Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VELUX, ROTO, czy FAKRO ???

jareg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja po długich debatach wybrałam Fakro (9 szt). Zamontowane są już od 2001 r. i sprawują się świetnie. Pewnie Fakro i Velux są porównywalne, ale dolna klamka w Fakro sprawia, że są nie do przebicia. Poza wyższą ceną Veluxa najczęściej trzeba jeszcze dopłacić za drążek do otwierania okna, bo średniego wzrostu osoba raczej do niego nie dosięga.

A Roto - to chyba jednak klasa niżej. Zdecydowanie w oknach dachowych górują te dwie firmy.

Pozdrawiam

Ja po długich debatach wybrałam Fakro (9 szt). Zamontowane są już od 2001 r. i sprawują się świetnie. Pewnie Fakro i Velux są porównywalne, ale dolna klamka w Fakro sprawia, że są nie do przebicia. Poza wyższą ceną Veluxa najczęściej trzeba jeszcze dopłacić za drążek do otwierania okna, bo średniego wzrostu osoba raczej do niego nie dosięga.

A Roto - to chyba jednak klasa niżej. Zdecydowanie w oknach dachowych górują te dwie firmy.

Pozdrawiam

Prawidłowy tok rozumowania z jedną korektą Roto - to jedna klasa wyżej!

Jakieś dwa miesiące temu nabyłem 11 szt okien Roto (model 434, o ile pamiętam. w każdym razie nowość jakaś). Wyboru dokonałem przede wszystkim ze względu na cenę (100 zł taniej od Fakro, 200 zł taniej od Velluxa), bo doszedłem do wniosku, że dużych różnic w jakości nie ma między Roto a Fakro, czy Vellux. Teraz jestem już po montażu na dachu z dachówki ceramicznej i jedno muszę przyznać: bardzo ważne jest kto te okna montuje. Mój wykonawca jest do przesady dokładny. Trochę narzekał na to Roto, bo:

- kołnierze (z prawej i lewej strony) mają trochę za niskie krawędzie rynienek i woda może się wdzierać z boku. w końcu zainstalował je tak, żeby dachówki wchodziły jak najgłębiej na kołnierz.

- fartuch na dole jest bardzo krótki i jest mały margines regulacji wysokości montażu okna.

Poza tym okno Roto obraca się do mycia o dużo mniejszy kąt (może ok. 100-110 stopni) niż Fakro i Vellux. To powoduje, że ręką do dolnej krawędzi okna nie sposób dosięgnąć. Trzeba użyć myjki na kiju. Sprawcą tego są okucia, które w Fakro i Velluxie są innej konstrukcji (trochę bardziej skomplikowane).

Nie wiem jeszcze jak jak się będą sprawować w dłuższej perspektywie. Konkluzja jest taka: wyboru nie żałuję, ale gdybym nie musiał oszczędzać i nie miał pełnego zaufania do osoby instalującej okna, to wybrałbym Fakro. Vellux nie wydaje mi się na tyle lepszy, żeby wydawać na niego stówkę więcej.

Muszę jeszcze w tym roku (okolice końca października) kupić 5 okie n dachowych: jedno do łazienki i 2 x kombo (dwa okna obok siebie). Wybieram pomiędzy Fakro, a Velux'em. W składzie mam (na razie) wynegocjowany upust w wysokości 15% na jedne , bądź drugie. Czy to dobry upust? Czy to prawda, że okna dachowe niedawno podrożały? Jeżeli tak, czy znacznie???

Z góry dzięki i pozdrawiam -

- kocza. ([email protected])

Muszę jeszcze w tym roku (okolice końca października) kupić 5 okie n dachowych: jedno do łazienki i 2 x kombo (dwa okna obok siebie). Wybieram pomiędzy Fakro, a Velux'em. W składzie mam (na razie) wynegocjowany upust w wysokości 15% na jedne , bądź drugie. Czy to dobry upust? Czy to prawda, że okna dachowe niedawno podrożały? Jeżeli tak, czy znacznie???

Z góry dzięki i pozdrawiam -

- kocza. ([email protected])

We Wrocławiu w hurtowni Raab Karcher dawali mi upust 26% na 11 okien Fakro jakieś 2 miesiące temu.