Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D12 PRZYTULNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na wygodne schody kręcone potrzebujesz koło o ok. 2,5m średnicy - przykro mi ale w D12a w holu NIE ma tyle miejsca.

Jeśli zaś planujesz "schodki" kręcone to znaczy że rezygnujesz z użytkowania góry - bo tak naprawdę po "schodkach" nie da się wygodnie chodzić... - a jak się nie da chodzić to po co mieć górę i ładować się w duże koszty budowy D12a?

witaj alexsoft :)

Zaczne moze od tego ze mamy d12 wersje I, czyli bez uzytkowego poddasza. Jednak bylismy w Tarnowskich Górach ogladac taki domek i Ci Państwo zaadaptowali sobie gore. Stwierdzilismy ze szkoda stracic te powierzchnie, skoro mozna ja wykorzystac za niewielki dodatkowy koszt (koszty wzrastaja tylko o koszt schodow) Problem pojawil sie gdzie umiescic schody?? Bo napewno nie w salonie.

A gdzie twoim zdaniem dalo by sie te schody umiescic??

Pozdrawiam

Cóż jeśli chodzi o to że koszty wzrastają tylko o koszt schodów to bym polemizował (przecież trzeba doprowadzić, prąd, wodę, kanalizacje, CO, okna dachowe, wykończyć i ocieplić poddasze, położyć podłogi, kupić drzwi wewnętrzne)....

Schody zajmują dużo miejsca - np. proste mają wymiary 3,75*1,00, kręcone to ok. koło o średnicy 2,50 (w którymś z ostatnich Muratorow jest do tego podstawa teoretyczna), według mnie schody można wstawić jedynie kosztem któregoś z pomieszczeń na dole....

(schodki "dachowe" można wstawić gdziekolwiek - ale to nie są schody)

Tarasu jeszcze nie ma. Mam w planie coś w rodzaju markizy chowanej poza sezonem pod okap dachu. Jest to część nie widoczna z ulicy, więc nie będzie się tak bardzo gryź z dachem. Co do wizyty jestem otwarty :) Dopiero w tym tygodniu udało mi się wejść na działkę. Była "trochę" zawalona śniegiem. Ale sezon czas zacząć. Na razie zamówiłem drzwi. Trzeba uciekać przed Vatem

Robert100 zmian było kilka:

1. zmiana , na którą potrzebowałam zgodę to zastąpienie drzwi balkonowych od jadalni na okno

2 i 3. zrezygnowałam ze ścianki na szafę w holu w związku z tym przestawiłam drzwi od wc na ścianę na wprost kuchni i nie ma tam wc tylko jest spiżarnia

4. schody zrobiłam betonowe (mam lęk przestrzeni i wysokości)

5. w łazience na górze mam cofniętą (wyrównaną z pozostałymi) ściankę kolankową - zyskałam ok 2m2

6. w kuchni nie mam grzejnika za to pozostałych moce są zwiększone

i to chyba tyle

reszta mi pasuje, czyli dokonałam bardziej kosmetycznych poprawek.

A jak u Was czyli braci budującej D12b?

Witam.

Wlasnie bede wykańczał poddasze czy macie jakieś sugestie co do wykonania podłogi na poddaszu mam strop Teriva i wylany nadbeton 4cm, i co dalej zroic teraz podłogę a potem ścianki z PGK czy odwrotnie, napiszcie proszę więcej na temat wykończenia PRZYTULACZKA jakie materiały stosowaliscie ,grubość oćieplenia ,ile kaski trzeba szykować na wykończenie poddasza prosze napiszcie więcej szczegułów

Z góry dziękuję i będę wdzięczny za wszelkie rady.

pozdrawiam Robert.