i cos Wam napiszę.

Odkurzacz centralny to naprawdę super sprawa - ubolewam, że nie mam teraz kasy na jednostkę centralną, ale instalację mam. Koszt instalacji to w naszym przypadku poniżej 1,5 tys - już z gniazdami i automatycznymi szufelkami - razem z robocizną, ale robił nam to nasz hydraulik i wziął grosze - chyba 300 zł. Koszt jednostki to w tej chwili około 2 tys. Powiem Wam tak - nie mam teraz dywanów i przez pierwszy miesiąc nie miałam żadnego odkurzacza, bo niby po co - jednak mycie odłóg na mokro każdego dnia juz mnie wymęczyło - ściągnęłam stary odkurzacz i niestety musze się z nim ciągać po całym domu. Moja kolezanka ma odkurzacz centralny - kilka razy się nim bawiłam i już nie mogę się doczekac kiedy będę miała swój.

Ogrzewanie w salonie - niestety popełnilismy bląd - na podłogówce połżyliśmy parkiet - rozlazł się po miesiącu. Podłogówka jednak to najfajniejsze ogrzewanie jakie można mieć - przynajbliższym remoncie spalę parkiet i położę gres. Gres wcale nie musi być zimny - jeżeli jest na podłogówce to bedzie cieplutki w sezonie grzewczym, a latem chłodny gres to sama przyjemność. Grzejnik kanałowy - ja nie chciałam właśnie ze względu na ten gromadzący się brud - zasuwane roletki - dobra do środka nic nie wpadnie, ale na roletkach zatrzymuje się wszystko, bo nie są idealnie płaskie. Ja mam oprócz podłogówki niski grzejnik w wykuszu, wysoki grzejnik obok okna tarasowego i jeszcze jeden w holu między drzwiami od wiatrołapu i łazienki. W te największe mrozy (jak już opanowalismy piec) odkręcony był tylko grzejnik w wykuszu i podłogówka - pozostałe dwa grzejniki chyba wywalimy, bo nie są potrzebne.

Nie wiem czy słyszałyście, ale sa teraz systemy, ale podłogówka montowane w ścianach - taka ciepła ściana - myśleliśmy o tym, ale za długo sie zastanawialiśmy i potem już nie chciało nam się rujnowac tynków.

Do rozmowy o grzejnikach nie odniosę się, bo specjalistą tu jest mój mąż a ja raczej ciemna masa. Wiem tylko, że mąz upierał siię na grzejniki "żeberkowe", a płytowe daliśmy tylko te w salonie i to tylko ze względu na nietypowe wymiary.

Co do lodówek - ja miałam wymieniać swoją lodówkę na taką pod zabudowę, ale mnie szwagier(sprzedawca agd od lat) wyśmiał - podobno te pod zabudowę są mniej trwale i gorzej wyposażone - ciężko znaleźć model z systemem no frost w rozsądnej cenie, a ja nie miałam wolnych 7 tys więc zostałam przy mojej lodówce wolnostojącej. Zmywarkę wolałabym zabudowaną, ale moja stara jest prawie nowa i szkoda mi jej było wyrzucić.

Karolinko co do barka - ja zrobiłam taki otwierany od strony salonu i jestem z tego bardzo zadowolona, w jednej częsci stoja alkohole i akcesoria do nich, a w drugiej są słodycze, filiżanki i talerzyki, których używam od święta. Jak kupie karnisz i umyję onko to pokaże Wam moją zagospodarowaną kuchnię - może już nawet w najbliższy poniedziałek :)

Karollinko ja na Waszym miejscu nie bałabym się kredytu - Twój mąż ma niezły fach w ręku i raczej nie powinien obawiac się bezrobocia. Ja mam kredyt na 35 lat i traktuje go nie jak kredyt, a jak podatek od luksusu - chciało sie dużego domu z ogrodem to teraz trzeba płacić :) Chociaż wkurza mnie myśl, że muszę liczyć kazdy grosz i właściwie nie mogę sobie zaszaleć, bo kredyt trzeba spłacać, a dom to skarbonka i jeszcze kilkadziesiąt tysięcy musimy w niego wsadzić.

Ale się rozpisałam :)