Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D12 PRZYTULNY

Recommended Posts

Powiedzcie jakie zmiany wprowadziliscie przy budowie. Ponoc jest to jeden z popularniejszych gotowcow, z braku odpowiedzi wynika zupelnie co innego:sad: Wlasnie startuje z budowa D12 ze zmianami. mam doklejony garaz do sciany, gdzie znajduje sie lazienka. Czy ktos z Was ma antresole w tym domu? Czy warto ja robic? Czy rozwiazanie ustawienia schodow w salonie jest optymalne? Jestem ciekawy jakie macie doswaidczenia z budowy tego domu? wszystkich jego rodzajow. Bede wdzieczny jesli podzielicie sie swoimi spostrzezeniami.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Arthee dnia 2002-03-20 00:10 ]

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 9 months później...

Cześć,

Ja zaczynam w tym roku budowę d12b ale ze mianami. Po przemyśleniu zrobiłem garaż z boku (lewego), jak w 12a, ale wnętrze jest z b. Zmieniłem kominek w salonie, będzie na ścianie od kuchni, przesunąłem okna w jadalni na front i w salonie (tarasowe bardziej do krawędzi, żeby było miejsce na kanapę przed kominkiem), a na ścianie salonowo-kuchennej zamiast drzwi suwanych i okna będą drzwi balkonowe podwójne na środku, wygodniej wychodzić niż zza stołu.

Pawcik, napisałem do Ciebie w ramach innego wątku. Jestem ciekawy Twoich doświadczeń z budowy.

Pozdrawiam,

Robert

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Możesz np. założyć sobie bezpłatne koto pocztowe w Onecie. a potem wejść na tę stronę http://foto.onet.pl/albumy/ i juz masz uprawnienia by zalogować się poprzez link Albumy: nowy album.

Postępuj wg instrukcji.

Oczywiście uprzednio na swoim kompie lub dyskietce winieneś mieć umieszczone fotografie w postaci elektronicznej

Pozdrawiam.

Mój domek, D12 "Przytulny"

http://foto.onet.pl/upload/47/85/_136724_n.jpg

Widok od strony południowej. Trochę winogrono zasłania,ale od lewej okno od jadalni, dalej kuchnia,drzwi wejściowe i pomieszczenie gospodarcze (kotłownia)

http://foto.onet.pl/upload/2/34/_136726_n.jpg

Strona wschodnia. Na zewnątrz okna pokoi dziecinnych, w środku łazienka

Wbrew temu co widać, dachówka jest taka sama na całym dachu, (Roben,średzka falista-rustykalna,angobowana)

Projekt to gotowiec MURATORA. Zmiany,których dokonałem, to powiększenie łazienki z 5,2 na 8,1m2 oraz dodanie okna w jadalni i przesunięcie drzwi balkonowych w salonie ze strony północnej na zachodnią

Domek jest sliczny.Jestem bardzo zainteresowana tym projektem.

Czy mozesz cos wiecej napisac na jego temat? Jak powiekszyles

lazienke az do 8m2.Napisz czy jestes z tego domku zadowolony,

czy pomieszczenia nie sa zbyt male.Jeszcze raz gratuluje

dobrego wyboru .

bonnie

Projekt jest typowy,D 12 wariant I. Do oglądnięcia na stronie MURATORA http://www.projekty.murator.pl/ w Katalogu Miniatur na 3 podstronie, projekty 33-48. Dom jest ustawiony wejściem na południe a tarasem na północ. Przez takie ustawienie (wąska działka), musiałem przesunąc drzwi balkonowe w miejsce środkowego okna w salonie. Na północ zostawiłem ścianę bez okna. Wywaliłem słup, a ścianę wyrównałem ( pozbyłem się wnęki na taras). Przez to salon powiększył się o ok. 6m2. Dołożyłem jeszcze okno w jadalni od strony południowej. Co do łazienki, to przesunąłem ścianę północną w kierunku sypialni "9" o szerokość drzwi . Zniejszoną sypialnię "9" powiększyłem kosztem sypialni "8" (znowu o szerokość drzwi) Teraz drzwi do obu sypialni ("8" i "9") znajdują się na jednej lini. Przesuwając ściany musiałem również przesunąć okna. Rozmieściłem wszystkie trzy symetrycznie względem bryły budynku. Po tych zmianach sypialnia "11" pozostała bez zmian (12.6m2) , sypialnia "9" zwiększyła się z 11,3 na 11,9m2, a łazienka z 5,2 na 8,1m2. Nic za darmo. Sypialnia "8" zmniejszyła się z 13,6 na 10,9m2. Sypialnie "9" i "11" mają stać się pokojami dziecinnymi natomiast sypialnia "8 będzie typową sypialnią (rodziców). Będzie tam tyko duże łóżko :lol: i jakaś szafa z lustrami :o . Czy jestem zadowolony z domu? Na razie tak. Choć na razie nie mam koncepcji wykończenia wnętrza.

Zrobiles troche zmian.Ja lazienki chyba nie bede powiekszala,

moze starczy mi te 5.2m2,natomiast chce powiekszyc pomieszczenie gospodarcze o jakies 0.5m i wc tez przesunac o 0.5m kosztem

holu.Martwie sie tylko czy nie zrobi sie ciasny ten piekny hol.

Chce tak zrobic, poniewaz w pomieszczeniu gospodarczym

chce wstawic pralke i zrobic zlew gospodarczy, a z kuchennej

wneki zrobie taka mini spizarnie.Mysle, ze dla trzech osob

powinien starczyc taki domek.Czy mozesz powiedziec jeszcze

cos o kosztach, jakie poniosles do tej pory?Pozdrawiam.

bonnie