Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dom w Koniczynce- nasze miejsce na ziemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anetko powiem Ci ze ja sie zastanawialam czy wychodzic z Kinga na dwór ale jak było tak pieknie to nie dało jej sie utrzymać w domu, nie widziałam żeby coś niedobrego sie działo oprócz tego ze była troche ospała nie wiem czy to wina pyłu czy poprostu taka pogoda, wczoraj byłysmy całe popołudnie na dworze

Anetko z artykułu wynika że jak narazie nie mamy sie czego obawiać.

to według Ciebie jest nic? :rolleyes: :

, pył wulkaniczny unoszący się nad Europą jest na razie na tyle wysoko, że nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ostrzega że sytuacja się zmieni, gdy pył zacznie opadać i połączy z cząsteczkami wody. Wtedy utworzy się niebezpieczna dla naszego zdrowia mgiełka. Dolegliwości zaczną wówczas odczuwać nie tylko chorzy na astmę, ale nawet zdrowi ludzie. Niepokojące oznaki to duszność i intensywny kaszel.

no ale narazie jest wysoko i nie spada z deszczem, chociaz ja wczoraj słyszałam własnie ze chmura sie obnizyła a tu piszą co innego, podejrzewam ze jak bedzie działo się cos zagrazajacego naszemu zdrowiu to bedą o tym trąbic, mnie dzis strasznie glowa boli ale nie wiem czy to przez pył czy przez poniedziałek

no ale narazie jest wysoko i nie spada z deszczem, chociaz ja wczoraj słyszałam własnie ze chmura sie obnizyła a tu piszą co innego, podejrzewam ze jak bedzie działo się cos zagrazajacego naszemu zdrowiu to bedą o tym trąbic, mnie dzis strasznie glowa boli ale nie wiem czy to przez pył czy przez poniedziałek

to artykuł z 16-tego ;)

Chodzi mi własnie o to opadanie. Wolałabym wiedziec czy juz opada czy nie. Nie moge nic znaleźć :(

hej, hej, wpadłam sie pochwalić że we wszystkich pokojach na górze kabelki na prąd rozprowadzone:) wprawdzie w slimaczym tempie robota idzie ale cały czas do przodu;) jutro mam wolne i jadę kupic jakieś krzewy, narazie posadze u babci w ogrodzie niech rosna a potem poprzenosze do siebie jak bedę miala uporzadkowany teren koło domku

Witam po przerwie :)

Najpierw słówko w kwesti łóżka - my mamy 200x200 - jest naprawdę ogromne - śpimy w nim we trójkę razem z Olą i właściwie nikt nikomu nie przeszkadza. Tyle tylko, że musimy mieć 3 kołdry (do tej pory mieliśmy jedną o szer. 180 cm). Skoro są dwie kołdry to dwa komplety poscieli - niestety nie stać mnie teraz na nową pościel i mamy w jednym łóżku dwa rożne zestawy co wcale mi się nie podoba. Chciałam nakryć łóżko jakąś narzutą, żeby tej poscieli nie było widać, ale najszersza gotowa ma 240 cm a to stanowczo za mało. Koszt materiału na uszycie narzuty to ponad 300 zł - póki co mam inne wydatki. Teraz zdecydowałabym się na węższe łóżko - moim zdaniem 180 cm w zupełności wystarczy.

Oświtlenie wiatrołapu - a konkretnie włącznik - mam dwa - jeden przy drzwiach wejściowych drugi w holu - do dzisiaj nie wiem co mnie podkusiło z tym drugim włącznikiem i tak uzywam jednego, bo przez wiatrołap mam dosłownie dwa kroki.

Karollinka zastanówcie sie nad tym internetem w każdym pokoju - moim zdaniem sieć kablowa to przeżytek - teraz właściwie cały sprzęt komputerowy jest przystosowany do wi-fi i nie wyobrażam sobie, że musiałabym siadać z laptopem blisko gniazdka. Ja mam internet wszędzie bez kable i na raz mogę korzystać z 6 komputerów. Mało tego - zasięg mam nawet na huśtawce na końcu działki :) Podejrzewam, że dobry router wi-fi będzie tańszy niz te wszystkie kable i gniazda - bo akurat gniazda internetowe i telewizyjne sa najdroższe.

Powrócę teraz do oświetlenia klatki schodowej - ktoś kiedys pytał - teraz juz z cala pewnoscią bym nie zrobiła halogenów przy stopniach - odpoczywałam na kanapie ostatnio - no nie ma nic gorszego jak halogeny świecące prosto w oczy, a u mnie niestety halogeny zapalaja się nizszym wlacznikiem (mam dwa w pionie) i córcia tylko halogeny zapala.

Jeżeli planujecie zlew pod oknem to koniecznie zaplanujcie nad nim jakies oświetlenie w suficie - j mało zmywam, ale obok zlewu mam blat roboczy i jak robie kolacje to jest mi zwyczajnie ciemno. Naszczęscie mam rozprowadzone kable i jak juz się troszkę odkuję to kupie sobie moje wymarzone halogeny.

a tak na marginesie - jakżesz mnie wkurza nowa wersja forum - nie dostaje zadnych powiadomień, teraz to juz nie odnajde wiekszości wątków. Poza tym nawet jak dodałam sobie swoje komentarze do subskrycji to nadal nie mam powiadomień. Porażka.

Jutro siedzę w domku, więc się odezwę i wreszcie pokażę kilka nowych zdjęć :)

Dobranoc

Witaj Kasiu po długiej przerwie. Z tymi halogenami to właśnie tak myślałam że będą przeszkadzać. Nasz elektryk ze 3 razy się pytał czy aby na pewno nie chcemy robić takiego oświetlenia, przecież wszyscy robią :D

Czekamy z niecierpliwością na nowe fotki i na wszelkie rady nasza Ty koniczynkowa wyrocznio :D ;)

Kasiu a robiliście domofon? Nasz elektryk namawia nas na dwie słuchawki - na parterze i na pięterku. Rozumiem, że to spora wygoda w domu o powierzchni 300m2 i większym, nie trzeba ganiać na parter żeby kogoś wpuścić ale u nas chałupka mała, zgrabna, sens to czy zbytek?

Póki co nie robilismy jeszcze domofonu, ale jest w planach. Moim zdaniem robienie słuchawki na piętrze to zbytek - domownicy otworzą sobie sami, natomiast gosci i tak musisz wpuścić do domu, wiec tak czy inaczej musisz zejśc na dół. zastanawiam się jedynie czy robić domofon w wiatrołapie czy lepiej w kuchni - bo z kuchni mam lepszą widoczność na furtkę.

Co do odliczenia VATu za okna to sprawa jest prosta - jesli masz montaż to masz 7% VAT więc nie ma co odliczać, natomiast jeśli się uprzesz na wstawienie na fakturę okien z 22% VATem to sprzedawca doliczy sobie te 15% więc zapłacisz więcej, a potem i tak z tej różnicy między 7 a 22% odzyskasz tylko część. Lepiej opłaci sie zapłacić za usługę. Na mojej fakturze nazywało się to montaż okien z materiałów własnych.

Cześć wszystkim:):):):):)

Ostatnio mniej czasu spędzałam na forum. Mój dziennik budowy też od miesiąca nie miał żadnego wpisu:( No cóż prawda jest taka że na budowie też nic się nie dzieje wszyscy obiecują, ale tylko obiecują że zaczną coś robić i nic. Cisza :(

A co tam u Was? Buźka