Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

Hej, hej.

Ja mam podobne zdanie jak Kasia.

Co do kominka: nie mam, nie chciałam. Może kiedys dobuduje kawałek ścianki odgradzającej kuchnię od salonu i będę miała tam elektryczny :D

Telewizor w sypialni: o nie. Nie ma.

Mąż zapobiegawczo zrobił dojście i można będzie TV zrobic ale nie rozważam póki co takiej opcji. Ale różnie bywa: długa choroba to jedyne co mi na razie przychodzi do głowy za telewizją w sypialni.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiu w tych kwestiach zgadzam sie z Toba w 1000%.

Kominek zawsze był w sferze marzeń o małym domku i wieczorach spędzanych przed kominkiem, wiem jednak że takie chwile bedą rzadkościa a rozpalanie kominka raz w miesiącu bedzie sie wiązało z kurzeniem, czyszczeniem i narzekaniem. Za te kilka tysięcy wolałabym zrobic coś innego a salon byłby przestronniejszy. My komin mamy wymurowany od poddasza wiec w salonie poprostu by sie go nie domurowywało.

Myslałam jeszcze o biokominku ale mąż woli tradycyjne :roll:

Co do telewizora w sypialni to nigdy sie na niego nie zgodze.

po części z tych powodów o których pisze Kasia, sypialnia to bedzie moje miejsce odpoczynku, zrelaksowania sie a ja nie jestem tv maniakiem i jeśli bede chciała cos obejrzec to posiedzę w salonie.

U Kingi w pokoju może bedzie TV ale to z czasem jak bedzie rozumniejsza i rozsadniejsza i bedzie potrafiła wybierac najciekawsze programy a nie bedzie przesiadywała przed telewizorem ogladajac wszystko jak leci.

a co myslicie nt. komputera w pokoju dziecka??

na pewno nie przed pójsciem do szkoły.

Ja do tej pory zastanawiam sie czy przenieść kompa do ALi- a ma 9 lat. :-?

Najlepiej według mnie jak jest oddzielny pokój gdzie mozna trzymac książki, komputer- taka pracowania/gabinet.

Niestety u nas stacjonarny komputer póki co jest w sypialni :evil: , nie nawidze go tam :evil: Wolę oddac ALi, ale musze miec laptopa najpierw bo wieczory przy necie to to co lubię :wink:

Ja wstawiłam komputer stacjonarny do Oli pokoju - czasem gramy sobie w jakies gry edukacyjne, ale bardzi rzadko. Ola jednak wie, że sama nie może wlączyć komputera i póki co zakaz respektuje. Zobaczymy co będzie później. Pewnie jak pójdzie do szkoły to będzie częściej korzystała, ale staram się, aby traktowała komputer raczej jako narzędzie edukacyjne niż kolejna zabawkę.

ja też mysle ze najlepiej żeby komputer nie stał w pokoju dziecka bo trudniej kontrolować jak dziecko z niego korzysta a do wyszukiwania informacji na lekcje to też chyba nie jest potrzebny na etapie 2-3 klasy podstawowej, później zgodze sie że jest coraz bardziej przydatny i może byc w pokoju dzieciecym

Ja wstawiłam komputer stacjonarny do Oli pokoju - czasem gramy sobie w jakies gry edukacyjne, ale bardzi rzadko. Ola jednak wie, że sama nie może wlączyć komputera i póki co zakaz respektuje. Zobaczymy co będzie później. Pewnie jak pójdzie do szkoły to będzie częściej korzystała, ale staram się, aby traktowała komputer raczej jako narzędzie edukacyjne niż kolejna zabawkę.

u nas jest tak samo, Kinga sama włączy komputer, gra w gry edukacyjne ale mamy nad nia kontrole bo nie umie czytać i z innymi rzeczami sobie nie poradzi, uwielbia też oglądac zabawki na allegro :lol:

No to i ja się wypowiem w powyższych kwestiach:

- co do kominak - zawsze marzyłam żeby mieć takie cuś więc zdecydowanie robimy, co do użytkowania wypowiedzieć się nie mogę ale domyślam się że pewnie będzie tak jak z obecnie posiadaną wanną z hydro - brak czasu żeby korzystać....

- telewizorowi w sypialni mówię stanowcze NIE choć u mnie też mąż podciągnął kable do obecnej sypialni, nigdy jednak nie pokusiło nas o skorzystanie z takiej możliwości.

dziewczyny, mam mało czasu żeby wreszcie zdecydować jak rozmieścic meble i sprzęty w kuchni i łazience.

Podpowiedzcie bo hydraulik mnie pogania.

