jareg 18.09.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Pewnie ten temat już był przerabiany, ale ja w najbliższych dniach musze kupić okna dachowe i nie wiem jakiej firmy.Ogólnie słyszałem, że najlepsze są Veluxa.Mimo wszystko proszę o pomoc. Ps. może ktoś z okolic Opola, albo Wrocławia jest na podobnym etapie i chciałby ze mną odwiedzić hurtownie, na większą ilość można dostać większy opust.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 19.09.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Ten sam problem miałem tydzień temu . Wybtrałem fakro głównie ze względu na cene ale tez na włściwości . Kupiłem 4 okna 78x188 z kołnierzami ,Kosztowało mnie to niecałe 3000 . W pierwszy dzień już pierwszy problem . Jak wyjąć skrzydła . Nie jestem szaleńcem żeby je zostawic na budowie .Eleganckie okna ale cholernie sprytny sposób jest ich zdejmowania , jest tamtaka maleńka plaszka zanitowana i ją sie podważa wyjmuje blache i dopero okno . Velux jest bardzo rosto zdjąć ale roto o wiele trudniej , poprostu trzeba pomyśleć .No ale wczoraj patrze na te okna i coś mnie zdiwiło . Nie ma blachy na którą można załozyć fole paraprzepuszcalną żeby było takie korytko i woda miał gdzie spływać jak sie dachówka spoci czy coś w tym stylu.Patrze na instrukcje i okazuje sie że w instrukcji jet ta folia lużno puszcona bez korytka .Wiem ze w weluxie jest taka specjalna blacha zbierająca .Pod tym względem welux jest lepszy . O fakro wiem że to dobra firma , zdobyła nagrode teraz polska , ale okien nie widziałem ich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 19.09.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 kurcze czeski błąd te okna maja wymiar 78x118 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Człowieku przeczytaj jeszcze raz co napisałeś , bo coś pokręciłeś . W drugim i trzecim zdaniu piszesz , że wybrałeś okna fakro i kupiłeś 4 sztuki a w ostatnim zdaniu piszesz , że nigdy nie widziałeś okien fakro . Co w końcu kupiłeś? A może kupowałeś w ciemno bez oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 19.09.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Okpol jest najtańszt ale i najgorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 19.09.2003 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Słyszałem, że Okpol sie wyrobił, ale nie interesują mnie te okna.Propozycje, które dostaje od hurtowników na podstawowe model z kołnierzem to;- Roto 750 zł- Velux 820 zł- Fakro 710 złwymiar okna 78/140Napiszcie które lepsze Fakro, czy Rotopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Agnikrol , nie pisz takich rzeczy , jeśli nie załączasz opisu szczegółów , które Twoim zdaniem są gorzej rozwiązane i dlaczego . Bardzo często jest tak , że te gorsze rozwiązania są w zasadzie nieistotne z punktu widzenia ich późniejszego użytkowania. Choćby np. izolacyjność cieplna. Jeśli np. na dachu o pow.200mkw są 4 okna o łącznej pow. 4mkw. , czyli 2%. Różnica w izolacyjności okien między k=1,1 a k=1,3 to ok. 20%. Oszczędność wyniosłaby raptem 0,02x0,2= 0,004 czyli 4 promile. A jak weżmiemy pod uwagę , że dach stanowi ok. 30% pow. granicznej , korzyść będzie jeszcze mniejsza ( 1,2 promila) tzn. 1zł20gr od każdego wydanego na ogrzewanie domu tysiąca zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
august 19.09.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Zdecydowałem się na okna Velux, po odwiedzeniu ponad 12 składów budowlanych. Każda firma zachwalała inne okna albo Fakro albo Velux''a.Porównując ceny poszczególnych modeli np. Fakro z nowym wywietrznikiem v35 a Veluxa model GGL to różnica nie jest już tak duża(ok. 40 zł na oknie). Na jedne i drugie dostawałem nawet 20% rabatu. Po docekliwszych pytaniach w końcu dowiedziałem się w jednej firmie że wiecej reklamacji jest jednak z Fakro i dla tego zdecydowałem się na Veluxa. Łącznie kupuję 7 okien w tym jedno powlekane plastikiem do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
august 19.09.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 A i jeszcze jedno okna wymiar 78/140 model GGL. Na te wszystkie okna z jednym wyłazem dostałem cenę 7470 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania76 19.09.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 z tego co ja wiem, to Veluxy i Fakro mają taki sam standard i taka samą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belbel 19.09.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Witam!Po długich debatach i dokładnych oględzinach zdecydowałem się na Fakro. Mam je od jesieni 2002 w budynku w stanie surowym i sprawują się idealnie. W moim rankingu na drugim miejscu jest Velux a na trzecim Roto. Mogą to być jednak odczucia dość subiektywne ( choć również fachowcy od dachu doradzali mi Fakro).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
august 19.09.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Zgadzam się. Różnice cenowe są już bardzo małe i różnią się tylko kilkoma szczegółami typu :- klamka na dole w Fakro - listwa na górze w Velux'e- szyba 1,1 w Fakro - 1,2 w Velux'e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania76 19.09.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 z tego co ja wiem, to Veluxy i Fakro mają taki sam standard i taka samą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 19.09.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 a ja na jedno z okien połaciowych (zamiast lukarny z balkonem) upatrzyłam sobie połaciowe okno balkonowe, wiem ze to nowosc, czy ktos z was cos wie na ten temat, kupil takie okno? widzial w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Powiem tak: Vellux i Fakro sa porownywalne. Ktore okna wybnrac zdecyduj po zmierzeniu na jakiej wysokosci wypadnie ci klamka. Vellux ma ja na gorze, Fakro - na dole. Nie bez znaczenia jest tez fakt, ze Fakro to polska firma. Po co dorabiac cudzoziemcow jak w Polsce takie bezrobocie. Wiem, ze brzmi to gornolotnie, ale -uwierz - ma sens.PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 19.09.2003 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 nie interesują mnie inne krytaeria poza jakością, apropo bezrobocia Veluxa robią Polacy w polskich fabrykach w Namysłowie i .......zapomniałem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 20.09.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 pod wzgledem jakosci nie ma roznicy pomiedzy veluxem a fakro, decyduje cena u posrednika lub sposob otwierania sie okienka, jedno u gory, drugie na dole lub tak jak mam w veluxie u gory i na dole .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Jesli w sposob bezmyslny interesuje cie tylko jakosc to sobie wstaw swietliki. Oswieci cie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 20.09.2003 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Nie wiem o co chodzi dla tego gościa, chyba o doświetlenie własnego mózgu.Wiadomo, że na jakość składa sie wiele czynników, i chba każdy myślący bierze jakość pod uwagę, tym bardziej, że różnice w cenie są niewielkie.Ztego co słyszałem to Velux w standarcie ma nawiewnik, a fakro nie ma.Dlaczego wszyscy bierzecie pod uwagę fakro i veluxa, a co z Roto?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 20.09.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 kupiłem 4 okna FAKRO. Są dobre i w dobrej cenie oraz polskie... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts