Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klub użytkowników solarów

12marek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A coś więcej na ich temat?

Płaski czy próżniowy?

Jakiego producenta?

Jaką dają gwarancję?

Jaki podają czas użytkowania?

Jaki zasobnik?

Ile osób ?

itp.

Od jakiegoś czasu pogodę mamy taką, że grzech nie mieć kolektorów.

Mam kominek Byrski z płaszczem wodnym, zasobnik dwuwężownicowy 300l do tego chciałbym kolektory słoneczne. Firma Byrski oferuje również kolektory ale mam mało danych na ich temat. Kominek sie sprawdza znakomicie. Może skuszę się na ich ofertę solarów, ale chciałbym znaleźć kogoś kto je używa.

Czekam na dalsze wiadomości.

Pozdrawiam

mam zestaw z BMK solar 30 ruru roznowych, zasobnk 300 litrow,

gwarancja 10 lat

jak na razie jest nas 4

no i zobaczymy

czas zwrotu wyliczaja na 4-5 lat biorac pod uwage , ze moje dziewczyny zuzywaja duuuuze ilosci wody to chyba u mnie zwroci sie szybciej ;)

tez mam kominek z pw ale makrotermu panoramix

Widzę, że masz kolektory dokładnie takie same jak oferuje "mój" Byrski.

Porównałem sobie przed chwilą. Tylko mi powiedzieli, że rury są z Chin a na stronie tego nie piszą. Ciekaw jestem czy cene też zaoferują taką samą :wink:

Zainteresował mnie Twój system ogrzewania.

Masz oprócz kominka i solarów piec na propan - butan? Butla duża stoi na ogrodzie?

Jak to wychodzi w kosztach?

U nas pewnie nie ma tej firmy, ale warto wiedzieć jak jest gdzie indziej.

Pozdrawiam

Witaj

rury ( i reszta chyba tez ) sa faktycznie z chin ale co dzisiaj nie jest z tamtad, tym bardziej , ze inne firmy "znane i o ugruntowanej pozycji na rynku " ;) tez maja takie i niektore nawet oficjalnie sie do tego przyznaja , poczytaj sobie w muratorze chyba z kwietnia jet przeglad dostepnych solarow i kraj produkcji

piec co na propan ( a nie propan-butan to roznica ) butle w przyszlym miesiacu zakopuje w ziemi bo to najlepsze rozwiazanie , nie zajmuje miejsca i przepisy co do odleglosci od granicy i budynku sa rozsadne,

jesli chodzi o koszty to trudno porownywac bo mam umowe z firma na wykonanie calej instalacji co,solarow, kominka, wody i kanalizacji

i zasadniczo nie analizowalem poszczegolnych elementow , interesowala mnie koncowa kwota i taka prownywalem z innymi wykonawcami

na pewno trzeba szukac fiormy ktora juz takie instalacje robila, wiekszosc firm odrzucilem wlasnie dlatego , ze albo nie robia takich zestawow "bo wie pan to jest duzo elektroniki, to sie nie sprawdza , to nie dziala " albo "nie ma sprawy podlaczymy, zaraz zobacze w internecie kto cos takiego sprzedaje " ;)

i uwaga ogolna jakis czas temu postanowilem , ze nie wpuszcze na budowe zadnej firmy bez umowy na pismie i nie wplace zadnej wiekszej zaliczki niz polowa wartosci materialu - teraz widze jak dobre to bylo posuniecie nareszcie robia tak jak chce miec zrobione a nie szybko szybko i kasa , a potem niech sie dzieje co chce

Dzieki za odpowiedź.

Coś "twoja" firma strasznie zarobiona, moja chyba mniej ale jeszcze do nich nie dzwoniłem.

Za to ci z linka poniżej zaniemówili a męczy mnie "ich" produkt.

Mam prośbe:

mógłbys w wolnej chwili rzucić okiem na tę stronę:

http://www.insbud.net/pl/instalacje_solarne/id_78.html

i odnieść sie do informacji tam zawartych?

Bo nie wiem jaki ten solar z bmk czy byrskiego jest dobry czy nie :-?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dzięki dadon za współpracę.

Za bardzo się ten klub nie rozrósł.

Jutro jadę po solary Byrski.

Czyli na dachu będziemy mieli to samo :D

Montaż niestety dopiero pod koniec miesiąca :cry: bo mi majster wyjechał....

Zresztą i tak nie ma czasu załadować bo sukcesywnie się przeprowadzam.

Jak doświadczenia z dotychczasowej eksploatacji?

Pozdrawiam

Osobiście posiadam 2 zestawy kolektorów próżniowo rurowych CPC.

Pierwszy z roku bodaj 2001 - 3,5m^2 powierzchni czynnej (21rur), zbiornik 300L, w roku 2007 przerobiony z układu glikolowego na system z wodą.

Drugi zestaw z roku 2002 lub 2003 - 4m^2 powierzchni czynnej (20rur), zbiornik 300L, układ glikolowy.

a czego ty oczekiwałeś ?

Szukałem i szukam użytkowników solarów

W celu tak, jak napisałem na wstępie.

Rentowność tego typu inwestycji, stopa zwrotu itp. JUŻ mnie nie interesują ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu solarnego. :D

Tylko, że montaż dopiero za dwa tygodnie :cry:

Nie da się nie zauważyć, że mimo opinii co niektórych forumowiczów zestawy się sprzedają i działają. Wydaje mi się, że nie tylko po to aby wkurzyć sąsiada... Przynajmniej mi to wisi ci powie sąsiad...

Pewien użytkownik powiedział mi, że solary to kaprys ludzi bogatych... Cóż, teraz będę przez niektórych uważany za bogatego :D

Ale przede wszystkim, jak będzie jako taka pogoda, to ciepłą wodę będę miał za w pewnym sensie darmo. I sruu ! - jak mawia czasem moja połowica.

RAPczyn:

Jednak wybrałem zestaw na glikolu... :-? 30 rur fi 58, zasobnik 300 l.

Ale cieszy mnie to, że drugi zestaw zamontowałeś na glikolu :wink:

Zawsze cieszyło mnie, gdy instalator polecał coś co ma lub lepsze ale sprawdzone.

Jastrzębie:

Łatwiej chyba "zwiną" z wnętrza domu niż dachu. Chociaż, Polak potrafi!

Ja poczekałem do końca.

P.S. Jaki zestaw chcesz kupić?

Pozdrawiam

Za bardzo się ten klub nie rozrósł

a czego ty oczekiwałeś ?? mała instalacja solarna w Polsce to koszt 13-25 tyś zł, za te pieniądze można grzać CWU prądem przez najbliższe 20 lat zarówno w lecie jak i w zimie, i prędzej ci się solar rozleci ze starości niż zabraknie kasy na rachunki za prąd

solary to ciągle mało opłacalna inwestycja więc ich użytkowników jak na lekarstwo, chyba że mówimy o dotacjach w wysokości 75% od WFOŚiGW wtedy rzecz nabiera rumieńców, trzeba tylko być instytucją

Hehe,jasne,tak mogłes mówic parę lat wcześniej,przy obecnych cenach ogrzewanie zwraca się dużo szybciej :D

Pewien użytkownik powiedział mi, że solary to kaprys ludzi bogatych... Cóż, teraz będę przez niektórych uważany za bogatego :D

Ale przede wszystkim, jak będzie jako taka pogoda, to ciepłą wodę będę miał za w pewnym sensie darmo.

W pewnym sensie - ale tylko wtedy, kiedy zapomnisz o wydatku poniesionym na solary. A raczej ciężko zapomnieć o 10, czy 15 tysiakach wydanych kiedys na cos.

Niech mi ktoś wyjaśni, jaki sens, poza wlasnym dobrym samopoczuciem daje kupno solarow za np. 13 k zl, skoro przecietny koszt przygotowania CWU miesiecznie dla 4 osobowej rodziny to 50-60 zl? Dziele 13 000 na 55 i mam 20 lat CWU za darmo. Jak wygladaja solary i jak dzialaja po tych 20 latach (jesli w ogole) moge sobie tylko wyobrazic.

Celowo pominalem fakt, ze mozna zainwestowac te 13 k zl na jakims koncie oszczednosciowym, etc - to argument dla tych, kerzy twierdza, ze rachunek ekonomiczny solarow jest inny przy wzrastajacych cenach gaz, wegla, OO, etc.

hmmm 50-60 zl dla 4-osobowej rodziny cos mi sie niechce w to wierzyć,chyba mało podgrzewacie tej wody,a zreszta my tez bedziemy mieli solary i niepatrze kiedy mi sie to zwróci tylko na to że będę mieć ciepła wodę przynajmniej w okresie pół roku za "darmo"i niegrzać kotła na węgiel

12marek

Łatwiej chyba "zwiną" z wnętrza domu niż dachu. Chociaż, Polak potrafi!

Ja poczekałem do końca.

P.S. Jaki zestaw chcesz kupić?

Instalator proponuje mi zestaw Ulricha próżniowy, ale zastanawiam się czy nie zmienić na Hewalexu płaski.

Co do kradzieży, to chyba na razie tylko zakupię, zamontuję stelaże na dachu a same solary będą leżeć i czekać na termin tuż przed przeprowadzką.

,a zreszta my tez bedziemy mieli solary i niepatrze kiedy mi sie to zwróci tylko na to że będę mieć ciepła wodę przynajmniej w okresie pół roku za "darmo"i niegrzać kotła na węgiel

My tez będziemy montowac solary z tym założeniem. Kocioł na groszek chcę wygaszać w marcu-kwietniu , a odpalać w październiku. Jeżeli chodzi o ekonomię to też może być różnie. Dla przykładu jeżeli ktoś dwa lata temu by powiedział, że dzisiaj ropa bedzie kosztować 140 dol. za baryłkę to wysłano by go prawdopodobnie po poradę psychitryczną. Ceny nośników energii są nieprzewidywalne na dłuższa metę i trzeba zdawać sobie z tego sprawę...