Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

cześć dziewczyny, dopiero mam czas żeby zajrzeć co u Was, musiałam wziąć dwa dni urlopu bo miałam masę załatwiania w urzędach bo jutro mają robić nam przyłącze wody i kanalizację, coś się ruszy wreszcie do przodu w tej kwestii i zostanie tylko dokończyć przyłącze energetyczne i zrobić przyłącze gazowe. Powiedzcie jak to jest z gazem?

gaz mamy w działce i musimy doprowadzić do domu, jaki jest koszt podłączenia i przyłącza??

i druga ważna i pilna sprawa, odliczałyście vat za okna??? dziewczyna która robi nam rozliczenie mówi że nie odliczymy vatu za okna jeśli na fakturze jest wpisany montaż i opodatkowany 7% czy to prawda?? przyznam szczerze ze pierwszy raz o czymś takim słyszę no i to jest sporo pieniędzy.

aaa, a jeśli chodzi o autko to śmiga się rewelacyjnie:):):)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć dziewczyny, dopiero mam czas żeby zajrzeć co u Was, musiałam wziąć dwa dni urlopu bo miałam masę załatwiania w urzędach bo jutro mają robić nam przyłącze wody i kanalizację, coś się ruszy wreszcie do przodu w tej kwestii i zostanie tylko dokończyć przyłącze energetyczne i zrobić przyłącze gazowe. Powiedzcie jak to jest z gazem?

gaz mamy w działce i musimy doprowadzić do domu, jaki jest koszt podłączenia i przyłącza??

i druga ważna i pilna sprawa, odliczałyście vat za okna??? dziewczyna która robi nam rozliczenie mówi że nie odliczymy vatu za okna jeśli na fakturze jest wpisany montaż i opodatkowany 7% czy to prawda?? przyznam szczerze ze pierwszy raz o czymś takim słyszę no i to jest sporo pieniędzy.

aaa, a jeśli chodzi o autko to śmiga się rewelacyjnie:):):)

niestety to prawda .............. my mieliśmy na fakturze dwie pozycje: okna i montaż

Co do gazu to 1700zł gazownictwo + od skrzynki do domu w zalezności ile sobie facieci wezmą, u nas było to 900zł + 500zł materiały

Mam takie pytanko, dziewczyny, czy kominy robiłyście zgodnie z projektem? Bo okazalo sie ze za tydzien mamy je majstrom przywiezc a temat calkiem nie przemyslany ;/

My również będziemy mieli komin z cegły a nie gotowy system kominowy, a kominy też mamy trochę poprzestawiane, gdyż zminiliśmy w domu układ pomieszczeń. Lepiej się nad tym wcześniej poważnie zastanowić, bo potem to już się nie da chyba nic zrobić.

Karolinko serdeczne gratulacje!!! Życzę szerokiej drogi i jak to się mówi gumowych drzew:-) Widziałam zdjęcia Waszego domku zaczyna nabierać uroku, te okna, te drzwi na taras superrrr. Też chciałam mieć drzwi z potrójną szybą, fajnie jasno, no ale niestety u nas się takie po prostu nie zmieszczą;-( Ale bardzo fajnie to wygląda i dodaje uroku temu domkowi, aczkolwiek on już sam w sobie jest śliczny, te skosy hmmmmmmmm uwielbiam skosy.

Edytowane przez Beata1164

Gratuluje autka.

A jakies fotki? :)

Co to za autko? Nawet koloru nie zdradzisz ? :) :)

Anetko autko to Honda Acord granatowa, bardzo mi się podoba i jeździ się super, wczoraj już ją dokładnie przetestowałam;)

fotek narazie nie ma bo i czasu na wszystko brakuje.

Dziś Panowie zrobili nam przyłącze wody, kanalizy jednak narazie sie nie da, może za 3-4 miesiące:(:( no ale już się mąż z nimi dogadał że wykopią nam wszystko pod przyłącze gazowe i zniwelują teren także front robót jest.

Oprócz tego to w domku nic się nie dzieje bo mąż nie ma czasu robić u siebie :/

wczoraj kupiliśmy naszej Małej rolki, założyła dziś pierwszy raz, trochę się denerwowała bo nie wiedziała jak jeździć a za jakiś czas obrała odpowiednią technikę i jeździ:cool::cool:

My również będziemy mieli komin z cegły a nie gotowy system kominowy, a kominy też mamy trochę poprzestawiane, gdyż zminiliśmy w domu układ pomieszczeń. Lepiej się nad tym wcześniej poważnie zastanowić, bo potem to już się nie da chyba nic zrobić.

Karolinko serdeczne gratulacje!!! Życzę szerokiej drogi i jak to się mówi gumowych drzew:-) Widziałam zdjęcia Waszego domku zaczyna nabierać uroku, te okna, te drzwi na taras superrrr. Też chciałam mieć drzwi z potrójną szybą, fajnie jasno, no ale niestety u nas się takie po prostu nie zmieszczą;-( Ale bardzo fajnie to wygląda i dodaje uroku temu domkowi, aczkolwiek on już sam w sobie jest śliczny, te skosy hmmmmmmmm uwielbiam skosy.

Witaj Beatko, masz rację te drzwi w salonie dają bardzo dużo światła, ciekawe tylko czy w zimie za bardzo nie będzie od nich wiało..

jeśli chodzi o skosy to powiem Ci, że podnosząc ściankę o 1 pustak bardzo dobrze zrobilismy bo poddasze jest maksymalnie wykorzystane i skosy nie zabieraja miejsca.

Anetko autko to Honda Acord granatowa, bardzo mi się podoba i jeździ się super, wczoraj już ją dokładnie przetestowałam;)

fotek narazie nie ma bo i czasu na wszystko brakuje.

Dziś Panowie zrobili nam przyłącze wody, kanalizy jednak narazie sie nie da, może za 3-4 miesiące:(:( no ale już się mąż z nimi dogadał że wykopią nam wszystko pod przyłącze gazowe i zniwelują teren także front robót jest.

Oprócz tego to w domku nic się nie dzieje bo mąż nie ma czasu robić u siebie :/

czyli tj. szewc bez butów chodzi

wczoraj kupiliśmy naszej Małej rolki, założyła dziś pierwszy raz, trochę się denerwowała bo nie wiedziała jak jeździć a za jakiś czas obrała odpowiednią technikę i jeździ:cool::cool:

super.............. my też chcielismy juz Mai kupic rolki, ale to sie mija z celem, już niedługo tam będziemy mieszkać a tam nie ma asfaltu:( poczekamy, aż cos z drogami zrobią

my tu gdzie mieszkamy to jest nowiutki asfalt i droga boczna to malo uczęszczana wiec mozemy jeździć, jak się przeprowadzimy to blisko jest szosa bardziej ruchliwa ale strasznie podziurawiona wiec strach dziecko na rolki wypuscić, Kinga bedzie do dziadków przybiegac to bedzie miala gdzie jezdzic:)

Z doświadczenia wiem, że warto pomyśleć o wyłączniku światła głównego w sypialni oprócz tego przy wejściu to również o takim przy łóżku. Nie trzeba wtedy jeden drugiego poganiać - idź ty wyłącz światło, bo ja wczoraj wyłączałem :-) Ten patent widzieliśmy podczas podróży poślubnej i zaraz go w domu zrobiliśmy:-) W nowym domku na pewno też tak zrobimy!!! Aha jeszcze jest plus jak w wiatrołapie jest światło też z dwóch stron, innym, też dobrym rozwiązaniem w wiatrołapie, jest światło zapalające sie przy ruchu (teraz w domu mamy tylko z jednej strony światło w wiatrołapie i jest to dosyć uciążliwe, bo żeby zgasić trzeba przejść wiatrołap - światło mamy przy drzwiach zewnętrznych).

Pamiętajcie o kasku i ochraniaczach na ręce, łokcie i kolana :)

Alicja tez lubi rolki, tylko teraz musimy robic wycieczki na "asfalt". Ostatnio ma szał na deskę ;)

A na co dzień rower lub hulajnoga- lepsze na naszą polną drogę :)

Anetko pamiętamy:) kask zamówiony mam nadzieje ze do konca tyg kurier przywiezie, ochraniacze są obowiązkowo bo to wielka frajda dla małej:) szkoda tylko ze na pupę nie ma ochraniacza:D:D

Z doświadczenia wiem, że warto pomyśleć o wyłączniku światła głównego w sypialni oprócz tego przy wejściu to również o takim przy łóżku. Nie trzeba wtedy jeden drugiego poganiać - idź ty wyłącz światło, bo ja wczoraj wyłączałem :-) Ten patent widzieliśmy podczas podróży poślubnej i zaraz go w domu zrobiliśmy:-) W nowym domku na pewno też tak zrobimy!!! Aha jeszcze jest plus jak w wiatrołapie jest światło też z dwóch stron, innym, też dobrym rozwiązaniem w wiatrołapie, jest światło zapalające sie przy ruchu (teraz w domu mamy tylko z jednej strony światło w wiatrołapie i jest to dosyć uciążliwe, bo żeby zgasić trzeba przejść wiatrołap - światło mamy przy drzwiach zewnętrznych).

Beatko ten pomysł z wyłącznikiem światła przy łóżku zrobimy tylko w gabinecie bo to bedzie pokoik babci, obecnie w sypialni rzadko uzywamy swiatła głównego więc taki włącznik chyba nie bedzie potrzebny chociaż mąż coś przebąkiwał że taki zrobi.

My wiatrołap mamy mały więc nie da sie zrobić włączników z 2 stron, ale zastanawiam sie gdzie zrobic wyłącznik światła zewnętrznego??

cześć dziewuszki, nie mam teraz rano czasu bo cały tydzień mamy kontrole w pracy no i trzeba w papierkach siedzieć a nie na FM:(

co do oświetlenia to też tak planowaliśmy chyba będzie najbardziej funkcjonalnie.

narazie na budowie zastój ale musze wymyslec oświetlenie górnej łazienki bo jak mąż zacznie robic to nie da mi czasu na zastanawianie się:)

ale cisza na forum, całe popołudnie pada deszcz więc co dziewczynki robicie? no co???

ja byłam na zakupach bo znów sie dziecie urodziło w rodzinie i trzeba pojechać obejrzeć- mój dół pogłębia się, echh, nawet sobie nic nie kupiłam bo nie miałam nastroju, spakowałam kuzynce 3 wory ubranek po Kindze i każde musiałam dokładnie przejrzec i powspominać jak to było jak miałam takie maleństwo....nie wiem czy to normalne czy nie za bardzo sie nakręcam.

z wieści budowlanych- wodomierz zamontowany.