Bigbeat 15.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Dlaczego nie ograniczy? Skurczowo zadziała jak siatki zgrzewane a przecież głównym zadaniem jest przejęcie naprężeń poch. od skurczu. A co będzie, jeśli siatka ułoży się tak, że praktycznie nie będzie naciągnięta? Wyjdzie to na kupę zygzakowatych, równolegle ułożonych drutów. Więc gdzie w tej siatce jest siatka? To raczej jak zbrojenie pokrzywionymi drutami. Chociaż żeby część drutów była prostopadła do siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 15.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ja mam stare żaluzje od babci za darmo... mogę z nich wykonać pręty żebrowane A-III? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.01.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Dlaczego nie ograniczy? Skurczowo zadziała jak siatki zgrzewane a przecież głównym zadaniem jest przejęcie naprężeń poch. od skurczu. A co będzie, jeśli siatka ułoży się tak, że praktycznie nie będzie naciągnięta? Wyjdzie to na kupę zygzakowatych, równolegle ułożonych drutów. Więc gdzie w tej siatce jest siatka? To raczej jak zbrojenie pokrzywionymi drutami. Chociaż żeby część drutów była prostopadła do siebie... Włókna to nie jest zbrojenie z pokrzywionymi drutami? Czyli wółokna są ok a siatka nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.01.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Tak tylko włókna układają się w przypadkowych kierunkach, a tutaj masz wszystko równolegle - czyli być może nie pojawią się rysy skurczowe i pęknięcia w poprzek drutów, ale wzdłuż mogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.01.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Tak tylko włókna układają się w przypadkowych kierunkach, a tutaj masz wszystko równolegle - czyli być może nie pojawią się rysy skurczowe i pęknięcia w poprzek drutów, ale wzdłuż mogą. Dobrze ale zamiast włókien stosuje się czasem siatki zgrzewane to zna czy,że siatki zgrzewane są złe bo mają wszystko równoległe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.01.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ale fanzolicie ja kilkanaście lat tremu jak betonowałem sobie drogę na działce właśnie rozłożyłem starą siatkę ogrodzeniową i zlałem ja betonem 10 cm. Jeździły po tej drodze auta ciężarowe z materiałami budowlanymi i nic nie popękało. Więc tym bardziej nie popęka wylewka. Ale osobiście bym w takie coś się nie bawił bo roboty z tym będzie więcej niż to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ale fanzolicie ja kilkanaście lat tremu jak betonowałem sobie drogę na działce właśnie rozłożyłem starą siatkę ogrodzeniową i zlałem ja betonem 10 cm. Jeździły po tej drodze auta ciężarowe z materiałami budowlanymi i nic nie popękało. Więc tym bardziej nie popęka wylewka. Ale osobiście bym w takie coś się nie bawił bo roboty z tym będzie więcej niż to warte. Wcześniej na to wpadł Joseph Monnier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.01.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 O ile się nie mylę, to siatka do zbrojenia ma usztywniać płytę, więc z założenia musi być sztywna. Siatka ogrodzeniowa sztywna nie jest ! Betonu dodatkowo nie usztywni z całą pewnością ... Myli się Pani. Nie rozumie Pani zasady działania kompozytów. Zbrojenie nie musi być sztywne żeby usztywniać. Jego zadaniem jest wzmocnienie betonu na rozciąganie. Może Pani przezbroić beton siatką z elastycznego włókna szklanego - taką jaką się stosuje do tynkowania elewacji (która właśnie jest po to aby wzmocnić). Oczywiście żeby uzyskać taką wytrzymałość jak pręt stalowy musiałaby Pani tej siatki włożyć odpowiednio dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts