Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wystój kotłowni najlepiej zostawić naszym mężom. Niech się wykażą bo innego miejsca w domku bym się bała mojemu powierzyć.

hihihi :lol: :lol: :lol:

w sumie masz racje, tylko że oni urządzą nie wiadomo czy dobrze a sprzątac i tak my bedziemy musiały :roll:

ja nie :lol:

Na początku tez mielismy zamaiar w kotłowni miec umywalkę........... ale odpadała :lol: :lol: :lol: z naszych planów, zaraz drzwi w drzwi mamy łazienkę

Karolcia nie wiem na którym forum rozmawiałyśmy o hydraulice i wtedy ci napisałam że hydraulik zacznie po tynkach.

Małe sprostowanie.

Dokładnie to będzie że hydraulik zacznie montować centralne i zrobi wodę. Później będą tynki a reszta prac hydraulicznych jak już będą tynki. Wtedy zrobi się podłogówkę itp no i posadzki.

u nas na szzcęście jest ale my gazu bedziemy uzywali do grzania wody w kuchni i łazience, ogrzewać cały budynek to koszt duzo większy niz ogrzewanie węglem.

O i tu sie niezgodzę, mimo, że sama tak myślałam. Ja mam piec z podajnikiem - palimy ekogroszkiem - w styczniu poszło nam 1,5 t po 750 zł. W tym samym czasie nasz znajomy palił gazem - dom bardzo podobny - przyszedł mu rachunek 2100 za 3 miesiące, czyli średnio 700 zł miesięcznie.

U nich jest jeszcze cieplej niz u nas i co dla mnie najważniejsze teraz - ciepła woda jest po 20 minutach, a u nas po godzinie. Jedyna różnica między naszymi domami to podłogówka - my mamy jej bardzo dużo - znajomi mają, ale nie używają.

My jednak znaleźliśmy tańszą alternatywę dla węgla - od tygodnia palimy owsem mieszanym z ekogroszkiem. Tona owsa kosztuje teraz 200 zł, a jego kaloryczność to 80% kaloryczności węgla. Wcześniej worek węgla (35kg za 26 zł) wystarczał na półtora dnia, teraz worek węgla i worek owsa (za 11 zł) wystarcza na 4 dni. Różnica spora i przede wszystkim czyściej - znacznie mniej popiołu zostaje.

O i tu sie niezgodzę, mimo, że sama tak myślałam. Ja mam piec z podajnikiem - palimy ekogroszkiem - w styczniu poszło nam 1,5 t po 750 zł. W tym samym czasie nasz znajomy palił gazem - dom bardzo podobny - przyszedł mu rachunek 2100 za 3 miesiące, czyli średnio 700 zł miesięcznie.

U nich jest jeszcze cieplej niz u nas i co dla mnie najważniejsze teraz - ciepła woda jest po 20 minutach, a u nas po godzinie. Jedyna różnica między naszymi domami to podłogówka - my mamy jej bardzo dużo - znajomi mają, ale nie używają.

My jednak znaleźliśmy tańszą alternatywę dla węgla - od tygodnia palimy owsem mieszanym z ekogroszkiem. Tona owsa kosztuje teraz 200 zł, a jego kaloryczność to 80% kaloryczności węgla. Wcześniej worek węgla (35kg za 26 zł) wystarczał na półtora dnia, teraz worek węgla i worek owsa (za 11 zł) wystarcza na 4 dni. Różnica spora i przede wszystkim czyściej - znacznie mniej popiołu zostaje.

Kasiu to bardzo dobra rada a powiedz jaki piec macie?? czy w każdym da się palić owsem?

jeśli chodzi o węgiel to moi rodzice w sezonie (7 miesiecy) spalili 4 tony wegla co kosztowało ok. 3 tys, sąsiad ogrzewał węglem i u niego rachunki miesięczne ok. 650-700 zł, a dom rodziców jest duzy, nie bardzo docieplony.

Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. :)

Także nie jest to opał dla ludzi bogobojnych.

Nasz piec to Zębiec z podajnikiem o mocy 20KW - symbolu niestety nie pamiętam. Z tego co wiem to w większości pieców można palić owsem. Są nawet ciepłownie opalane zbożem. Ostatniomieliśmy smieszna przygodę - chcielismy kupic owies w naszej wsi, ale rolnik jak usłyszał, że chcemy do palenia to powiedział, że nam nie sprzeda, bo to grzech palic zboże. :)

Kasia możesz dokładnie napisac co to jest ten owies.......... może jakis link do niego.

Dzieki

:lol: :lol: :lol: :lol:

mój kierbud tez miał w planach kupić piec na owies ale jak sie jego zona dowiedziała to przestraszyła się że myszy im się zalęgną w kotłowni. :wink: :lol:

Kasia możesz dokładnie napisac co to jest ten owies.......... może jakis link do niego.

Dzieki

to jest najzwyklejsze w świecie zboże :lol: :lol: :lol:

http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=owies&lr=&oq=&um=1&ie=UTF-8&ei=0lWOS5WZOpbumgPv26SPCw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCMQsAQwAw

Dzieki

30Agulka to jest taki zwykły owies jak dla konia - ziarno, może być z plewami wtedy tańsze :)

A co do myszy, to ja mam kota :) Jesienią z pól złaziło się tyle myszy, że musieliśmy zaadoptowac kotka - i owsa wtedy jeszcze nie mieliśmy :)