Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klub użytkowników solarów

12marek

Recommended Posts

Irysy, uprzedziłeś mnie, właśnie na tą kwestię miałem zamiar zwrócić uwagę :D

Dlatego ja wychodzę z założenia, że warto przewidzieć instalację bez zakładania nawet jeszcze samych solarów. Ta historia z cenami dotyczy prawie wszystkich produktów na rynku - jeszcze nie tak dawno telewizory plazmowe były szczytem marzeń. Obecnie bardzo już spowszedniały (czytaj: staniały) a za chwilę TV-skrzyniowe podzielą pewnie los adapterów czy magnetofonów taśmowych, ...ale pisałem już o tym przy okazji centr. odkurzacza :wink:

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mała instalacja solarna w Polsce to koszt 13-25 tyś zł, ....

30 rur próżniowych z automatyką (bez baniaczka bo ten już mam przy pompie ciepła) - ok. 5.200,00 zł. Kupione razem z PC w Thermogolvie http://www.thermogolv.com/oferta,prozniowe_kolektory_sloneczne.html

Skąd zatem takie ceny 13-25 tyś zł?

30 rur próżniowych z automatyką (bez baniaczka bo ten już mam przy pompie ciepła) - ok. 5.200,00 zł. Kupione razem z PC w Thermogolvie http://www.thermogolv.com/oferta,prozniowe_kolektory_sloneczne.html

panda a wlasnie jakiej firmy ma thermogolv solary?

bo tez sie zastanawiam czy brac od nich jednoczesnie z pompa czy nie?

instalacje podciagnalem na wszelki wypadek a nad solarami mysle..

zadowolony jestes akuret z tych?

Instalator proponuje mi zestaw Ulricha próżniowy, ale zastanawiam się czy nie zmienić na Hewalexu płaski.

Apeluje do przyszłych użytkowników o sprawdzanie przed zakupem pakietu kolektorów:

1. Jaką mają powierzchnie czynną/netto/apertury i nie sugerowanie się powierzchnią brutto ani ilością rur próżniowych. Np.: kolektor 24 rurowy może mieć pow.brutto 3,9m^2, ale pow.netto już około 2,3m^2.

2. Sprawdzajmy jakie uzyski kolektory osiągnęły w ośrodkach badań np. ITW Stuttgart lub SPF Rapperswil.

Może przynajmniej część przyszłych użytkowników podejmie bardziej świadome decyzje - dotyczy to i płaskich i próżniowych kolektorów.

a wlasnie jakiej firmy ma thermogolv solary?

zadowolony jestes akuret z tych?

Jakiej firmy nie pamiętam, gdzieś w kwitach było tylko gdzie te kwity... Może mail do p.Kołodzieja?

Grzeją więc zadowolony jestem :)

Pompę i solary wraz z podłogówką montowała jedna ekipa, działa bez problemu

Apeluje do przyszłych użytkowników o sprawdzanie przed zakupem pakietu kolektorów:

1. Jaką mają powierzchnie czynną/netto/apertury i nie sugerowanie się powierzchnią brutto ani ilością rur próżniowych. Np.: kolektor 24 rurowy może mieć pow.brutto 3,9m^2, ale pow.netto już około 2,3m^2.

2. Sprawdzajmy jakie uzyski kolektory osiągnęły w ośrodkach badań np. ITW Stuttgart lub SPF Rapperswil.

Może przynajmniej część przyszłych użytkowników podejmie bardziej świadome decyzje - dotyczy to i płaskich i próżniowych kolektorów.

Czy mógłbyś doprecyzować jak mam to odnieść do siebie?

Mam wrażenie, że do czegoś 'pijesz' ... :D

Zajrzałem na stronki, ale niestety nie znam pięknego języka braci Germanów z zachodu... 8)

z tego forum, to są ceny jakie podawali userzy w poprzednich wątkach

Od jakiś 3-4 lat śledzę sprawę kolektorów i też zastanawia mnie ta górna granica (25 tys). Albo to dawna cena albo jakiś lepszy zestaw.

Ceny sukcesywnie spadają przy ciągłym wzroście cen energii. Czyli jak już powyżej zauważono z roku na rok opłaca się coraz bardziej.

Ja nie rozważam założenia solarów ekonomicznie bo w moim przypadku dłuuugo będzie to niecelowe. Wodę grzeję opalając drewnem a dokładniej resztkami po przygotowaniu drewna na zimę (kora, wiórki itp), dodatkowo dokupuję troszę odpadów co mi starcza na cały "ciepły" sezon gdy nie używam CO. Jednak jesli nie palę to wody ciepłej nie mam chyba, że włączę grzałkę, ale z obserwacji i porównań z poprzednim lokum gdzie wodę grzaliśmy tylko prądem to jest nieopłacalne do formy obecnej. Innej alternatywy u mnie nie ma. Więc dla wygody pozostają solary...

z tego forum, to są ceny jakie podawali userzy w poprzednich wątkach

No fakt, przekopałem swoją skrzynkę pocztową i faktycznie znalazłem 2 oferty na kwoty bagatela 58 i 43 tysiące (oferty z 2006 roku)

Ale szukajcie a znajdziecie jak mawia pismo i znalazłem Ziriusa :)

Czy możesz mi napisać jaki zestaw solarów Byrskiego i za jaką kwotę zakupiłeś? Również jesteśmy na etapie wyboru solarów i polecono nam zestaw Byrskiego- solary próżniowe plus zbiornik 300 l z osprzętem za 9.400 zł. Chciałam porównać ceny, bo nie znalazłam w naszej okolicy innego sprzedawcy tych solarów i nie wiem, czy warto.

Dzięki dadon za współpracę.

Za bardzo się ten klub nie rozrósł.

Jutro jadę po solary Byrski.

Czyli na dachu będziemy mieli to samo :D

Montaż niestety dopiero pod koniec miesiąca :cry: bo mi majster wyjechał....

Zresztą i tak nie ma czasu załadować bo sukcesywnie się przeprowadzam.

Jak doświadczenia z dotychczasowej eksploatacji?

Pozdrawiam

Czy mógłbyś doprecyzować jak mam to odnieść do siebie?

Mam wrażenie, że do czegoś 'pijesz' ... :D

Zajrzałem na stronki, ale niestety nie znam pięknego języka braci Germanów z zachodu... 8)

Kolektory próżniowo rurowe Ulrich jaki i Byrski są prawdopodobnie produktem tej firmy http://www.sunpower-solar.com/tech3.asp

18 rurowy kol. ma pow.apertury 1,708m^2, 20 rur ~ 1,897m^2, 24 rury ~ 2,277m^2, 30 rur ~ 2,846m^2.

http://www.solarenergy.ch/spf.php?lang=en&fam=1&tab=1

Nr SPF:846 to badanie takiego kolektora --> http://www.solarenergy.ch/factsheets/scf846en.pdf zwróćcie uwagę na ostatnią stronę pdf-a, aby pokryć zapotrzebowanie cwu (4200kWh - 200l/d + cyrkulacja + straty zbiornika) w 60% potrzeba 5,48m^2 pow.apertury - uzysk energii wynosi 466kWh/m^2*a.

Weźmy przykładowo zestaw dla 5-6 osób. Kolektor 40 rur ma powierzchnię apertury 3,794m^2 * 466kWh/m^2 = 1768kWh rocznie. 250L wody podgrzane o 40stK (50stC - 10stc) to jest 11,627kWh * 365dni = 4244kWh. Można dodać jeszcze straty na zbiorniku i cyrkulację, więc - dobry zbiornik 300 litrowy ma straty dobowe (bez orurowania) na poziomie 2kWh/d * 365dni = 730kWh; przyjmijmy, że cyrkulacja cwu pracuje 2godziny na dobę a długość rury wynosi 10m * 0.01kW * 2h * 365d = 73kWh.

Wracając do setna sprawy, pakiet kolektorów w tym wypadku pokrywa nam 41,65% zapotrzebowania na cwu (35% licząc straty zbiornika i cyrkulacji).

Kupiłem zestaw 30 rurowy, więc nie wiem jak się ma do tego ta analiza.

Możliwe, że są to te kolektory.

Zakładałem ten wątek aby się dowiedzieć przed kupnem cos więcej.

Teraz to juz nie ma znaczenia. Założe je i mam nadzieję, będę użytkował spokojnie.

Jak ktoś będzie zainteresowany to po montażu podzielę się wrażeniami.

Pozdrawiam

hmmm 50-60 zl dla 4-osobowej rodziny cos mi sie niechce w to wierzyć,chyba mało podgrzewacie tej wody,a zreszta my tez bedziemy mieli solary i niepatrze kiedy mi sie to zwróci tylko na to że będę mieć ciepła wodę przynajmniej w okresie pół roku za "darmo"i niegrzać kotła na węgiel

Witam

Koszt przygotowania 100 litrów gorącej (nie da sie w niej normalnie myć -trzeba mieszać z zimną )wody dla rodziny 2+1 (starcza to na dobę ) to 72 grosze . Grzanie prądem w II taryfie . Pomnóż sobie to przez 30 dni ........

Aleś wyliczył :o. Szkoda że u mnie się tak nie da - mam cyrkulację i nas jest 2+2 8)

Witam

Ja też mam cyrkulacje ,ale z niej nie korzystam . Po prostu wszystkie odbiorniki CWU poza kuchnią mam w odległosci max 3 metrów od pieca wiec po co ..

W kuchni zmywaniem zajmuje sie zmywarka wiec też nie potrzeba 8)

Jako założyciel chciałbym przypomnieć o tytule tego wątku.

Na temat opłacalności można poczytać lub podyskutować w wątku "kolektor słoneczny-opłaca sie czy nie" parę stron lektury na wolny wieczór.

Wniosek - podobnie jak z odkurzaczem centralnym - to wolny kraj. Są fanatycy tego rozwiązania jak i fanatyczni przeciwnicy. A prawda jak zwykle moim zdaniem leży pośrodku...

Jak pisałem kwestia opłacalności po zakupie nie ma dla mnie i pewnie kilku mi podobnym znaczenia. Natomiast wszystko co związane z eksploatacją - jak najbardziej!

Pozdrawiam

P.S.

Dadon - jak solarki się sprawują?

• 1 month później...

Widzę, że po ostatniej mojej wypowiedzi coś nam się wątek przestał rozwijać... :-?

Pytanie do fachowców:

W takie dni jak teraz czyli sporo słońca, temp. otoczenia około 24'C do jakiej temperatury powinien nagrzać 300 litrowy zasobnik zestaw 29 rur próżniowych(jedna mi pękła przy montażu :cry: )?

Tyle sie naczytałem o wysokich temp. na solarach a u mnie pompa włącza się jak na dachu jest 10 'C wiecej niz w zasobniku. Praktycznie chodzi na 40-50'C i gdzies do takiej temp. podgrzewa wodę. Czy to nie jest troche mało?

Przepływ rzędu 4,5-5 l/min Jak dziś miałem trochę zaniku zasilania to na dachu doszło do 90'C ale szybko pompa przywróciła do "normy"

Zestaw Byrskiego

Pozdrawiam

Pytanie do fachowców:

Tyle sie naczytałem o wysokich temp. na solarach a u mnie pompa włącza się jak na dachu jest 10 'C wiecej niz w zasobniku. Praktycznie chodzi na 40-50'C i gdzies do takiej temp. podgrzewa wodę. Czy to nie jest troche mało?

Przepływ rzędu 4,5-5 l/min

Kolektor kolektorowi nie równy jeśli mówimy o osiągach. co do przepływu to jest sporo za duży, tak jak pisałem wyżej powierzchnia apertury to około 2,84m^2 w high-flow przepływ powinien być na poziomie od 0,4l/min do 1l/min x m^2 powierzchni apertury. Poza tym jeśli masz to ogranicz prace pompy cyrkulacyjnej do minimum.

Ja również jak kolega zendar użytkuje kolektor własnej roboty. Powierzchnia 4m2, bojler 150 litrów,pompa sterowana wyłącznikiem różnicowym. W upalne dni temperatura na bojlerze dochodzi do 80 stopni. Nie widzę lepszej sprawy.

Pozdrawiam wszystkich

O co chodzi z tym "własnej roboty"

może się skuszę