W kuchni lodówka bedzie w miejscu spiżarni, obok szafka z piekarnikiem, dalej na tej samej scianie zmywarka, zlew pod oknem a kuchenka miała być na przeciw lodówki ale zastanawiam sie czy nie lepisj na tej samej scianie co zlew???

co o tym sądzicie?

łazienka na dole:

wchodzimy i po prawej stronie jest pralka, wc, bidet i wnęka na prysznic, na przeciw prysznica jest umywalka, grzejnik dalej, na przeciw wc.

łazienka górna:

wanna narożna w lewym rogu obok wanny po lewej stronie od wejścia sedes, na przeciw wanny i sedesu (po prawej stronie od wejścia) umywalki???

Ja mam kuchenkę naprzeciw lodówki i to rozwiązanie bardzo mi odpowiada - nie dawałabym kuchenki na ścianę z oknem, bo się tam ciasno zrobi, tym bardziej, że planujesz skrócić jeszcze ten plat robiąc zmywarkę obok wnęki na lodówkę. Jedno co mogę podpowiedzieć - zrób zmywarkę tak, żeby wywalając resztki do zlewu lub kosza nie chlapać sobie po podłodze - czyli stoisz przy zlewie, obok otwarta zmywarka ale nie za blisko, bo może się okazać tak jak u mnie, że przy otwartej całkowicie zmywarce nie mogę otworzyć drzwiczek szafki ze śmietnikiem :) Kolejnym minusem u mnie jest powieszenie szafek nad zmywarką i to na tyle wysoko, że przy otwartej zmywarce nie dosięgam do szafek, żeby wstawić czyste naczynia. Dlatego tez muszę najpierw rozładowac zmywarke na blat, a potem dopiero chowam wszystko do szafek.

Moim zdaniem idealnie jest jak zmywarka jest nie na innej ścianie a bezpośrednio obok zlewozmywaka. Zaraz coś ci narysuję :)

Kasiu Ty jesteś nasza skarbnicą wiedzy i rad wszelakich.

Co do zmywarki to tak własnie bedzie ze wyjmując naczynia ze zlewu bede od razu wkładać do zmywarki bo bedzie na prostopadłej scianie.

Miejsce dla kuchenki tez mi sie wydaje najlepsze na przeciw lodowki.

Kasiu jak znajdziesz chwilkę czasu to wstaw zdjecia pomieszczen, bardzo jestem ciekawa jak maszto u siebie rozwiązane.

U mnie wyszła lipa z narożną szafką, bo tuz obok mam zmywarkę i musieliśmy wstawić zwykła prostą szafkę z utrudnionym dostępem - iby mozna było zastosować speckalne wysuwane kosze typu magic corner, ale raz że droga, a dwa to ja mam w tej szafce wszystkie zawory i musze miec łatwy dostęp w razie czego. Aktualnie w szafce sti pudełko na makulaturę i wszelkie kuchenne płyny i proszki, ale planuje kupic jakieś plasticowe pudełka na kólkach i wprowadzić tam trochę ładu.

Karollinko co do ustawień - tak na prędce narysowałam w paint-cie rzyt kuchni. Na pierwszym obrazku miejscowienie zmywarki tak jak planujesz - o to ci chodzi??? Bo jeśli tak to tam wejdzie zaledwie 45tka (i tez nie jestem pewna czy napewno się zmiesci), poza tym zmniejszasz sobie kuchnię i zakręcasz blat roboczy.

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/1a.GIF

Drugi rysunek to idealne ustawienie sprzetów wg mnie - trochę to niedokładne i trzeba by to w programie do projektowania zrobić, ale ogólny poglad będziesz miała.

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/1b.GIF

Kominek to juz wiecie, że tak.

TV w sypialni tak, jedzenie śniadania NIE ................ teraz moje dzieci nie jedza nigdzie indziej niz w kuchni, więc problemu nie będzie.

TV u dzieci w pokojach NIE, komputery KIEDYŚ jak będą szkolniakami a na razie bedzie stał w pokoju goscinnym.

TV w salonie TAK

Karollinka zaraz popatrze na rzuty łazienek, bo u Was jest troszke inaczej. W tej chwili powiem ci, że moja górna łazienka jest za duża - żałujemy z mężem. że nie zrobilismy jej tu gdzie jest u Was - spokojnie by wystarczyła. Natomiast dolna tez troszkę przerobilismy i powiem Ci, że to co sobie zaplanowałaś - tzn. bidet, kibelek, pralka, umywalka i prysznic w życiu by sie u nas nie zmieściło. Musze zmierzyć ile u nas jest szerokości, bo z tego co pamiętam to zwężyliśmy łazienke o 30 cm. Jeżeli faktycznie tylko o 30 cm to nadal twierdzę, ze nie zmiescisz tego wszystkiego. Zaraz popatrze na rzuty.