Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klub użytkowników solarów

12marek

Recommended Posts

w high-flow przepływ powinien być na poziomie od 0,4l/min do 1l/min x m^2 powierzchni apertury. Poza tym jeśli masz to ogranicz prace pompy cyrkulacyjnej do minimum.

Za bardzo nie mam wpływu na przepływ. Pompa jest ustawiona na I bieg (po co jej jeszcze 2?) i taki przepływ pokazuje na wyświetlaczu. Zwiększyć różnicę temperatury załączania pompy?

Dziś mam 300l wody o temp. 48'C niby za darmo.

Co miałoby dać ograniczenie przepływu?

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W takie dni jak teraz czyli sporo słońca, temp. otoczenia około 24'C do jakiej temperatury powinien nagrzać 300 litrowy zasobnik zestaw 29 rur próżniowych

Temperatura zewnętrzna zasadniczo nie ma wpływu na pracę solara próżniowego. Przy jednakowym nasłonecznieniu uzyskasz prawie taką samą ilość energii przy +30 i -30 stopniach. Dlatego można go użytkować także zimą.

Tyle sie naczytałem o wysokich temp. na solarach a u mnie pompa włącza się jak na dachu jest 10 'C wiecej niz w zasobniku. Praktycznie chodzi na 40-50'C i gdzies do takiej temp. podgrzewa wodę. Czy to nie jest troche mało?

Mój solar o powierzchni około 5 m2 podgrzewa w dni słoneczne bufor 550/150l też do około 50*C (pomiar w połowie wysokości bufora).

Przepływ rzędu 4,5-5 l/min Jak dziś miałem trochę zaniku zasilania to na dachu doszło do 90'C ale szybko pompa przywróciła do "normy"

Zestaw Byrskiego

Pozdrawiam

Przepływ zdecydowanie zbyt duży. Ja mam ustawione około 2,2. Sterownik przy spadku różnicy temperatur stopniowo zmniejsza wydajność pompy do około 30% i przy różnicy 5*C wyłącza ją. Zmniejszenie prędkości przepływu wpływa na podwyższenie temperatury czynnika co poprawia sprawność przepływu ciepła i pozwala nagrzać górne partie zasobnika do wyższej temperatury.

w high-flow przepływ powinien być na poziomie od 0,4l/min do 1l/min x m^2 powierzchni apertury. Poza tym jeśli masz to ogranicz prace pompy cyrkulacyjnej do minimum.

Za bardzo nie mam wpływu na przepływ. Pompa jest ustawiona na I bieg (po co jej jeszcze 2?) i taki przepływ pokazuje na wyświetlaczu. Zwiększyć różnicę temperatury załączania pompy?

Dziś mam 300l wody o temp. 48'C niby za darmo.

Co miałoby dać ograniczenie przepływu?

W grupie pompowej/solar powinien być regulator przepływy (prawdopodobnie klucz wewnętrzny 5mm - ampul) oraz wskaźnik przepływu. Wszystko znajdować się powinno pod izolacją grupy pompowej/solar.

hmmm 50-60 zl dla 4-osobowej rodziny cos mi sie niechce w to wierzyć,chyba mało podgrzewacie tej wody,a zreszta my tez bedziemy mieli solary i niepatrze kiedy mi sie to zwróci tylko na to że będę mieć ciepła wodę przynajmniej w okresie pół roku za "darmo"i niegrzać kotła na węgiel

Witam

Koszt przygotowania 100 litrów gorącej (nie da sie w niej normalnie myć -trzeba mieszać z zimną )wody dla rodziny 2+1 (starcza to na dobę ) to 72 grosze . Grzanie prądem w II taryfie . Pomnóż sobie to przez 30 dni ........

Nie wiem jaki jest u Ciebie koszt 1kWh w II taryfie. U mnie jest to 0,2544 zł/kWh.

Biorąc pod uwagę Twoje koszty 0,72 zł zużywasz 2,83 kWh energii dziennie do podgrzania c.w.u. Zakładając, że podgrzewasz ją od 10 st. C do 50 st. C (taka woda jest już gorąca) tą ilością energii jesteś w stanie podgrzać 2,83/1,163/40=0,06m3= 60 litrów wody. 20 litrów ciepłej wody na 1 osobę to dużo mniej niż wykazują normy.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
hmmm 50-60 zl dla 4-osobowej rodziny cos mi sie niechce w to wierzyć,chyba mało podgrzewacie tej wody,a zreszta my tez bedziemy mieli solary i niepatrze kiedy mi sie to zwróci tylko na to że będę mieć ciepła wodę przynajmniej w okresie pół roku za "darmo"i niegrzać kotła na węgiel

Witam

Koszt przygotowania 100 litrów gorącej (nie da sie w niej normalnie myć -trzeba mieszać z zimną )wody dla rodziny 2+1 (starcza to na dobę ) to 72 grosze . Grzanie prądem w II taryfie . Pomnóż sobie to przez 30 dni ........

Nie wiem jaki jest u Ciebie koszt 1kWh w II taryfie. U mnie jest to 0,2544 zł/kWh.

Biorąc pod uwagę Twoje koszty 0,72 zł zużywasz 2,83 kWh energii dziennie do podgrzania c.w.u. Zakładając, że podgrzewasz ją od 10 st. C do 50 st. C (taka woda jest już gorąca) tą ilością energii jesteś w stanie podgrzać 2,83/1,163/40=0,06m3= 60 litrów wody. 20 litrów ciepłej wody na 1 osobę to dużo mniej niż wykazują normy.

Tyle, że nie da się używać wody o temperaturze 50 C do niczego.

Dla mojej rodziny 42C to już jest za gorąco, krany z mieszaczem mają blokadę przy 38C co jest wartością dla wody ciepłej, komfortowej do mycia/kąpieli, ale nie gorącej. Normy podejrzewam nie uwzględniają faktu, że zmywarka i pralka same sobie podgrzewają wodę.

Dobry wszystkim "klubowiczom".

Dnia 25.09.2008 byłem sobie, jak co roku, na przeglądzie następującej instalacji: kolektor próżniowo-rurowy CPC Star o powierzchni netto 4,5m^2 (4,9m^2 brutto), zbiornik 400l, kocioł Modula II 6...30, rocznik 2003. Uzysk jaki dał kolektor to 2850kWh co daje jakieś 633kWh/m^2*a, pompa pracowała 1657h (60W), temperatura powyżej maksymalnej (130stC) wynosiła 14h. Z cwu korzystają 4 osoby: Tata rodziny, Mama rodziny i dwie córy, które zużywają podobno niewyobrażalne ilości wody :lol:

Jakie przewód zastosować do przedłużenia czujnika temp. kolektora. Przewód przy czujniku ma zaledwie 1 m. Przedłużenie będzie miało ok. 15m. Czy taka długość przewodu mocno przekłamie pomiar czujnika.

I jeszcze jedno pytanie. Czy do połączenia kolektora z zespołem pompowym stosować tylko miękką miedź czy też opcjonalnie można zastosować elastyczne rurki z kwasówki (przypominają wąż od prysznica). Do zestawu solarnego była dołączona taka rurka- przypuszczam, że ma połączyć układ z naczyniem przeponowym.

Jakie przewód zastosować do przedłużenia czujnika temp. kolektora. Przewód przy czujniku ma zaledwie 1 m. Przedłużenie będzie miało ok. 15m. Czy taka długość przewodu mocno przekłamie pomiar czujnika.

I jeszcze jedno pytanie. Czy do połączenia kolektora z zespołem pompowym stosować tylko miękką miedź czy też opcjonalnie można zastosować elastyczne rurki z kwasówki (przypominają wąż od prysznica). Do zestawu solarnego była dołączona taka rurka- przypuszczam, że ma połączyć układ z naczyniem przeponowym.

Profilaktycznie 3x0,75. Użyj miękkiej miedzi, wężyk jest faktycznie do naczynia. Pamiętaj lut twardy lub złączki skręcane bez gumy.

Dobry wszystkim "klubowiczom".

Dnia 25.09.2008 byłem sobie, jak co roku, na przeglądzie następującej instalacji: kolektor próżniowo-rurowy CPC Star o powierzchni netto 4,5m^2 (4,9m^2 brutto), zbiornik 400l, kocioł Modula II 6...30, rocznik 2003. Uzysk jaki dał kolektor to 2850kWh co daje jakieś 633kWh/m^2*a, pompa pracowała 1657h (60W), temperatura powyżej maksymalnej (130stC) wynosiła 14h. Z cwu korzystają 4 osoby: Tata rodziny, Mama rodziny i dwie córy, które zużywają podobno niewyobrażalne ilości wody :lol:

Jestem pod wrażeniem tych cyferek :-? A raczej elektroniki tam zamontowanej :o

Aż żałuję, że nie mam pojęcia jak to porównać do swoich solarów. Powierzchnia moich jest chyba o połowę mniejsza choć rodzina większa.

Mogę podać tylko tyle, że grzeją jak słonko wyjdzie. Jak nie ma słonka a chmury nie za szare to też pompa chodzi i cos tam się grzeje. A propos pompy to więcej nie pompowała po zmroku. Miała chyba chwilowy przebłysk - mam nadzieję :wink:

Pozdrawiam

P.S.

Z tym przepływem to poważnie? Powinienem wstawić zawór i dławić przepływ do około 2,5 l/min?

Będzie lepiej?

Tak sobie czasem robię "prywatne śledztwa" na temat pochodzenia kolektorów i wydaje mi się, że Byrski i BMK to ten sam produkt z tej fabryki http://www.hitek-solar.com/en/Show.asp?Action=News&ID=21 a tu jest wynik testu z SPF http://www.solarenergy.ch/factsheets/scf917en.pdf

Według wytycznych BMK to przepływ powinien być 1,5-4,5l/min, według mnie 1,12-2,8l/min.

Tu jest artykuł (sponsorowany :wink: po niemiecku, z obrazkami i wzorami) http://www.soltec-schroeder.de/Bilder/pdf/HZ-Journal-Kollektorvergleich.pdf gdzie można sobie też porównać kolektory. Dziś trafiłem na tego pdf'a.

Profilaktycznie 3x0,75. Użyj miękkiej miedzi, wężyk jest faktycznie do naczynia. Pamiętaj lut twardy lub złączki skręcane bez gumy.

A czy są jakieś konkretne przeciwwskazania do montowania tych rurek zamiast miedzi?

A czy są jakieś konkretne przeciwwskazania do montowania tych rurek zamiast miedzi?

Ja mogę stosować nierdzewke falistą tylko przy Aqua systemie, przy glikolowych tylko miedź (wyjątek to podłączenie NWP). Dlaczego tak jest? Do końca sam nie wiem. Przypuszczam, że może chodzić o uszczelnienia.

Tak sobie czasem robię "prywatne śledztwa" na temat pochodzenia kolektorów i wydaje mi się, że Byrski i BMK to ten sam produkt z tej fabryki http://www.hitek-solar.com/en/Show.asp?Action=News&ID=21 a tu jest wynik testu z SPF http://www.solarenergy.ch/factsheets/scf917en.pdf

Według wytycznych BMK to przepływ powinien być 1,5-4,5l/min, według mnie 1,12-2,8l/min.

Tu jest artykuł (sponsorowany :wink: po niemiecku, z obrazkami i wzorami) http://www.soltec-schroeder.de/Bilder/pdf/HZ-Journal-Kollektorvergleich.pdf gdzie można sobie też porównać kolektory. Dziś trafiłem na tego pdf'a.

Nie trzeba być Holmsem aby sie tego dopatrzyć :D

dadon i ja mamy solary różnych firm ale rury te same :wink:

Mniejszy przepływ = większa różnica temperatur= większa wymiana ciepła na wężownicy.

Czyli - zmniejszyć :evil:

Pozdrawiam

Najprawdopodobniej przyłączę się do klubu niebawem.

Planuję kocioł kondensacyjny - koszt z automatyką i zasobnikiem 10 000zł, do tego kominek z płaszczem wodnym i wyposażenie - 6000zł i solary płaskie Hewalexa 4000zł. Płaskie, bo gwarancja na nie dłuższa, a zimą woda zapewne często będzie z kominka.

Moje wyliczenia opłacalności - koszt podgrzania wody gazem to 100zł miesięcznie, zakładam, że rocznie za pomocą solarów oszczędzę 700-800zł, czyli po 5 latach zwraca mi się na pewno. Oczywiście bankowo gaz zdrożeje, więc zapewne zwrot będzie szybciej.

Mam nadzieję, że się dużo w wyliczeniach nie pomylę...