Gość 21.08.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Jednym z celów powiększenia łazienki było między innymi upchanie tam pralki. Udało mi się to po prawej stronie. Od drzwi będzie będzie tam muszla klozetowa, kabina prysznicowa ze ścianką z luksferów.Za tą ścianką ( 1m szerokości) będzie pralka. Jeżeli chodzi o koszty to przedstawiają się następująco:2001r - fundamenty, izolacje, odwodnienie - 28400zł ( w tym robocizna 7000zł),2002r - ściany, płyta na gruncie, strop gęstożebrowy, dach - dachówka ROBEN, okna - Urzędowski, kanalizacja, przyłącz wody, przyłącz prądu, - 95700zł ( w tym robocizna 20000zł).2003r - na razie nic. W planie ocieplenie poddasza, instalacje - ( prąd, woda,co ), drzwi i być może tynki wewnętrzne. Wszystko zależy od finansów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2003 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Na zdjeciu widac okno w dachu,czy wykorzystales w jakis sposob poddasze? Mam jeszcze do Ciebie pytanie.Poniewaz masz juz wybudowany dom ,wiec mozesz sobiebardziej wyobrazic jak beda wygladaly moje zmianyw projekcie.Chodzi mi o kotlownie i wc (powiekszeniekotlowni o 50 cm a tym samym przesuniecie wc tez o jakies 50 cm oczywiscie kosztem przedpokoju).Czy zabranie niby tak malej powierzchni holu,nie zepsuje mu calego uroku i przestrzeni.Napisz jakie planujesz ogrzewanie?Widze , ze dom budujesz z naprawde dobrychmaterjalow.Co mozesz polecic a co odradzic.Ja budowe zaczne dopiero w przyszlym roku.Jeszcze raz pozdrawiam. bonnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Zamontowałem 2 okna dachowe po przeciwnych stronach. Dach jest w tej chwili ocieplony wełną (15cm między krokwiami). Obecnie robię ruszt pod 5cm wełny ( łaty 5x4cm prostopadle do krokwi). Dalej folia paroizolacyjna i chyba płyty gk. Wszystkie skosy muszą być zagospodarowane. Różne szafki, schowki. Muszę w nich zmieścić centralny odkurzacz i prawdopodobnie rekuperator. Na górze ma być generalnie garderoba, suszarnia, stół to ping-ponga. Najwięcej problemów mam ze schodami. Są one praktyczne w salonie, więc powinny jakoś wyglądać. Nie powinny być za bardzo kręte, bo trzeba będzie wyjść na górę z mokrym praniem nie trzymając się barierki ( prostych nie da się chyba zrobić, bo będą za strome). Co do przesunięcia wc to jest to niezły pomysł ( niestety man już zrobioną kanalizację i takie zmiany mi nie grożą). Trudno mi powiedzieć jak to by było w rzeczywistości. Jest to dość duża przestrzeń (16m2) i teoretycznie 0,5m na szerokosci 2,7m ( trzeba by przesunąć też drzwi od sypialni "10") to niewielka strata. Wszystko zależy od zagospodarowania tej przestrzeni ( szafa, wieszaki, ławy, fotele). Równie dobrze można gości przyjmować w holu, a jest to jednak "komunikacja" między strefą dzienną a nocną. Zawsze mówiłem że bez prawdziwego projektanta wnętrz się nie obejdzie.W temacie materiałów, to starałem się kupować dobre, choć na temat jakości różnych materiałów zapisano już wiele stron na FORUM. Na razie nie mogę nic złego o nich powiedzieć. Zimę dom przetrwał w dobrym stanie. Co będzie dalej ... czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 19.09.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Witam Przeglądając fora, kilkakrotnie natknąłem się na problem, gdzie ustawić TV w domku z kolekcji Muratora - D12a. http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=30Mam prośbę do wszystkich, a przede wszystkim do ludzi, którzy mieszkaja juz w "Przytulnym" - gdzie tam ustawić TV?Dodam jeszczem, że w swoim chcę postawić kominek nie w rogu przy drzwiach na taras, lecz bliżej środka domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 19.09.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 pod schodami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 21.09.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 No wlasnie gdzie telewizor!?!? No i te schody w salonie ! Zgroza ! Siedzicie sobie ze znajomymi i rozmawiacie a Wasze dzieci co pol minuty schodza i wchodza i znowu schodza. Nie lubie klitek ale z kolei takie "otwarte przestrzenie" sprawiaja ze glupiego telewizowa nie ma gdzie postawic! Baaaardzo nie podoba mi sie salon w tym projekcie. Reszta moze byc. Jak ogladam projekty to staram sie go juz po swojemu umeblowac, bo trzymam sie zasady, ze dom ma byc dla mnie przyjazny, co oznacza m.in. dobra "ustawnosc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 No wlasnie gdzie telewizor!?!? No i te schody w salonie ! Zgroza ! Siedzicie sobie ze znajomymi i rozmawiacie a Wasze dzieci co pol minuty schodza i wchodza i znowu schodza. Nie lubie klitek ale z kolei takie "otwarte przestrzenie" sprawiaja ze glupiego telewizowa nie ma gdzie postawic! Baaaardzo nie podoba mi sie salon w tym projekcie. Reszta moze byc. Jak ogladam projekty to staram sie go juz po swojemu umeblowac, bo trzymam sie zasady, ze dom ma byc dla mnie przyjazny, co oznacza m.in. dobra "ustawnosc". Może jest to okazja, zeby zrezygnować z głupiego telewizora. Polecam zwłaszcza wszystkim, którzy mają małe dzieci. Lepiej czas spędzany przed telewizorem im poświęcić. Wiem to z doświadczenia - kiedyś przez półtora roku świadomie zrezygnowalismy z telewizora. Życie rodzinne wyraźnie na tym zyskało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 21.09.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 TV tak lub nie, ale niezaleznie od wszystkiego w tym salonie nie daise nawet szafki z radiem ustawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 22.09.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Kwestia, czy telewizor ma być w salonie, czy nie.. to trochę inna sprawa, ale dla tych, krórzy go chcą (nie piszę potrzebują ) warto by się zastanowić. Poza głosami mówiącymi, że nie ma gdzie.. jest jeden - pod schodami. Pomyślę, ale jak będę miał przekrój ze schodami. Mogę dorzucić jeszcze jeden - a może obrotowa szafka, albo lepiej wysięgnik na ścianie pomiędzy oknem w jadalni, a oknem w salonie? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa dragon 25.09.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 cześć , też mam d 12 przytulny z małymi poprawkami , przesunięte okno z boku na stronę południową , powiększoną lazienkę kosztem pokoju a 2 pokoje powiększone kosztem korytarz również powiększoną ktłownię o korytarz ( bardzo dobry pomysł w projekcie zamała by ustawić piec na paliwa stałe , ogólnie projekt wporządku ,jestem na etapie wykączeniówki z pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pharmagedon 25.09.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Mam d12b i mając podobny problem z Tv zastanawiam się nad ustawienim wszystkiego tyłem do kominka, przecież nie będę jednocześnie oglądał TV i gapił się w kominek. Ale jeszcze się nie zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamk 28.09.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Jestem na etapie wyboru projektu i jak na razie wszystko wskazuje na d12. Również chcę powiększyć łazienke, ale zastanawiam sie nad powiększeniem całego domu o 1m od strony sypialni i łazienki (prawa strona) - co o tym sądzicie???Poza tym chcę dokleić garaż na 2 samochody - po prawej stronie drzwi wejściowych z przejściem do pom. gospodarczego. Zastanawiam sie czy domek nie straci swojej bryły i proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Wydaje mi się, że najważniejsze są potrzeby właściciela połączone z kasą. Inspektor nadzoru radził mi na samym początku zrobić ściankę kolankową (ok.1/2m) i tym samym powiększyć poddasze 2 razy( jeszcze nie było projektów D12a,D12b ...) Problem polegał jednak na tym, że ten dom (tak mi się wydaje) ma swój urok właśnie przy tych wymiarach ( wys x dł x szer). Jedyne odstępstwo od bryły projektantki to dwa okna dachowe i dodatkowe w jadalni. Zresztą nie wiem co na to projektant (garaż od czoła), bo takie zmiany chyba nie mieszczą się w ramach "adaptacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 30.11.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 witam wszystkich, wlasnie dzisiaj zdecydowalismy ze budujemy d12 zaczynamy co prawda dopiero na wiosne, ale chcetnie bysmy zobaczyli jak wyglada w rzeczywistosci. Czy ktos juz wybudowal d12 (ale nie 12a ani 12b tylko d12) z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 01.12.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Hej!Iwona 213 - wysłałem prywatną wiadomość.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 01.12.2003 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 czesc wszystkim wybudowalem d12 w lustrzanym odbiciu, dokleilem do budynku garaz na 2 samochody ( wiec wyglada podobnie jak jedna z mutacji 12a czy 12b) no i wprowadzilem kilkanascie (a moze kilkadziesiat zmian). Przede wszystkim przenioslem lazienke, schody ( schody zabiegowe w salonie czynia z niego klatke schodowa )sa w korytarzu, przesunalem okna w salonie i jadalni, zrezygnowalem z 1 pokoju na parterze ( ten przylegajacy do salonu ) teraz tam jest duza lazienka, w miejscu gdzie pierwotnie byla lazienka jest teraz wejscie do garazu, pokoj przylegajacy do toalety i pomieszczenia gosp. pozostal bez zmian, natomiast ten naprzeciwko powiekszylem do ok 17m2 i to jest sypialnia. Oczywiscie podnioslem nachylenie dachu do 35 stopni, poddasze jest uzytkowe, nad garazem wylalem strop i powstal dodatkowy pokoj o powierzchni 40m2 ( nie uwzgledniajac skosow oczywiscie) acha i podnioslem scianke kolankowa o szerokosc 2 pustakow. Dom z pustakow Wienerbergera 25+12 cm welny, dachowka Creaton Kerapfanne miedz, okna polaciowe Fakro. W tej chwili stoi w stanie surowym zamknietym. niedlugo zabieram sie za wykanczanie. Siebie:) i domu oczywiscie. Pozdrawiam Arthee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 02.12.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Po wielkich poszukiwaniach projektu zdecydowaliśmy się na d12 wariant I. Bardzo prosze o kontakt z ludzmi którzy wybudowali taki domek na Śląsku, bardzo chcielibysmy zobaczyć to cudo :) My mieszkamy w Gliwicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 05.12.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 D12A stoi w Kleszczowie (pierwsza wieś na zachód od Gliwic), w okolicyskrzyżowania ulicy Szkolnej i Sportowej (jadąc ul. Szkolną ostatniaprzecznica w lewo przed skrzyżowaniem ze Sportową i jednoczesnymkońcem Szkolnej). Generalnie opisać jest trudniej niż trafić. Bardzo ładnydomek, zwiedzałem go gdy szukaliśmy wykonawcy naszego (wtedy byłna początku wykończeniówki). Właściciele (?) byli bardzo mili i raczej będą skorzy do porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 08.12.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 wielkie dzieki za informacje, napewno tam pojedziemy a Ty gdzie budujesz?? i czy tez d12?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 08.12.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Ja buduję w Rudzińcu (jeszcze dalej na zachód) wg projektu D09A. Tenprzypadł nam najbardziej do gustu, a D12A nie zmieściłby się nam nadziałce (za szeroki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts