kasia28 11.06.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Witam, czy ktoś słyszał o tym, że ministerstwo ma znieść pozwolenie na budowę a w zamian wystarczyć miałoby zgłoszenie? Jeśli tak to na jakich zasadach to ma funkcjonować i od kiedy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 11.06.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Witam, czy ktoś słyszał o tym, że ministerstwo ma znieść pozwolenie na budowę a w zamian wystarczyć miałoby zgłoszenie? Jeśli tak to na jakich zasadach to ma funkcjonować i od kiedy? Pozdrawiam. Coś mi sie obiło o uszy, mają być zmiany od nowego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 11.06.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Tak auproszczona procedura ma chyba obowiązywać pod warunkiem,że na danym terenie obowiązuje Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 i będziecie płakać, bo budowę będzie można up... w każdym momencie, nie będzie już decyzji ostatecznych, miejcie to na względzie ukłon w stronę papraków z urzędów, nie inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 12.06.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 i będziecie płakać, bo budowę będzie można up... w każdym momencie, nie będzie już decyzji ostatecznych, miejcie to na względzie ukłon w stronę papraków z urzędów, nie inwestorów Dobrze gada. Juz przerabialem to ich cholerne zgloszenie w trakcie budowy ogrodzenia. Efekt taki ze po jakims czasie musialem czesc przerobic to ogordzeniea. Mimo ze wszystkie formalnosci dopelnilem. No ale komus w Urzedzie niechcialo sie napisac sprzeciwu wobec tego zgloszenia wiec po mc zgodnie z prawem postawilem ogrodzenie i zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PL-PROJEKT 12.06.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Bzdury.Taka procedura jest od dawna w Niemczech.Minimum problemów. Oczywiście trzeba wiedzieć co się chce i nie ma miejsca na zmiany projektu trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2008 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Bzdury. rzeczowa polemika,, krótko i na temat, to lubię Taka procedura jest od dawna w Niemczech. to rześ mnie uspokoił (a raczej potencjalnych inwestorów) Minimum problemów. Oczywiście trzeba wiedzieć co się chce i nie ma miejsca na zmiany projektu trakcie budowy. sam sobie przeczysz, rozumiem, że nick przypadkowy, a z normalnymi zmianami w trakcie budowy nie miałeś do czynienia pożyjom uwidim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.06.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Bzdury. Taka procedura jest od dawna w Niemczech. Minimum problemów. Oczywiście trzeba wiedzieć co się chce i nie ma miejsca na zmiany projektu trakcie budowy. Zakochany w zachodnim sąsiedzie czy też zapomniał jakie numery można wywijać w polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 13.06.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Juz przerabialem to ich cholerne zgloszenie w trakcie budowy ogrodzenia. Efekt taki ze po jakims czasie musialem czesc przerobic to ogordzeniea. Mimo ze wszystkie formalnosci dopelnilem. No ale komus w Urzedzie niechcialo sie napisac sprzeciwu wobec tego zgloszenia wiec po mc zgodnie z prawem postawilem ogrodzenie i zonk Nie rozumiem. To chyba musiałeś wykonac to ogrodzenie niezgodnie z tym co zgłosiłeś lub nie w tym miejscu co zgłosiłeś. Ponieważ zgłoszeniu podlegają ogrodzenia tylko od strony dróg i placów publicznych, a to wymaga uzgodnienia z zarządcą drogi, to chyba nie dostosowałeś sie do tego uzgodnienia - częsta praktyka budujących, że nie zwracają uwagę na podane warunki tylko wykonują tak jak chcą i tam gdzie chcą, a potem to się mści. Nie widzę problemu i zagrożenia z tego, że budowa będzie podlegać zgłoszeniu a nie pozwoleniu na budowę. Ta zmiana rodzi się od kilku lat więc na razie nie mówiłbym kiedy to nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.06.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ... Nie widzę problemu i zagrożenia z tego, że budowa będzie podlegać zgłoszeniu a nie pozwoleniu na budowę. Ta zmiana rodzi się od kilku lat więc na razie nie mówiłbym kiedy to nastąpi. nie marwcie się. wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że do zgłoszenia będą wymagane takie same załączniki jak wcześniej do pozwolenia, więc pracy nikomu nie ubędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ubendzie, ubendzie, ino urzędasom (chociaż może nie ? skoro w każdej chwili będzie można się czepić czegoś na budowie, np sąsiadowi coś się nie spodoba, to nie będzie maił tylko czas przed wydaniem decyzji, ale cały czas przez okres trwania budowy, jak i po? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.06.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Dokładnie jak mówi Stanisław. Jakiż to jest problem z pozwoleniem jeśli nazbieracie już wszelkie zgody, pozwolenia, uzgodnienia ,opinie WZ ki i macie projekt. Co za różnica czy nazywa się to teraz pozwolenie na budowę czy potem będzie to jakaś rejestracja. Inwestorom ulżyć może jedynie masowe opracowanie planów miejscowych i uwolnienie jak najwięcej terenów pod budowę. I jakaś spec ustawa na budowanie mediów bez pytania o jakieś głupawe zgody.Wtedy będzie może i łatwo. A tak to tylko kolejne zamieszanie bo będzie zgłoszenie, rejestracja i pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 13.06.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Przygotowuję papierki do odbioru i podczas wizyty w Starostwie gdy urzędnik nie chciał udzielić mi informacji stwierdziłam, że może już niedługo wejdą przepisy ułatwiające życie inwestorom i jego misja dobiegnie końca. Na to ten imbecyl, że będzie jeszcze gorzej- czyli dla urzędasów lepiej Nie wiem jak inni- ja mu kurcze wierzę. Pocieszające jest to, że Polak potrafi i zdesperowanego budowniczego nic i nikt nie powstrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 14.06.2008 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Ja również pytałam w urzędzie i Pani poinformowała mnie, że o ile te przepisy wejdą to i tak nie ułatwi to niczego inwestorom bo coś wymyślą takiego, że jeszcze będziemy chcieli z powrotem pozwoleń. To mnie nie pocieszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 ... jeszcze będziemy chcieli z powrotem pozwoleń. To mnie nie pocieszyło dokładnie dojdzie do tego ze petent będzie sciagał czapke przed urzędnikiem - z daleka a w drastycznych przypadkach do gabinetu bedzie wchodził na kolanach z prośbą trzymaną w zębach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.06.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 ... jeszcze będziemy chcieli z powrotem pozwoleń. To mnie nie pocieszyło dokładnie dojdzie do tego ze petent będzie sciagał czapke przed urzędnikiem - z daleka a w drastycznych przypadkach do gabinetu bedzie wchodził na kolanach z prośbą trzymaną w zębach W czasopiśmie branżowym dla inspektorów, wydawanym przez PIIB jest opis tych projektowanych zmian. Tak, że możecie się nie łudzić. Poza tym przypominam, że wejdą w zycie przepisy o certyfikacie energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.06.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 świadectwie, świadectwie to tak, żeby było inaczej niż we wszystkich krajach unii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Biorąc pod uwagę wypowiedzi pracowników MI rewolucji nie będzie.Nowe władze zarzuciły prace nad nowym PB przygotowanym przez stara ekipę.W Sejmie jest tylko nowela dotycząca "przerwy budowlanej" zmianiająca ją na 3 lata (jest 2).Prawdopodobnie będą kosmetyczne" zmiany w PB np. dotyczące zatwierdzania przez urzędników projektu budowlanego. Szykuje się tez zmiana w Rozporządzeniu o warunkach .........Tempo prac jest takie, ze raczej nie nastąpi to w "najbliższym czasie".Brak nawet wstępnych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.06.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Chcąc być w zgodzie z prawem, postanowiłem zgłosić prace mające na celu ukoronowanie ogrodu w postaci oczka wodnego. Myślałem, że zgłoszę, coś tam naskrobię i już! Ależ się zdziwiłem ile papierów musiałem nazbierać. … jeszcze coś muszę donieść, chociaż pani dokumenty przyjęła, notabene bardzo miła. A największym absurdem było dla mnie pobranie przez wydruk komputerowy wypisu z rejestru gruntów, piętro niżej w tym samym urzędzie w celu sprawdzenia, że działka ma kategorię „B” ( budowa domu jest zakończona !!! ), po to aby pani piętro wyżej mogła to wprowadzić u siebie do komputera. Urząd ma sieć komputerową. No oczywiście jakieś 15 zeta mnie skasowali. Potrzebny jest też wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. I to do oczka wodnego! No dobrze, ale przecież w powiecie na bieżąco też mają dostęp do tych dokumentów ( z gminy ), Przecież to podobno XXI wiek. Chyba nie w urzędach. Może takimi absurdami należałoby się zająć i zlikwidować nadmierny biurokratyzm ??? Nie neguję potrzeby zgłoszenia tego typu prac, ale po co produkować stertę dokumentów, skoro wszystko było już zkładane, a urząd ma to i tak u siebie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Chcąc być w zgodzie z prawem, postanowiłem zgłosić prace mające na celu ukoronowanie ogrodu w postaci oczka wodnego. Myślałem, że zgłoszę, coś tam naskrobię i już! Ależ się zdziwiłem ile papierów musiałem nazbierać. … jeszcze coś muszę donieść, chociaż pani dokumenty przyjęła, notabene bardzo miła. A największym absurdem było dla mnie pobranie przez wydruk komputerowy wypisu z rejestru gruntów, piętro niżej w tym samym urzędzie w celu sprawdzenia, że działka ma kategorię „B” ( budowa domu jest zakończona !!! ), po to aby pani piętro wyżej mogła to wprowadzić u siebie do komputera. Urząd ma sieć komputerową. No oczywiście jakieś 15 zeta mnie skasowali. Potrzebny jest też wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. I to do oczka wodnego! No dobrze, ale przecież w powiecie na bieżąco też mają dostęp do tych dokumentów ( z gminy ), Przecież to podobno XXI wiek. Chyba nie w urzędach. Może takimi absurdami należałoby się zająć i zlikwidować nadmierny biurokratyzm ??? Nie neguję potrzeby zgłoszenia tego typu prac, ale po co produkować stertę dokumentów, skoro wszystko było już zkładane, a urząd ma to i tak u siebie ??? gościu01, często gęsto to należałoby zlikwidować tą bandę ... w urzędach wymagających wielu dokumentów ponad to czego wymaga prawo. A w Twoim przypadku wypisu i wyrysu z planu wg mnie nie mają prawa żądać. To czego mogą chcieć to Art. 30 PB, czyli w sumie kopii mapy zasadniczej z narysowanym oczkiem i opis jakiś,. plus oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomościa na cele budowlanne . Na nic więcej nie powineneś się dać naciągnąc. No chyba że Prawo wodne jeszcze coś ma do tego ale z tego co pamiętam to raczej nie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts