Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do MILA w okolicach Poznania

Recommended Posts

Mogę powiedzieć, że temat E32 przejrzałem bardzo dogłębnie;) więc tu też już byłem. Wygooglałem wiele tematów z ostatnich lat na temat dachówek von mullera / koramica i tak jak z każdym innym tematem: 50 opinii za 50 opinii przeciw.

Nasze dachówki stoją już na placu w hurtowni - na tyle ile było to możliwe próbowaliśmy podejrzeć czy są w tym samym odcieniu. Wszystko wydaje się być OK ale niestety bez rozpakowywania palety nie widać zbyt dobrze. Okaże się w połowie lipca.

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teoretycznie powinienes oczywiscie jesli drzewka maja wiecej niz 5 lat i srednice wieksza niz 25cm:) Bo jesli nie to tnij bez jakiejkolwiek zgody:)

To w takim razie problem z głowy - moje mają maks roczek i do 25cm jeszcze im brakuje. Ktoś mnie straszył, że liczy się wysokość: jeśli ma powyżej 1,50m to trzeba pytać się o zgodę. A juz całkiem sporo takich powyżej 1,5m :o

Lesheck,

Czy poza etną, próbowaliście dobrać do swojej dachówki jeszcze inny klinkier na żywo?

Pytam, bo na dzień dzisiejszy pójdę w Wasze ślady z dachówką - chyba, że dostanę większy rabat na Robena :roll:

:D :D :D gratuluję wyboru:wink: :wink: :wink: A jakiego robena rozważasz?

Co do klinkieru, najkorzystniej wg nas wyglądała etna - pytanie tylko czy pasuje do dachówki - Z CRH był jeszcze rubin - ale wyglądał jak gdyby kolor na nim ze starości przyblakł; chcieliśmy jeszcze zobaczyć cherry - ma taki odcień jak etna ale jest jednolita bez przebarwień. Niestety tylko na zamówienie i cena też mało zachęcająca.

Najlepiej zobaczyć klinkier na większej powierzchni. Początkowo, chcieliśmy wybrać właśnie rubin bo na wystawie przed hurtownią, gdzie było jakieś 5/6 sztuk wyglądał Ok. Ale gdy zobaczyliśmy słup wykonany z tej cegły to :( :( :(

Całkiem nieźle wyglądały też cegły wienerberga kosmo

http://img129.imageshack.us/img129/1239/1080545462466xa9.jpg

i astro

http://img139.imageshack.us/img139/6908/12021373685660mx8.jpg

ale na żywo jednak etna jest the best .

Dla mnie najważniejsze sa doznania wzrokowe na żywo. Monitor przekłamuje, katalogi dodają urody :wink: Dlatego ten klinkier właśnie obejrzeć trzeba nie tylko na pojedynczych egzemparzach.

Z Robena rozważam średzką falistą miedziana lub kasztanową angobe oczywiście. Chyba Fleming, ale to już mi się kręci...

Coś dobrego albo złego o nich słyszałeś?

Co do Robena - nic złego nie słyszałem: teściowie założyli w zeszłym roku jesienny liść robena i nie było najmniejszych problemów: dachówka równa, wygląda bardzo ładnie IMHO.

Oczywiście też rozważaliśmy kasztan robena (miedź jest dla nas zbyt jasna), ale muszę przyznać, że w porównaniu do E32 kolor wydaje się trochę "sztuczny". - chociaż na dachu prezentuje się całkiem ciekawie. Co do wycen, Roben miał sporo tańsze dodatki np. gąsior robena = 15,7zł brutto, a gąsior E32 27zł brutto :o

Lesheck, ależ się ucieszyłam, gdy dzisiaj odkryłam Twój dziennik :D !!! Wreszcie ktoś buduje Milę. Chociaż wybrałam inny projekt i jestem w trakcie jego realizacji, nadal pamiętam o Mili czy Z23, Z24...

Działkę masz przecudną. Jeśli nadal nie wiesz co robić z sosnami, wykopuj z bryłą ziemi i sprzedawaj. Ze dwie możesz mi podesłać :wink: . Poza tym tempo macie niezłe, domek rośnie w oczach. Dachówka bardzo ładna i zgodna z WZ :wink: :lol: :lol:

Pozdrawiam

TomKa Witam serdecznie! Pamiętam dyskusje na temat wyboru projektów, czytam Twój dziennik i widzę, że Tobie WZ też trochę namieszały w planach.

Poza tym tempo macie niezłe, domek rośnie w oczach

Dzięki ale u Ciebie dopiero tempo! Podziwiam determinacje murarzy, żeby budować zimą.

Jeśli nadal nie wiesz co robić z sosnami, wykopuj z bryłą ziemi i sprzedawaj. Ze dwie możesz mi podesłać.

O tym nie pomyślałem :wink:

Moi Mili

macie śliczną okolicę i bedziecie mieli piekny dom

jestesmy z Mężem na tym samym mniej wiecej etapie budowy, górale zaczęli 4 tygodnie temu, ale juz w nadchodzącym zaczynają więźbę, trzymam za Was kciuki bo tak jak i my będziecie mieć drewniany strop, ja zawsze o tym marzyłam co do dachu też mieliśmy obowiązek zrobienia 35 stopniowego dachu ale przy parterówce jest to zupelna paranoja, w projekcie mamy na papierze 35, w rzeczywistości bedzie 27 , tak nam poradzil nasz architekt, pozostaje nam miec nadzieje, ze bedzie wszystko ok

pozdrawiam cieplo

asia z Cieszyna

Witam boslak!!!

Wreszcie ktoś,kto robi drewniany strop i jeszcze ma takie idiotyczne WZ jak my;)

Co do dachu, nie powiem, przemknęła mi taka myśl przez głowę, ale KB trochę mnie przestraszył bo miał inspekcje nadzoru kilka dni temu i wszystko skrzętnie sprawdzali. W każdym razie będę bacznie przyglądał się naszej Mili, i jeśli zacznie z niej wychodzić jakieś potworek z tym dachem, no nie wiem czy nie zrobię tak jak Wy;)

Powiedz jeszcze jak robicie z tym stropem? Belki a co na to? I jak ocieplenie?