Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ho ho ho, coś się więc dzieje po trochu i z każdym dniem/tygodniem jest o krok bliżej do wykończenia. Ha, a ostatnio mąż mój spotkał Cię w Łukowie (a dokładniej widział przechodzącą po drugiej stronie ulicy :D ) - teraz nadzoruje tam budowę sieci ciepłowniczej ;)
  • Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już chyba do konca zycia będziemy mieli co robic w koniczynce :) Z nowości to skalniaki przed domem, tuje wokół tarasu, a w środku rolety w salonie i w oknach dachowych w sypialni (miało ich nie byc, ale słońce nas dobijało). Mamy też oświetlenie przed wejściem do domu i na tarasie, a poza tym mąż ciągle coś dłubie - kończy montowac gniazdka i kontakty, listwy podłogowe. Z większych inwestycji czeka nas podbitka, bo ptaki nam spac nie dają i co najgorsze strasznie brudzą. Chcemy też nawieźć ziemi za domem, zeby chociaż tam nie było juz widać syfu pobudowlanego. Niestety finansowo krucho się zrobiło i jak nie uda nam się sprzedac motoru męża to pewnie nic nie zrobimy w tym roku. A zainteresowanie motorem żadne :(

Kasiu to nic że powoli, najważniejsze ze caly czas cos działacie w domku:)

dobrze ze macie możliwość sprzedania czegoś to zawsze jakas gotówka wpadnie, warto zaczekać na dobrego kupca niz sprzedać taniej i mało zrobić.

liczyłas ile bedzie kosztował materiał na podbitkę?

No proszę :) To zabierz się z nim któregos dnia do Łukowa - ja teraz siedzę cały czas w domku - obejrzysz sobie dokładnie koniczynkę, posiedzimy na tarasie, napijemy się kawki. Moja Ola chętnie zajmie się Waszą Olą :) Zapraszamy
Kasiu to nic że powoli, najważniejsze ze caly czas cos działacie w domku:)

dobrze ze macie możliwość sprzedania czegoś to zawsze jakas gotówka wpadnie, warto zaczekać na dobrego kupca niz sprzedać taniej i mało zrobić.

liczyłas ile bedzie kosztował materiał na podbitkę?

Tylko, że teraz z każdym dniem ten motor traci na wartości, bo sezon w tym roku krótki i marny, a po sezonie ceny bardzo spadają...

Co do cen podbitki to rozmawiałam orientacyjnie z dekarzem naszym i powiedział, że powinnam się wyrobić w 5000 zł z robocizną. trzeba liczyć jakies 30 zł za mb robocizny i tyle samo za materiał. My chcemy robić podbitke PVC w okleinie drewnopodobnej - wygląda jak prawdziwe drewno - i jest podobno lepsza niż zwykła PVC i lepsza od metalowej. Ale szczegółów nie znam, bo póki co nie mam pieniędzy, więc nawet nie chce się rozglądać.

Karollinka, ale nie przesadzaj - masz do mnie raptem ze 100 km :) możesz spakowac męża i córcię i wpaśc na weekend :) Spać jest gdzie :) A nasze dziewczynki to akurat prawie rówieśnice, więc z pewnością nie będa się nudziły:)
Karollinka, ale nie przesadzaj - masz do mnie raptem ze 100 km :) możesz spakowac męża i córcię i wpaśc na weekend :) Spać jest gdzie :) A nasze dziewczynki to akurat prawie rówieśnice, więc z pewnością nie będa się nudziły:)

racja, 100km to rzut beretem ;)

a no własnie to już podróz na wekkend, a wiadomo ze jak tylko jest dzien wolny to zawsze jest cos do zrobienia, mi chodzilo o mozliwośc wpadniecia na kawkę na godzinkę:)

ale może bedzie okazja sie kiedys spotkać.

Możliwe, że 22-23 zł wystarczy - ja tak tylko orientacyjnie liczę 30 zł. I po cichu liczę, że nasz murarz znajdzie czas i pomoże mężowi zrobic podbitke więc bedzie znacznie taniej :)
My podbitkę planowaliśmy z blachy ale cen nie znam bo to też odległa przyszłość.

my na początku też o podbitce nie mysleliśmy ale teraz kilka razy były wichury i mam wrazenie ze jeszcze moment i porwie folię wiec dla swietego spokoju chyba na jesieni zrobimy

a no własnie to już podróz na wekkend, a wiadomo ze jak tylko jest dzien wolny to zawsze jest cos do zrobienia, mi chodzilo o mozliwośc wpadniecia na kawkę na godzinkę:)

ale może bedzie okazja sie kiedys spotkać.

Marudzisz kobitko. Jeden dzień można sobie odpuścić i te 100 km pokonać żeby posiedzieć na tarasie w miłym towarzystwie i wypić dobrą kawkę, a wieczorkiem wrócić do mężusia :D

Możliwe, że 22-23 zł wystarczy - ja tak tylko orientacyjnie liczę 30 zł. I po cichu liczę, że nasz murarz znajdzie czas i pomoże mężowi zrobic podbitke więc bedzie znacznie taniej :)

oj tak, jak sie samemu coś zrobi to duża oszczędność,

my na początku też o podbitce nie mysleliśmy ale teraz kilka razy były wichury i mam wrazenie ze jeszcze moment i porwie folię wiec dla swietego spokoju chyba na jesieni zrobimy

Podbitkę podobno się robi jak już jest budynek ocieplony.

Podbitkę podobno się robi jak już jest budynek ocieplony.

to my planujemy dac od góry po 1 styropianie i podbitke a potem dalej ocieplać, a jak sie tak nie da to moze najpierw zrobimy ocieplenie a odłożymy tynki z kg, zobaczymy.

Pocieszające jest to że styro na koniczynke to wydatek 4 tys plus klej i kołki to jakies 5 tys.