sylwiaradek 03.03.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Wystój kotłowni najlepiej zostawić naszym mężom. Niech się wykażą bo innego miejsca w domku bym się bała mojemu powierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Wystój kotłowni najlepiej zostawić naszym mężom. Niech się wykażą bo innego miejsca w domku bym się bała mojemu powierzyć. hihihi w sumie masz racje, tylko że oni urządzą nie wiadomo czy dobrze a sprzątac i tak my bedziemy musiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 03.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Wystój kotłowni najlepiej zostawić naszym mężom. Niech się wykażą bo innego miejsca w domku bym się bała mojemu powierzyć. hihihi w sumie masz racje, tylko że oni urządzą nie wiadomo czy dobrze a sprzątac i tak my bedziemy musiały ja nie Na początku tez mielismy zamaiar w kotłowni miec umywalkę........... ale odpadała z naszych planów, zaraz drzwi w drzwi mamy łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 03.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Karolcia nie wiem na którym forum rozmawiałyśmy o hydraulice i wtedy ci napisałam że hydraulik zacznie po tynkach. Małe sprostowanie.Dokładnie to będzie że hydraulik zacznie montować centralne i zrobi wodę. Później będą tynki a reszta prac hydraulicznych jak już będą tynki. Wtedy zrobi się podłogówkę itp no i posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 aha, my zdecydowalismy że robimy hydraulike teraz ale tylko to co idzie pod podloge, zrobimy wylewki a podłączenie pieca i reszta po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 03.03.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Ja może też bym tak zrobiła, ale jest problem z dojazdem na działkę. Dlatego poczekamy aż będzie dobry dojazd. No i teraz ani mąż ani tato nie ma czasu. A w kwietniu tato będzie mógł się tym zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 u nas na szzcęście jest ale my gazu bedziemy uzywali do grzania wody w kuchni i łazience, ogrzewać cały budynek to koszt duzo większy niz ogrzewanie węglem. O i tu sie niezgodzę, mimo, że sama tak myślałam. Ja mam piec z podajnikiem - palimy ekogroszkiem - w styczniu poszło nam 1,5 t po 750 zł. W tym samym czasie nasz znajomy palił gazem - dom bardzo podobny - przyszedł mu rachunek 2100 za 3 miesiące, czyli średnio 700 zł miesięcznie. U nich jest jeszcze cieplej niz u nas i co dla mnie najważniejsze teraz - ciepła woda jest po 20 minutach, a u nas po godzinie. Jedyna różnica między naszymi domami to podłogówka - my mamy jej bardzo dużo - znajomi mają, ale nie używają. My jednak znaleźliśmy tańszą alternatywę dla węgla - od tygodnia palimy owsem mieszanym z ekogroszkiem. Tona owsa kosztuje teraz 200 zł, a jego kaloryczność to 80% kaloryczności węgla. Wcześniej worek węgla (35kg za 26 zł) wystarczał na półtora dnia, teraz worek węgla i worek owsa (za 11 zł) wystarcza na 4 dni. Różnica spora i przede wszystkim czyściej - znacznie mniej popiołu zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 no tak, na wszystko trzeba czasu, większość pracuje zawodowo i tylko te kilka godz po pracy może poświęcić na budowe, wiadomo ze to sie przeciąga w czasie, ale jak obie wiemy na fachowców tez czasem trzeba czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 O i tu sie niezgodzę, mimo, że sama tak myślałam. Ja mam piec z podajnikiem - palimy ekogroszkiem - w styczniu poszło nam 1,5 t po 750 zł. W tym samym czasie nasz znajomy palił gazem - dom bardzo podobny - przyszedł mu rachunek 2100 za 3 miesiące, czyli średnio 700 zł miesięcznie. U nich jest jeszcze cieplej niz u nas i co dla mnie najważniejsze teraz - ciepła woda jest po 20 minutach, a u nas po godzinie. Jedyna różnica między naszymi domami to podłogówka - my mamy jej bardzo dużo - znajomi mają, ale nie używają. My jednak znaleźliśmy tańszą alternatywę dla węgla - od tygodnia palimy owsem mieszanym z ekogroszkiem. Tona owsa kosztuje teraz 200 zł, a jego kaloryczność to 80% kaloryczności węgla. Wcześniej worek węgla (35kg za 26 zł) wystarczał na półtora dnia, teraz worek węgla i worek owsa (za 11 zł) wystarcza na 4 dni. Różnica spora i przede wszystkim czyściej - znacznie mniej popiołu zostaje. Kasiu to bardzo dobra rada a powiedz jaki piec macie?? czy w każdym da się palić owsem? jeśli chodzi o węgiel to moi rodzice w sezonie (7 miesiecy) spalili 4 tony wegla co kosztowało ok. 3 tys, sąsiad ogrzewał węglem i u niego rachunki miesięczne ok. 650-700 zł, a dom rodziców jest duzy, nie bardzo docieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 03.03.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych. Uhahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 03.03.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych. Kasia możesz dokładnie napisac co to jest ten owies.......... może jakis link do niego. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych. mój kierbud tez miał w planach kupić piec na owies ale jak sie jego zona dowiedziała to przestraszyła się że myszy im się zalęgną w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Kasia możesz dokładnie napisac co to jest ten owies.......... może jakis link do niego. Dzieki to jest najzwyklejsze w świecie zboże http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=owies&lr=&oq=&um=1&ie=UTF-8&ei=0lWOS5WZOpbumgPv26SPCw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCMQsAQwAw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 03.03.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Kasiu skoro się tu ujawniłaś to pomęczę Cię w wiadomym temacie - KIEDY NAS ZASZCZYCISZ FOTKAMI SWOJEJ KONICZYNKI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 o to to to Sylwia, dobrze mówisz, Kasiu tyle czasu juz mieszkasz i nie pokazujesz domku, wstaw fotki KAŻDEGO pomieszczenia robione z różnych widoków, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 03.03.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych. Kasia możesz dokładnie napisac co to jest ten owies.......... może jakis link do niego. Dzieki 30Agulka to jest taki zwykły owies jak dla konia - ziarno, może być z plewami wtedy tańsze A co do myszy, to ja mam kota Jesienią z pól złaziło się tyle myszy, że musieliśmy zaadoptowac kotka - i owsa wtedy jeszcze nie mieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 03.03.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 o to to to Sylwia, dobrze mówisz, Kasiu tyle czasu juz mieszkasz i nie pokazujesz domku, wstaw fotki KAŻDEGO pomieszczenia robione z różnych widoków, przyłanczam sie do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 03.03.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 o to to to Sylwia, dobrze mówisz, Kasiu tyle czasu juz mieszkasz i nie pokazujesz domku, wstaw fotki KAŻDEGO pomieszczenia robione z różnych widoków, przyłanczam sie do prośby To już prawie zmasowany atak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 03.03.2010 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 a Kasia dalej niewzruszona naszymi prośbami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts