Gość 25.01.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 d12 jest super, zawsze mi się podobał, ale brakowało mi w nim pow. gospodarczej. Jak sobie z tym poradzicie? jolanta marynowska napisala Witam. Też posiadam taki domek, ale w wersji bez garażu. Trochę wprowadziłam zmian do gotowego projektu (np. dodatkowe okno w jadalni). Zaczęłam budowę pod koniec maja 2005 roku, a dzień przed świętami wprowadziliśmy się. Jeszcze dużo przed nami roboty, ale jestem szczęśliwa. Chociaż widzę że już teraz wprowadziłabym jeszcze jakieś zmiany (głównie instalacyjne), a pewnie za kilka lat będę coś modernizować, bo wiele rzeczy "wychodzi" podczas użytkowania. Proszę o zdjęcia. A jakie zmiany byś wprowadziła? pozdr justa ps Bardzo proszę o podanie kosztów budowy. Np. ile kosztował dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta Marynowska 26.01.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Na razie powiększyłam pomieszczenie gospodarcze, gdyż zlikwidowałam wc. Potrzebne było mi ciut większe pomieszczenie gdyż mam piec na miał (o zgrozo !). Przeniosłam też schody (na razie będą składane, gdyż na chwilę obecną nie adoptujemy poddasza) z salonu do holu, dzięki czemu mam większy salon. W razie montażu schodów stałych w holu to i tak będzie tam dużo miejsca. Zrobiłam też kuchnię otwartą zarówno w stronę salonu jak i jadalni, ale nie wiem czy np. za 10 lat nie zrobię kuchni zamkniętej. Dach rzeczywiście trochę kosztował. Zdecydowlismy się na dachówkę firmy PRODACH w kolorze ceglastym, do tego komin zrobiliśmy nie taki jak na zdjęciu w projekcie ale obłożyłam cegłą klinkierową co kolorystycznie pasuje do dachówki. Cały dach kosztował ok. 25-30 tyś ( z robocizną). Ale nie żałuję, mam tylko nadzieję że dachówka nie zacznie zielenieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewad-12 30.01.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witam WszystkichSchody są firmy Teko z Krakowa,cena ok.15.000zł.Meble robiła mi firma z Tychów,która specjalizuje się w kuchniach .PozdrwiamEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Jolanta Marynowska napisala Dach rzeczywiście trochę kosztował. Zdecydowlismy się na dachówkę firmy PRODACH w kolorze ceglastym, do tego komin zrobiliśmy nie taki jak na zdjęciu w projekcie ale obłożyłam cegłą klinkierową co kolorystycznie pasuje do dachówki. Cały dach kosztował ok. 25-30 tyś ( z robocizną). A mnie mówili, że ten dach kosztuje ok. 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta Marynowska 01.02.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Mi też mówlili że za 200 tyś. nie zbuduję domu . Nie wiem dlaczego większość ludzi tak wyolbrzymia, nawet ci co wybudowali to w większości zawyżają koszty jakie ponieśli (sprawdzione w kilku przypadkach), może mają jakieś kompleksy? Chyba że trafiają na firmę którą na początku poleciła mi koleżanka z pracy. Jak facet zaśpiewał nam cenę za sam stan surowy, to przez moment zrezygnowaliśmy z budowy zastanawiając się nad kupnem mieszkania. A potem przypadkowo dowiedzieliśmy się, że jego ekipa budowlana to pijaczki spod sklepu (zostawili w jednej z betoniarek rozrobiony beton bo się napili) Ale się cenił. My znaleźliśmy ekipę w miarę tanią i solidną, na razie nie narzekamy. Rozpoczeliśmy budowę pod koniec maja 2005 roku, a 23 grudnia 2005 roku wprowadziliśmy się (musieliśmy ). Została nam już tylko wykończeniówka (ocieplenie stropu, elewacja zewnętrzna, kominek,położenie kafelek, terakoty, pomalowanie, no i niestety cała kuchnia), ale na pewno zmieścimy się w 200 tyś. i nie kupujemy najtańszych materiałów, są pewne rzeczy na których nie należy oszczędzać, bo potem można dwa razy stracić. No to tak to wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Super Proszę o więcej takich optymistycznych wypowiedzi A na ile był wyceniony dom przez Muratora? Czy ich kosztorysy są prawdziwe? Bo z kolei słyszałam, że pracownie zaniżają koszty. I jak widzę wycenę na 300 netto i jeszcze ma to być zaniżone, to .... nie wiem co robic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta Marynowska 01.02.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Widzisz, ja kupowałam projekt dwa lata przed rozpoczęciem budowy, prawdę mówiąc nie wiele mówiła mi wycena Muratora, bo są to ceny gdy buduje firma (chyba duża) z regionu warszawskiego. Wiedziałam tylko, że nie będę budowała wielkiego domu, bo raz, że mnie nie stać i jest mi duży nie potrzebny. Wiedziałam tylko,że budowa wyjdzie taniej niż gdybym miała kupić mieszkanie o tym metrażu. Gdzieś trzeba mieszkać. Po za tym nawet gdy mój kierownik budowy zrobił mi kosztorys (gdy zaczełam ubiegać się o kredyt), było w nim dużo rzeczy zawyżonych. Musiałam go korygować, a miałam już zrobione fundamenty, zakupione materiały na mury i ugadaną cenę. I wyobraź sobie różnica między faktcznymi poniesionymi kosztami a kosztorysem kierowika wyniosła, nie pamiętam dokładnie ale ok 30 - 40 tyś. Nie wiem skąd biorą te ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Jolanta Marynowska- czy mogłabyś pokazać jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta Marynowska 02.02.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Niestety w szale budowy i liczenia każdego grosza na tym etapie nie zaopatrzylismy się w aparat cyfrowy. Mam tylko trochę zdjęć wykonanych zwykłym kodakiem , które były potrzebne do banku, a i po latach będzie co wspominać. Każda deska, każdy pustak czy też stempel budowlany wiąże się z jakimś wspomnieniem. Na razie też nie mam zdjęć wnętrz bo nie ma co uwieczniać. Dużo jeszcze do zrobienia. Jest ewentualność przysłania zdjęć faxem, albo może poszukam skanera i wtedy się uda. Może zdąże gdyż zmieniam pracę (od marca) i nie wiem czy będę miała dostęp do internetu, a tam gdzie się przeprowadziłam, za Gdańsk, nie ma mozliwości stałych łączy. Słyszałam o internecie przez radio, muszę prześledzić ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Mariusz 22.02.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam, my zakupiliśmy projekt D12 bo prawie dokładnie odpowiada naszym oczekiwaniom zamknięta kuchnia duży salon, osobna jadalnia, trzy sypialnie i ani jednego schodka. Mamy tylko niedosyt bo nie zaplanowano tu garderoby lub conajmniej spiżarni. Dzięki nawiązanej na tym formum znajomości z szczęśliwym posiadaczem takiego domu mieliśmy możliwość zobacznie go jeszcze przed budową. Wrażenia niesamowite, lepiej niż sobie to wyobrażaliśmy. Więc zaczynamy budować wiosną tego roku. Dzięki tej wizycie wprowadziliśmy kilka zmian, likwidacja Wc i wchłonięcie go przez pomieszczenie gospodarcze, kominek na ścianie dzielącej kuchnię z salonem, schody na strych w kotłowni takie mała składane. Chętnie nawiążę kontakt z innymi właścicielami takiego domku, bo zastanawiamy się na ogrzewaniem czy tylko gazem ziemnym, czy gazem i kominek z płaszczem wodnym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Mariusz 22.02.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam, my zakupiliśmy projekt D12 bo prawie dokładnie odpowiada naszym oczekiwaniom zamknięta kuchnia duży salon, osobna jadalnia, trzy sypialnie i ani jednego schodka. Mamy tylko niedosyt bo nie zaplanowano tu garderoby lub conajmniej spiżarni. Dzięki nawiązanej na tym formum znajomości z szczęśliwym posiadaczem takiego domu mieliśmy możliwość zobacznie go jeszcze przed budową. Wrażenia niesamowite, lepiej niż sobie to wyobrażaliśmy. Więc zaczynamy budować wiosną tego roku. Dzięki tej wizycie wprowadziliśmy kilka zmian, likwidacja Wc i wchłonięcie go przez pomieszczenie gospodarcze, kominek na ścianie dzielącej kuchnię z salonem, schody na strych w kotłowni takie mała składane. Chętnie nawiążę kontakt z innymi właścicielami takiego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boban 22.02.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Piękno tkwi w prostocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa1719500118 23.02.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Mam pytanie do Ani i Mariusza:gdzie oglšdalicie d12? Będziemy budować w okolicach Warszawy, a Wy?Nasz projekt nie jest typowym d12, jest to projekt indywidulany, ale zbliżony do tegoż włanie domku. Mamy idenyczny układ kuchni, jadalni i salonu. Reszta jest trochę inna, tzn jeden pokoik na parterze, garderoba, pomieszczenie gosp i podwójny garaż oraz schody zabiegowe.Ja również chcę usytuować kominek na cianie między kuchnia a salonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia6 11.03.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witamy Chcemy wybudować ten domek i oglądaliśmy dokładnie wszystkie zamieszczone zdjęcia. Bardzo prosimy szczęśliwych posiadaczy tego cudeńka o zdjęcia przeniesionego kominka na ścianę sąsiadującą z kuchnią. Miło też byłoby zobaczyć zdjęcia z wnętrz, aby mieć wyobrażenie tego co nas czeka Czekamy z niecierpliwością i z góry dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesele1 30.07.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 hallo, my też chcemy go budować gdzie można znaleźć jakiekolwiek zdjęcia?? dziekujemy za pomoc : Witamy Chcemy wybudować ten domek i oglądaliśmy dokładnie wszystkie zamieszczone zdjęcia. Bardzo prosimy szczęśliwych posiadaczy tego cudeńka o zdjęcia przeniesionego kominka na ścianę sąsiadującą z kuchnią. Miło też byłoby zobaczyć zdjęcia z wnętrz, aby mieć wyobrażenie tego co nas czeka Czekamy z niecierpliwością i z góry dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 06.10.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witaj! Jestem z okolic Łodzi, ja również zakochana jestem w PRZYTULNYM. Czy już zaczęłaś budować domek, znalazłaś jakieś fotki , znasz opinię innych którzy go zbudowali? Ja widziałam taki domek - jest śśśliczny, wnętrza trochę pozmieniane ale piękny również w środku. Ja chętnie obejrzałabym go w orginale, wtedy można się zorientować czy coś w nim zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbika 07.12.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Witam, od kwietnia 2006 r. buduję D12 AL Przytulny, wybraliśmy z żoną ten projekt, gdyż nas zauroczył. Ale nie tylko. Myśleliśmy że domek jest nieduży. Tymczasem zrobiliśmy zmiany do projektu i cały dach ma tylko jedną kalenicę, nie ma uskoku nad garażem. W konsekwencji powierzchnia użytkowa poddasza istotnie się powiększyła. Ponadto położyliśmy strop nad salonem (kto by go dogrzał?) To nie jest mały domek Aktualnie jestem na etapie tykowania wewnątrz i dom bardzo mi się podoba. Planuję przeprowadzkę w sierpniu 2007 r. Powodzenia![/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna43 21.12.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witajcie miłośnicy Przytulnego! Ja też buduję ten dom (przytulny D12a). Jesteśmy teraz na etapie układania więźby. Mam nadzieję, iż do końca roku zdążymy pokryć go papą. Następny etap - czyli wstawienie okien - dopiero na wiosnę. Dokonaliśmy trochę zmian w tym projekcie, a mianowicie wszystkie okna na tylnej elewacji zrobiliśmy z wyjściem na taras, nad garażem będzie mały stryszek, do którego będzie się wchodzić z piętra. No i trochę zmieniliśmy układ pomieszczeń zarówno na dole jak i na górze. Antresola oczywiście została! Nie wiem czy mi się uda, ale postaram się zamieścić trochę zdjęć. Tymczasem pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt!!! P.S. Nie wiem jak wstawić zdjęcia!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 16.01.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 WitamA kto buduje wersję podstawową D12, bo ja zacząłem (mam fundamenty) i na wiosnę przymierzam się do dalszej części i jeszcze są szanse na zmiany w projekcie jeżeli chodzi o wnętrze. Chętnie bym obejrzał zdjęcia i rozwiązania wnętrz jeśli ktoś już takiego ma. Też interesuje mnie to przeniesienie kominka (czy ma to sens i jak to wygląda?)Kiedyś byłem w takim domku już wybudowanym i bardzo mi się podobał ale był wykonany ściśle wg. projektu a ja już mam zamiar powiększyć łazienkę, i zmniejszyć korytarz i wnęke do zabudowy szafy, zmieniam też wejście do małej łazienki ale to wszystko na papierze i chętnie bym zobaczył jak takie lub podobne zmiany wyglądają w rzeczywistościA tu takie sobie rzuty tego mojego przyszłego domku:http://img156.imageshack.us/img156/9792/przytulnyjp5.th.jpghttp://img149.imageshack.us/img149/8033/przytulny1ef7.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 16.02.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam mój przytulny po zmianach można obejrzeć w moich komentarzach zaczynam budowę pod koniec marca POZDRAWIAM MIŁOŚNIKÓW PRZYTULNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts