Daria 12.04.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 W domu bez pomieszczeń gospodarczych? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. A gdzie kotłownia i rupieciarnia? Nie mówię tu o zbytku lecz o pomieszczeniach w których trzyma się to co w utrzymaniu DOMU jest niezbędne - kocioł grzewczy, kosiarkę i inne sprzęty ogrodowe, itd. Rozumien że w tej sytuacji spiżarnia to zbytek... Zresztą m.in. dlatego buduję dom, żeby mieć więcej przestrzeni w pomieszczeniach służących do tego co w ich nazwie - łazienka ma być łazienką a nie pralnią, sypialnia ma służyć do spania a nie do chowania w niej odkurzacza i całych stosów pościeli i ręczników. Ty chyba też nie chcesz jej zagracać niepotrzebnymi sprzętami. Nie traktuj tego postu przypadkiem złośliwie - nie mam takiego zamiaru. Chcę tylko powiedzieć, że jeżeli już buduje się dom, to należy go do granic możliwości stworzyć jak najbardziej komfortowym, zarówno w sensie standardu jak i czysto użytkowym. Nie mam też na myśli, że masz budować ogromny dom przekraczający Twoje możliwości finansowe. W tym metrażu wybranym przez Ciebie można spokojnie zmieścić i przestronny salon i pomieszczenia gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa555 12.04.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Zeljka - dzieki za adresy, probuje nadal znalezc cos, co mi bedzie pasowaloDariaWlasnie o to chodzi. Ale jak do tej pory, to nie znalazlam projektu, ktory bylby nieduzy, ale mialby te powierzchnie gospodarcza. Bo albo sa domy duze, albo bez kotlowni, suszarni itd. (Oczywiscie mowimy caly czas o parterowym bez poddasza - takie najbardziej mi sie podobaja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 13.04.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 zajrzyj też do tych wątków: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22736&start=0Też można poszukać domy parterowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 05.05.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 ...ale nie wyobrazam sobie, jak sie pomiescic ze wszystkimi gratami, jakie zawsze sa w domu. W tym projekcie w ogole nie ma (nie liczac tego obok przedsionka) miejsc przeznaczonych na np. spizarnie, kotlownie, suszarnie (zima), itd. ... Po trzecie: czy garaz, w ktorym samochody stoja 1 za 2 a nie obok siebie to dobre rozwiazanie? Fakt pomieszczenie "gospodarcze" w oryginalnym projekcie wystarczy wyłącznie na piec gazowy (ale już nie na olejowy+zbiornik). Jeśli się zrezygnuje z łazienki mamy możliwośc zrobienia w gospodarczym pralni/suszarni, ale to i tak mało - ja na szczeście mam nad garażem strop teriva (a nie drewniany), garaż jest wydłużony do całej szerokości domu, dach jest czterospadowy (tj. kalenica jest równa a nie tak jak w projekcie obniżona nad garażem) więc mam tam pomieszczenie po podłodze 32m2 i tam trzymam wszystkie graty.... Jeśli chodzi o dwa samochody "kolejno w garażu" to jest to rozwiązanie akceptowalne, choć wymaga pewnej dyscypliny (jeśli jesteśmy przywiązania do tego którym samochodem pojedziemy do pracy).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin1972 04.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Mnóstwo się naczytałem sie na tym forum o kosztach budowy domu i sam nie wiem co myśleć. Mieszkanie takie jaki mi sie podoba kosztuje 317 tys i dla mnie jak za mieszkania 85 m2 (wprawdzie w ładnym osiedlu) to cena kosmos. Oto projekt domu : http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=29&action=showProject Powierzchnia domu (h>1,90) m 116,70 m² Policzyłem środki : działka 62 tys ( z bieżacych oszczednosci ) (1200 m2) w dniu rozpoczecia budowy miałbym 50 tys. srodkow wlasnych chcialbym wziac kredyt na 100-150 tys. (tzn na poczatku na pewno 100 a pozniej 50 w razie potrzeby ) 70 tys. miałbym ze sprzedazy obecnego mieszkania na wykonczenie. Reasumując : 150-200 tysiecy (wolałbym 150 na stan surowy zamkniety 70 tysiecy na wykonczenie Plusy: -mam w rodzinie wujka, ktory ma firme budowlana. Domu mi nie wybuduje, ale moze pomoc (np. wybudowac dach po preferencyjnych cenach). - mam w rodzinie od szwagra górali co budują domy na czarno Minusy: - nie znam sie kompletnie na budowie domu. Kermazyt dla mnie brzmi jak kamień z księzyca, ale ... szybko sie ucze - nie umiem twardo negocjowac cen (ale moze moglbym przerzucic to na innego czlonka rodziny - np. ojca, ktory jest na emeryturze) - generalnie jestem przerazony, czy dam rade, choc jestem umiarkowanym optymistą. Uwagi: dom budowany na górnym śląsku. Działka prad+woda na sąsiedniej. Za rok ma byc gaz, kanalizacja za 2-3 lata (budowe bym rozpoczął za rok) Pytanie do tych co zbudowali małe domu : Czy dam rade, czy lepiej sobie odpuścić ? Czy dom, którego projekt przekazałem da sie za przedstawione srodki wybudowac ? Czy moze ktos z forumowiczów wybudował taki domek lub podobny i mógłby sie podzielic informacjami ? znalazlem taki link wybudowanego domku z projektu: http://www.abakon.com.pl/pictures/Pict4668.jpg http://www.abakon.com.pl/htm/real_komorowice_2.htm dom zbudowany z kermazytu, ale jak mówiłem nic mi to nie mówi....(na razie) Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.08.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Ja bym juz budowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mam dzialke 1000 m (wszystkie media w drodze), i 200 tys. zl.Ani ja, ani maz nie mamy pojecia o budowaniu, nikt z rodziny rowniez nie moze nam pomoc.D12 ale z podwojnym garazem jest rowniez jednym z naszych faworytow, ale mam stracha przed rozpoczeciem tej budowy. Czy wystarczy kasy?Podobno sam dach moze kosztowac 30-40 tys zl. Niby decyzja o budowaniu zapadla, ale jakos nie mozemy sie zdecydowac na projekt i rozpoczecie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 08.08.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 ...Reasumując : 150-200 tysiecy (wolałbym 150 na stan surowy zamkniety 70 tysiecy na wykonczenie ... Jeśli liczysz 150-200k na stan surowy zamnkniety, to nie licz 70k na wykonczenie, tylko jakieś 150-250k. Bo stan surowy zamkniety, to co najwyżej połowa kosztów ukończonego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 A co to wlasciwie jest stan surowy zamkniety? Czy to sa tynki, podlogi wylane, okna i drzwi wstawione? Ale brak glazury, terakoty, kominka, mebli - czy to o to chodzi? Ale chyba nie o to, bo wtedy nie bylaby to polowa kosztow do wykonczenia domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 09.08.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Stan surowy zamknięty, to stan surowy otwarty+okna i drzwi zewnętrzne. Niektórzy jeszcze zaliczają do tego ocieplenie podłogi z wylewką na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.08.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Pieniędzy nigdy nie starcza, ale radę daje się zawsze. DASZ RADĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 23.08.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Mam dzialke 1000 m (wszystkie media w drodze), i 200 tys. zl. Ani ja, ani maz nie mamy pojecia o budowaniu, nikt z rodziny rowniez nie moze nam pomoc. D12 ale z podwojnym garazem jest rowniez jednym z naszych faworytow, ale mam stracha przed rozpoczeciem tej budowy. Czy wystarczy kasy? 200 raczej nie starczy. (chyba ze nie wykonczycie go w srodku) powierzchnia dachu to ok. 280 m2 scian zewnetrznych do ocieplania/tynkowania ok. 300 m2 w tym domu jest duza objetosc podciagow i spora powierzchnia zabudowy, i gigantyczna powierzchnia scian wewnetrznych do tynkowania, wewnetrzne DREWNIANE schody, a fundamenty sa dosc zlozone (obwod 70m a law jest ponad 110m) Ja mieszkam w D12a i wiem ze 200 to dopiero stan surowy zamkniety + poczatek wykonczenia (przy zalozeniu ze nie potrzeba np. wymiany gruntu i fundamenty sa normalne a nie wzmocnione, i wykonczenie jest materialami z dolnej polki cenowej). Podobno sam dach moze kosztowac 30-40 tys zl. Niby decyzja o budowaniu zapadla, ale jakos nie mozemy sie zdecydowac na projekt i rozpoczecie budowy. Sam dach (wiezba + pokrycie) w tym domu (z wiezba) bedzie kosztowal MIN. 40 tys. Sugeruje popatrzec na kosztorys "muratora" - szczegolnie spojrzec na koszty wykonczenia ktore sa POWAZNIE nie doszacowane. np. drzwi wewn. maja byc po. 100PLN wraz z oscieżnicami. podloga na gotowo kosztuje 20PLN/m2 - po spojrzeniu na te ceny trzeba sie przejsc do sklepu i sprawdzic czy takie materialy wykonczeniowe sa dla was akceptowalne. Jesli chodzi o roboty "budowlane" wielka niewiadoma sa koszty fundamentow - bo ich wielkosc i koszt sa zalezne od gruntu na jakim budujesz - gdy masz mokro koszty mnoznikowo rosna. Takze prosze nie zapomnieć o kosztach przyłączy, ew. szamba, ogrodu, ogrodzenia, podjazdów bo koszt domu wykończonego to zwykle max. 60-70% kosztów całej inwestycji. Mimo, że nie byłem zwolennikiem budowy domu (wołałem duże mieszkanie) teraz uważam, że warto było rozpocząć budowę. Dom nie jest mieszkaniem - to coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Dziekia z zewnatrz ten dom wyglada na jeden z bardziej prostych (przynajmniej dla mnie do tej pory tak wygladal)!Ten dom mi sie podoba bo wlasnie jest prosty (ale myslalam, ze tanszy).Teraz znalazlam w muratorze nowy projekt M05 i M05a. Sa w podobnym charakterze (z zewnatrz). Czy moglby ktos sprobowac go ocenic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Mariusz 19.09.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Szukamy kogoś, kto buduje, wybudował lub może ma zamiar zrealizować projekt Muratora D12, taki soie wybraliśmy i chętnie skorzystamy z uwag i doświadczeń innych. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 19.09.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 D12a - wybudowany. Uwagi - to drogi projekt - jest on zdecydowanie nie "ekonomiczny" Wady - "specyficzne" usytuowanie salonu - trudno znaleźć miejsce na telewizor (ale zawsze można zlikwidować telewizor), schody w salonie - drewniane samonośne = kosztowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 19.09.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Dzieki a z zewnatrz ten dom wyglada na jeden z bardziej prostych (przynajmniej dla mnie do tej pory tak wygladal)! Ten dom mi sie podoba bo wlasnie jest prosty (ale myslalam, ze tanszy). Witaj justa D12, to jest prosty dom. Jak przeglądniesz inne projekty, z tysiącem wykuszy, z balkonami, z kilkoma małymi oknami do jednego pokoju, z piwnicami, z klatką schodową i wieloma innymi rzeczami, to zrozumiesz, że D12 jest prosty alexsoft studzi Twoje zapały (może to i dobrze ), ale w pewnych kwestiach wprowadza Cię w błąd (sorki alexsoft ). - w D12 nie ma poddasza użytkowego - nie ma więc drewnianych schodów, nie ma okien połaciowych, nie ma wykusza, - w D12 nie ma garażu, więc dach ma powierzchnię 220 m2 (sam liczyłem ), choć prawdą jest, że ja za swój zapłaciłem ok. 40 tys. (z tym, że mam 5 okien połaciowych) Ja wydałem do tej pory ok. 170 tys. Stan surowy zamkniety + tynki, wylewki, przyłącza, oraz instalacja co+cwu i elektryczna. Powiem tak, zaczynając nie miałem 270 tys. (zresztą teraz też nie mam ) i zacząłem, i nie żałuję. Pozdrawiam, życząc trafnych decyzji Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 19.09.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 w pewnych kwestiach wprowadza Cię w błąd (sorki alexsoft ). - w D12 nie ma poddasza użytkowego - nie ma więc drewnianych schodów, nie ma okien połaciowych, nie ma wykusza, - w D12 nie ma garażu, więc dach ma powierzchnię 220 m2 (sam liczyłem ), choć prawdą jest, że ja za swój zapłaciłem ok. 40 tys. (z tym, że mam 5 okien połaciowych) Zgadza się bo tak jak Carl pisałem o D12a...... PS-Ja nie mam 5 okien dachowych tylko 11...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Moze ktos pokusi sie o porownanie D12 i M05a ?Czy mozna wybudowac D12 z garazem ale bez poddasza?Nadal nie moge sie zdecydowacpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 18.10.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Czy mozna wybudowac D12 z garazem ale bez poddasza? Bez większych problemów... ja np. wybudowałem D12a.. bez garażu - patrz po lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewad-12 27.10.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 WitamDawno mnie nie było na forum. Chciałam Wam pokazać nasze najnowsze zdjęcia.Wnętrze domu jest już wykończone,zostało jeszcze wykończenie zew.domu-tynk,ogrodzenie...Ewa http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=45085&q=d-12&k=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts