12marek 01.04.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Pochwalcie się jak Wam śmigają solary w pierwszych dniach wiosny. U mnie dzisiaj temp. w zasobniku doszła do 60 st. a słońce jeszcze nie zaszło Musze jak najszybciej założyć mieszacz na wyjściu z zasobnika żeby do instalacji wpuszczać wodę o temp. 42st. Opisz coś więcej na temat tego jakie to solary, zasobnik itd. Chyba zacznę zapisywać poszczególne dni, bo dziś już nie pamiętam ile było wczoraj.... Ale bodajże 58'C na dolnym i górnym czujniku. Wczoraj był pierwszy dzień w tym sezonie bez ogrzewania kominkiem domu, a zarazem też c.w.u. Ale dziś pogoda wróciła do tutejszej "normy": szaro, buro i ponuro Temp. zewnętrzna +2'C A w telewizji mówili, że będzie bez mała lato.... Znów skłamali.... Idę rozpalić w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 01.04.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Posiadam zestaw Galmet tzn. dwa kolektory płaskie o pow. netto 5m2, zasobnik 300l. sterownik TDC3. Dzisiaj też ładnie zasuwał bo temp. w zasobniku osiągnęła 65 st. Temp. kolektora dochodziła do 83 st. Wczoraj było podobnie. W tym tygodniu wygaszam kocioł więc kolektorek będzie musiał dawać radę. W razie totalnego załamania pogody grzałka w zasobniku przejmie pałeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.04.2009 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Ostatnie dni są chyba dla nas niezłe Słonko daje aż miło 60'C na dole zasobnika i 63 u góry oby tak dalej! Jaką masz różnicę temperatur załączających i wyłączających pompę glikolu? Ja ustawiłem 20 i 5'C ale może przesadziłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.04.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Chcemy założyć kolektory, ale jeszcze nie teraz, choć wykonawcę już mamy zaklepanego. Chętnie w wolnej chwili przeczytam ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witajcie. Od czwartku zostalem posiadaczem-uzytkownikiem solarow marki IMMERGAS,solarki prozniowe,calosc dziala juz pare dni,niestety mnie nie ma w domu,zdalnie odbieram opinie Zonki,jak calosc dziala,czy dziala w ogole,ale pare godzin w pochmurny dzien po zalozeniu solarkow,przy braku slonca,solary ladowaly 40 st. ciepla do zasobnika...to mnie utwierdzilo juz,ze prozniowki sa inne,niz plaskie....Odezwe sie i podam dane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.04.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ja posiadam dwa panele Hewalex'a (płaskie), wczoraj przy raczej średnich warunkach pogodowych (około 11-12 stopni) 40 stopni, dziś świeci słońce (15-16 stopni) 45 stopni. Polecam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 20.04.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Generalnie jestem zwolennikiem solarów i jeżeli tylko na to pozwolą funduszę to napewno je zamontuję.Ale nurtuje mnie jedno pytanie: Czy zysk przez 6 miesięcy słońca nie jest pochłonięty zimą przez to,że musimy piecem grzać 300 l wody a nie np 120l. Może ktoś wyliczył jaka jest różnica w kosztach utrzymywania temp w zbiorniku 300l a w zasobniku 120l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.04.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Generalnie jestem zwolennikiem solarów i jeżeli tylko na to pozwolą funduszę to napewno je zamontuję.Ale nurtuje mnie jedno pytanie: Czy zysk przez 6 miesięcy słońca nie jest pochłonięty zimą przez to,że musimy piecem grzać 300 l wody a nie np 120l. Może ktoś wyliczył jaka jest różnica w kosztach utrzymywania temp w zbiorniku 300l a w zasobniku 120l. Kocioł podłączony jest tylko do górnej wężownicy zbiornika 300l, więc grzej taką samą pojemność jaką ma zbiornik o poj. ~120l. Obsza ogrzewany kotłem w zb.300l będzie miał mniejsze straty niż zbiornik ~120l. Straty dobowe zb. poj 127l = 1,4kWh Straty dobowe zb. poj 300l = 2,0kWh Straty dob. części dogrzewanej przez kocioł = 0,8kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 20.04.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 czytam ten wątek i już się ciesze choć solary będę miał dopiero na drugi rok. Właśnie niedawno moja gmina ogłosiła że będzie wprowadzać projekt dofinansowania solarów w wysokości 50%. Podają że koszt instalacji dla 4-5 osobowej rodziny to około 12 tys zł. to jest cena z montażem. Czyli kosztować mnie będzie połowę tej kwoty. Też wcześniej myślałem o solarach ale ta cena nie była dla mnie przystępna a teraz to już może yć. i tak w tym roku planowałem przerabiać CWU na ogrzewanie gazem taki bojler gazowy ale kwestia była budowa nowego komina więc te solarki mi spasują idealnie. Smuci mnie tylko to że będę musiał do przyszłego roku palić w piecu na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.04.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ja posiadam dwa panele Hewalex'a (płaskie), Polecam wszystkim rok temu mówiłeś 700-800 zł oszczędności dla inwestycji 4 tyś, sprawdziło się w praktyce ?? Na pewno nie rok temu . Nie wiem jakie będą oszczędności, ponieważ zbyt krótko je użytkuję. Miarodajne wyniki będą w 2010 roku, chociaż realnego odniesienia nie mam, bo gazem wody nie grzałem, nie mam również ochoty rozbijać kosztów podgrzania wody od ogrzewania domu. Dziś około 18 temperaturka 60 stopni i aż miło umyć łapy niemal darmo. Na dzień dzisiejszy sprawdziła mi się na pewno ilość wydanej na system kasy, było to właśnie około 4000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin93B 03.05.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam. Przy okazji remontu domu (kostka z lat 80) mam zamiar zainstalowac kolektory słoneczne płaskie firmy viessman vitosol 100F z podgrzewaczem pojemnosciowym 250l. Oprócz tego mam zamiar także wymienić stary piec na piec firmy HEF na ekogroszek ale z dodatkowym poleniskiem (multi mat). W zwiazku z tym mam pytanie czy koś moze ma takie kolektory lub taki piec i jak one sie spisują, a moze jest inna firma która ma lepsza ofertę kolektorów lub piecy. Bardzo prosze o opinie na temat pieca i kolektorów. p.s. Słyszeliście moze o dotacjach z Banku Gospodarstwa Krajowego na takie inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 14.09.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam,Jako, że jesień nadchodzi czas na lekkie podsumowanie. Niedługo zacznie się sezon grzewczy, więc znów solarki przestana mnie interesować.Jakie są takie są ale stwierdzam po drugim sezonie użytkowania, że dla mojej pięcioosobowej rodziny ten zestaw wystarcza. Co prawda nie miałem problemu z nadmiarem ciepłej wody ale też nie przejmowałem się, że może jej zabraknąć.Ogólnie: WARTO BYŁOPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.09.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 U mnie od kwietnia-montaz solarow,do dzisiaj,zuzylem 11 m 3 gazu.Cwu dla 4 doroslych osob i bobasa,grzaly wlasnie solarki....Ogolnie,jestem zadowolony,mam wywazone proporcje w grzaniu cwu,nie przegrzalem ukladu,ale...na 2 doby,woda o temp. 42 nie utrzyma sie...jednak,ogolnie jestem bardzo zadowolony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 15.09.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ja w połowie marca wygasiłem piec i od tego czasu solarki przejęły samodzielne grzanie wody. Przez ten okres tylko cztery razy byłem zmuszony włączyć grzałkę elektryczną w zasobniku bo woda okazała sie jednak zbyt rześka do kąpieli . Jak na razie jestem zadowolony z tej inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts