Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę trudno mi się odnależć, boja mam lustrane odbicie, ale spróbuję.

Dolna łazienka:

pralka - pewnie 60 cm, potem musisz dać przynajmniej 10 cm przerwy do wc, wc i bidet, żeby były funkcjonalne muszą zając minimum 1 - 1,2 m (ja obstaję za 1,2) więc masz już minimum 2 metry zajęte. Na prysznic zostaje Ci 100 sm - jeżeli ścianka bedzie szklana to ok, jeżeli będzie murowana to odpada ci 12-15 cm. Jeżeli prysznic planujesz prostokątny to 90 cm jest ok - ja mam pólokrągły więc będzie jeszcze mniejszy i to już robi sie ciasno.

Co do umywalki naprzeciwko prysznica - dużą wnękę macie? Bo jeśli tak jak u mnie około 30 cm to może być problem z wejściem do prysznica. Poza tym ja sobie załozyłam, że zadnych szklanych drzwi nie chcę i mam większą kabinę, żeby jak najmniej się chlapało i nawet gdybym miała jeszcze te dodatkowe 30 cm na przejście to i tak byłoby wg mnie niewygodnie.

Początkowo chciałam zrobić umywalkę na przeciwnej ścianie niż wc - tak "na mijanego" tzn, ze najpierw umywalka po jednej stronie, a potem wc po drugiej stronie, ale mąz przywiózł mi na budowe kibelek i szafke z umywalka i pokazał jaki slalom chcę nam zafundować - szybko zrezygnowałam z tego planu. Na Twoim miejscu zrezygnowałabym z bidetu w dolnej łazience, ale ja do dzisiaj w ogóle nie wiem po co mi bidet - w ogóle nie używam, więc może dlatego jestem za wywaleniem tego urządzenia.

Górna łazienka - wg mnie ustawienie ok - sama bym tak zrobiła, tyle, że wzięłabym wannę narożną niesymetryczną - dłuższy bok oczywiście na ścianę z oknem, któtszy na scianie na której będzie wc i do tego bez problemu zmieści się bidet. Skoro już ma być bidet to widzę go raczej na górze :)

I po raz kolejny powtórzę - bądźcie rozsądni przy kupnie wanny - ja durma marzyłam o gorących kąpielach w ogromnej wannie - może nawet o kąpielach we dwoje, a co mam. Wannę która dla siebie napełniam na raty - zlewam cały zasobnik gorącej wody, czekam godzinę i zlewam drugi zasobnik wody - woda w wannie nie jest wcale taka goraca, no i niestety nie ma jej tyle ile bym chciała. Ola uwielbia naszą duża wannę, ale dla niej wystarczy jeden zasobnik, tylko, że szybko woda stygnie i dziecko nie może kąpać się tyle ile by chciało. Teraz kupiłabym wanną prostokątną, albo narożną, ale bez siedziska. coś takiego np.

http://www.grifo.pl/img/p/754-1772-thickbox.jpg

Teraz kupiłabym wanną prostokątną, albo narożną, ale bez siedziska. coś takiego np.

http://www.grifo.pl/img/p/754-1772-thickbox.jpg

My planujemy właśnie prostokątną. Teraz mamy asymetryczną z siedziskiem i uważam że to siedzisko to strata cennego miejsca. Nam siedzisko przydaje się jedynie jako miejsce na mydelniczkę :roll: a wanna choć zajmuje pół łazienki wcale przestronna nie jest :wink:

Sylwia wersja 2 jest wg mnie lepsza, bo w pierwszej siedząc na kibelku będziesz miała kolana przy samej umywalce. Na rysunkach masz nie uwzględnione 20 cm zabudowy zestawu podtynkowego, a jeżeli planujesz kompakt to będzie on większy niż ten kibelek na obrazku. Ja szukałam jak najmniejszego bibelka, bo mało miejsca mi na przejście zostawało i powiem Wam, że to jest bardzo trudne. dlatego też zrobiłabym wersję 2.

I jeszcze jedno - starałabym sie upchnąć kabinę 90tkę, bo dla mnie w 80tce jest za ciasno :)

I jeszcze jedno - starałabym sie upchnąć kabinę 90tkę, bo dla mnie w 80tce jest za ciasno :)

90 nie wejdzie z uwagi na okienko, ale można pomyśleć o prostokątnej, np.80/100 :)

Choć właściwie ta łazienka to raczej dla gości będzie a oni mogą się troszkę pomęczyć w 80-ce :lol: My będziemy mieli swoją większą kabinke na górze :lol:

o i znalazłam jeszcze takie zdjęcie

http://images50.fotosik.pl/273/33b1d5a53cea50cemed.jpg

tu widać ta wymurowaną wnękę na prysznic.

My zrobiliśmy wnękę 90 cm kosztem kotłowni więc ona już więcej miejsca nie zabierze, a na tej ścianie po stronie wnęki powinna się zmieścić pralka, wc i bidet.

Wydaje mi się że jek zrobimy umywalkę na przeciw prysznica to bedzie dość miejsca, nie bedzie ciasno.