Malobert 12.06.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mam strop wykonany z płyt. Obawiam się, że po położeniu tynków powstaną pęknięcia wzdłuż krawędzi płyt. Pytanie czy od tynkarza wymagać aby na suficie przed tynkowaniem położyć jakąś siatkę i jeśli tak to jaką i czy to wogóle ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.06.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Rozważ położenie drugiej warstwy płyt w poprzek istniejących. Ja tak zrobiłem u siebie. Zlikwidowało to ugięcia płyt pomiędzy legarami i usunęło niebezpieczeństwo klawiszowania na połączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Rozważ położenie drugiej warstwy płyt w poprzek istniejących. Ja tak zrobiłem u siebie. Zlikwidowało to ugięcia płyt pomiędzy legarami i usunęło niebezpieczeństwo klawiszowania na połączeniach. a jeżeli ma strop z płyt żerańskich, to też drugą warstwę płyt w poprzek istniejących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 12.06.2008 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 dokładnie, strop wykonany z płyt "żerańskich" (strunobeton), do tego spodnia powierzchnia płyt jest gładka, że aż błyszczy jak w filigranach z tego też powodu obawiam się o przyczepność tynku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 czyli płyty SP jeżeli ułożony ściśle wg technologii to nie powinien klawiszowaća jeżeli boisz się o przyczepność, to możesz spróbować "zarysować" powierzchnię, ewentualnie walnąć lekki szpryc z rzadkiej zaprawy cementowej, na to tynk docelowy sprawdź, czy powierzchnia nie jest "zatłuszczona" czasami potrafią przesadzić z środkami antyadhezyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 12.06.2008 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 czyli płyty SP jeżeli ułożony ściśle wg technologii to nie powinien klawiszować a jeżeli boisz się o przyczepność, to możesz spróbować "zarysować" powierzchnię, ewentualnie walnąć lekki szpryc z rzadkiej zaprawy cementowej, na to tynk docelowy sprawdź, czy powierzchnia nie jest "zatłuszczona" czasami potrafią przesadzić z środkami antyadhezyjnymi jak czytam różną popularną literaturę w necie, albo rozmawiam z jakimiś kierownikami mówią "to i tak będzie klawiszować" i jestem tym trochę podłamany, dlatego myślałem o jakiejś dodatkowej siatce, jeśli coś takiego się stosuje.... co do sprawdzania zatłuszczenia to nie bardzo wiem jak tego dokonać... natomiast "zarysować to" - hmm to jest beton zdaje się B65 i duuuża ta powierzchnia do "zarysowania"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 12.06.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 czyli płyty SP jeżeli ułożony ściśle wg technologii to nie powinien klawiszować a jeżeli boisz się o przyczepność, to możesz spróbować "zarysować" powierzchnię, ewentualnie walnąć lekki szpryc z rzadkiej zaprawy cementowej, na to tynk docelowy sprawdź, czy powierzchnia nie jest "zatłuszczona" czasami potrafią przesadzić z środkami antyadhezyjnymi jak czytam różną popularną literaturę w necie, albo rozmawiam z jakimiś kierownikami mówią "to i tak będzie klawiszować" i jestem tym trochę podłamany, dlatego myślałem o jakiejś dodatkowej siatce, jeśli coś takiego się stosuje.... co do sprawdzania zatłuszczenia to nie bardzo wiem jak tego dokonać... natomiast "zarysować to" - hmm to jest beton zdaje się B65 i duuuża ta powierzchnia do "zarysowania"... Ja takze kłade "zerańskie" mój KB powiedział, że nalezy troche rozsunąć płyty, puścic tam drut ze strzemionami i koniec klawiszowania, ewentualnie jeszcze siatka na spoiny......nie wiem moze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 w klasycznych żerańskich zaleca się robienie zbrojenia tzw "agrafek"co do sprężonych to mają chyba "zamki" tj brzeg płyty odpowiednio wyprofilowany, tak że zalanie betonem przestrzeni pomiędzy płytami jest wystarczające (kwestia co jest w wytycznych do wykonania danego stropu) jeżeli płyty mają klawiszować, to nic tego nie powstrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 12.06.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mam strop z żerania, zrobiony zgodnie wg zaleceń kierownika, co to miało nie klawiszować, no i oczywiście popękał skułem tynk na łączeniu płyt, dałem siatkę, taką zwykłą jak do płyt GK, tylko szerszą (12cm) i zobaczymy co będzie dalej nie wierzcie w bajki że żerań nie będzie pękał pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mam strop z żerania, zrobiony zgodnie wg zaleceń kierownika, co to miało nie klawiszować, no i oczywiście popękał skułem tynk na łączeniu płyt, dałem siatkę, taką zwykłą jak do płyt GK, tylko szerszą (12cm) i zobaczymy co będzie dalej nie wierzcie w bajki że żerań nie będzie pękał pozdrawiam m. i owszem, jak robi się według zaleceń kierownika, a nie technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 12.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mam strop z żerania, zrobiony zgodnie wg zaleceń kierownika, co to miało nie klawiszować, no i oczywiście popękał skułem tynk na łączeniu płyt, dałem siatkę, taką zwykłą jak do płyt GK, tylko szerszą (12cm) i zobaczymy co będzie dalej nie wierzcie w bajki że żerań nie będzie pękał pozdrawiam m. i owszem, jak robi się według zaleceń kierownika, a nie technologii nie będę komentował zaczepnej odpowiedzi kolegi. ale jeśli chodzi o technologie płyty żerańskiej to wiedza i doświadczenie mojego kierownika jest na pewno dużo lepsza niż kolegi. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mam strop z żerania, zrobiony zgodnie wg zaleceń kierownika, co to miało nie klawiszować, no i oczywiście popękał zajebiście doświadczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 13.06.2008 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Mam strop z żerania, zrobiony zgodnie wg zaleceń kierownika, co to miało nie klawiszować, no i oczywiście popękał skułem tynk na łączeniu płyt, dałem siatkę, taką zwykłą jak do płyt GK, tylko szerszą (12cm) i zobaczymy co będzie dalej nie wierzcie w bajki że żerań nie będzie pękał pozdrawiam m. a jak szybko pojawiły się u Ciebie te pęknięcia ? może na piętrze popjawiły się jakieś nowe ciężary, lub budynek jeszcze pracuje ? Też zastanawiam się nad taką siatką i chciałbym ją dać tynkarzowi przed położeniem tynku. Jak rozumiem Ty siateczkę położyłeś już po tynkach, zastanawiam się jaka metoda lepsza, od wierzchu czy od spodu. Doszukałem gdzieś w dokumentacjach producenta płyt, krótą wzmiankę, że jeśli sufit ma być tynkowany to szparki na pewnej głębokości powinny być uzupełnione "kitem trwale plastycznym" a o siatce ani słowa.... W sumie nie wiem co ten kit miałby dać, jeśli płyty będą nieznacznie się przemieszczać to i tak na powierzchni powstanie pęknięcie, niezależnie czy pod tynkiem będzie kit czy nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 13.06.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Siatkę to dajcie na płyty gipsowe a nie na żerańską za duża masa płyty, jesli drgnie to i 10 siatek nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 j.w.siatka nic nie da jestem ciekaw jak były montowane płyty - na sucho dosuniete do siebie na styk - płyty lekko rozsuniete, styki zabetonowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 13.06.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 j.w. siatka nic nie da jestem ciekaw jak były montowane płyty - na sucho dosuniete do siebie na styk - płyty lekko rozsuniete, styki zabetonowane ? dosunięte do siebie, ale styki zabetonowane jak w instrukcji, beton przywieziony na samochodzie niby B20, chcieli robić tylko kielniami "panie my to lepiej zrobimy ręcznie niż wibrator", ale musiałem zrobić awanturę, żeby jechali po wibrator i to dobrze zawibrowali. Jedna z ostatnich płyt przy ścianie szczytowej była przesunieta trochę dalej od następnej, zlatywała tam później zaprawa musieli podłożyć deskę, żeby nie ciekło, ale u góry w tym miejscu nie będzie, żadnych ścianek, jedynie meble i ludzie, ewentulanie w okolicy niskie ścianki kolankowe wykonane z płyt GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ... dosunięte do siebie, ale styki zabetonowane jak w instrukcji... jesli zrobione zgodnie z instrukcją - siatka niepotrzebna jesli sfuszerowano - siatka równiez nie pomoze ... p.s. na forum były juz dyskusje na ten temat i uznano za najpewniejsze rosuniecie płyt, podszalowanie między nimi deską i zabetonowanie ja uwazam podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 09.09.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Witam,do kolegow co maja swoje stropy z plyt zeranskich lub plyt sp (strunobetonowych zwanych tez sprezonymi). Jak wyglada u Was pekanie? I jakie macie najwieksze rozpietosci plyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.12.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 ja na wiosnę będę kłaść 3 stropy żerańskie po 60m2 każdy. rozpiętość 6,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.12.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 ja na wiosnę będę kłaść 3 stropy żerańskie po 60m2 każdy. rozpiętość 6,5m troche boje sie ze sufit bedzie pękał a obniżanie sufitu kartongipsem średnio mi się widzi, może sufit naciągany z materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts