Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VELUX, ROTO, czy FAKRO ???

jareg

Recommended Posts

Pewnie ten temat już był przerabiany, ale ja w najbliższych dniach musze kupić okna dachowe i nie wiem jakiej firmy.

Ogólnie słyszałem, że najlepsze są Veluxa.

Mimo wszystko proszę o pomoc.

Ps. może ktoś z okolic Opola, albo Wrocławia jest na podobnym etapie i chciałby ze mną odwiedzić hurtownie, na większą ilość można dostać większy opust.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten sam problem miałem tydzień temu . Wybtrałem fakro głównie ze względu na cene ale tez na włściwości . Kupiłem 4 okna 78x188 z kołnierzami ,Kosztowało mnie to niecałe 3000 . W pierwszy dzień już pierwszy problem . Jak wyjąć skrzydła . Nie jestem szaleńcem żeby je zostawic na budowie .Eleganckie okna ale cholernie sprytny sposób jest ich zdejmowania , jest tamtaka maleńka plaszka zanitowana i ją sie podważa wyjmuje blache i dopero okno . Velux jest bardzo rosto zdjąć ale roto o wiele trudniej , poprostu trzeba pomyśleć .

No ale wczoraj patrze na te okna i coś mnie zdiwiło . Nie ma blachy na którą można załozyć fole paraprzepuszcalną żeby było takie korytko i woda miał gdzie spływać jak sie dachówka spoci czy coś w tym stylu.

Patrze na instrukcje i okazuje sie że w instrukcji jet ta folia lużno puszcona bez korytka .

Wiem ze w weluxie jest taka specjalna blacha zbierająca .Pod tym względem welux jest lepszy . O fakro wiem że to dobra firma , zdobyła nagrode teraz polska , ale okien nie widziałem ich .

Człowieku przeczytaj jeszcze raz co napisałeś , bo coś pokręciłeś . W drugim i trzecim zdaniu piszesz , że wybrałeś okna fakro i kupiłeś 4 sztuki a w ostatnim zdaniu piszesz , że nigdy nie widziałeś okien fakro . Co w końcu kupiłeś? A może kupowałeś w ciemno bez oglądania.

Agnikrol , nie pisz takich rzeczy , jeśli nie załączasz opisu szczegółów , które Twoim zdaniem są gorzej rozwiązane i dlaczego . Bardzo często jest tak , że te gorsze rozwiązania są w zasadzie nieistotne z punktu widzenia ich późniejszego użytkowania. Choćby np. izolacyjność cieplna. Jeśli np. na dachu o pow.200mkw są 4 okna o łącznej pow. 4mkw. , czyli 2%. Różnica w izolacyjności okien między k=1,1 a k=1,3 to ok. 20%. Oszczędność wyniosłaby raptem 0,02x0,2= 0,004 czyli 4 promile. A jak weżmiemy pod uwagę , że dach stanowi ok. 30% pow. granicznej , korzyść będzie jeszcze mniejsza ( 1,2 promila) tzn. 1zł20gr od każdego wydanego na ogrzewanie domu tysiąca zł.

Zdecydowałem się na okna Velux, po odwiedzeniu ponad 12 składów budowlanych. Każda firma zachwalała inne okna albo Fakro albo Velux''a.

Porównując ceny poszczególnych modeli np. Fakro z nowym wywietrznikiem v35 a Veluxa model GGL to różnica nie jest już tak duża(ok. 40 zł na oknie). Na jedne i drugie dostawałem nawet 20% rabatu. Po docekliwszych pytaniach w końcu dowiedziałem się w jednej firmie że wiecej reklamacji jest jednak z Fakro i dla tego zdecydowałem się na Veluxa. Łącznie kupuję 7 okien w tym jedno powlekane plastikiem do łazienki.

Witam!

Po długich debatach i dokładnych oględzinach zdecydowałem się na Fakro. Mam je od jesieni 2002 w budynku w stanie surowym i sprawują się idealnie. W moim rankingu na drugim miejscu jest Velux a na trzecim Roto. Mogą to być jednak odczucia dość subiektywne ( choć również fachowcy od dachu doradzali mi Fakro).

Pozdrawiam

Powiem tak: Vellux i Fakro sa porownywalne. Ktore okna wybnrac zdecyduj po zmierzeniu na jakiej wysokosci wypadnie ci klamka. Vellux ma ja na gorze, Fakro - na dole.

Nie bez znaczenia jest tez fakt, ze Fakro to polska firma. Po co dorabiac cudzoziemcow jak w Polsce takie bezrobocie. Wiem, ze brzmi to gornolotnie, ale -uwierz - ma sens.

Pozdrawiam

Darek

Nie wiem o co chodzi dla tego gościa, chyba o doświetlenie własnego mózgu.

Wiadomo, że na jakość składa sie wiele czynników, i chba każdy myślący bierze jakość pod uwagę, tym bardziej, że różnice w cenie są niewielkie.

Ztego co słyszałem to Velux w standarcie ma nawiewnik, a fakro nie ma.

Dlaczego wszyscy bierzecie pod uwagę fakro i veluxa, a co z Roto?

pozdrawiam