Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D12 PRZYTULNY

Recommended Posts

witam

Tez podoba mi sie D12 bez poddasza uzytkowego, ale mam kilka watpliwosci.

1 - Czy nie ma za malo miejsc gospodarczych? ( np kotlownia, miejsce na graty typu odkurzacz, suszarnia, szafy itp)? Marzylam, ze w domu wlasnie takiego miejsca bedzie duzo!

2. Czy w WC da sie wstawic kabine prysznicowa?

3. Co z garazem? Podobno mozna dobudowac po prawej stronie od wejscia, ale co wtedy z oknami? Czy lazienka musi byc wtedy ,,slepa"?

4. No i najwazniejsze - koszty. Czy jest szansa, zeby 200 000 zl wystarczylo do wprowadzenia sie?

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas na działce jest budynek gospodarczy, w którym planujemu dwa miejsca garazowe i część na tzw. "graciarnię". Co do kosztów, to właśnie 200 000 jest dla nas górna granicą, której przekroczyć nie możemy ze względu na ograniczone możliwości finansowe. Wczoraj przewieźli nam projekt D12 z Muratora, tak więc klamka zapadła.

Ponieważ zależy nam na krótkim czasie realizacji budowy, bo samo załatwianie formalności w urzędach może się przedłużyć (jesteśmy 90 w kolejce po decyzję o warunkach zabudowy), zaczynamy się zastanawiać nad prefabrykatami (stawia się taki budynek w 2 tygodnie).

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

nadal szukam projektu domu parterowego bez poddasza. Bardzo podoba mi sie D12, (D08 chyba jeszcze bardziej, ale jest za duzy - biore pod uwage koszty budowy i koszty pozniejszej eksploatacji) ale nie wyobrazam sobie, jak sie pomiescic ze wszystkimi gratami, jakie zawsze sa w domu. W tym projekcie w ogole nie ma (nie liczac tego obok przedsionka) miejsc przeznaczonych na np. spizarnie, kotlownie, suszarnie (zima), itd.

Wobec tego mam prosbe do szczesliwych posiadaczy d12 o opinie na ten temat.

Po drugie: musze budowac garaz z lewej strony, chcialabym zeby byl razem z domem, nie osobno, w projekcie jest chyba tylko mozliwosc dobudowania ale z prawej strony, wiec jesli ktos moglby pochwalic sie swoimi zdjeciami i wszelkimi radami na ten temat - bede bardzo wdzieczna.

Po trzecie: czy garaz, w ktorym samochody stoja 1 za 2 a nie obok siebie to dobre rozwiazanie?

nadal szukam projektu domu parterowego bez poddasza. Bardzo podoba mi sie D12, (D08 chyba jeszcze bardziej, ale jest za duzy - biore pod uwage koszty budowy i koszty pozniejszej eksploatacji) ale nie wyobrazam sobie, jak sie pomiescic ze wszystkimi gratami, jakie zawsze sa w domu. W tym projekcie w ogole nie ma (nie liczac tego obok przedsionka) miejsc przeznaczonych na np. spizarnie, kotlownie, suszarnie (zima), itd.

Wobec tego mam prosbe do szczesliwych posiadaczy d12 o opinie na ten temat.

Po drugie: musze budowac garaz z lewej strony, chcialabym zeby byl razem z domem, nie osobno, w projekcie jest chyba tylko mozliwosc dobudowania ale z prawej strony, wiec jesli ktos moglby pochwalic sie swoimi zdjeciami i wszelkimi radami na ten temat - bede bardzo wdzieczna.

Po trzecie: czy garaz, w ktorym samochody stoja 1 za 2 a nie obok siebie to dobre rozwiazanie?

gregreg

jak masz ,,dolepiony " garaz? z lewej czy z prawej strony? na dwa samochody obok siebie, czy 1 za drugim? czy jest wysuniety przed dom? moze masz jakies mapki, nawet odrecznie rysowane?

A poza tym, bardzo mnie interesuje, czy nie boicie sie, ze w tym domu nie ma w ogole miejsca gospodarczego? !!!

Bardzo podoba mi sie d12 ale

1 - garaz musi byc z lewej strony

2 - nie moze byc wysuniety przed dom

3 - brak powierzchni gospodarczej!!!! Gdzie trzymac wszystkie graty?

a kotlownia, spizarnia, gdzie pralka

4 - czy WC mozna powiekszyc, zeby wstawic kabine prysznicowa

Bede wdzieczna wszystkim za opinie i rady

Nie wiem czy chodzi Ci o te projekty, ale jak tak, to moze przyda sie i to: bedzie mniej szukania dla ludzi ktory mogli by cos poradzic...

Pozdrawiam!

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=29

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=23

Witam

Faktycznie brak pomieszczenia gospodarczego z prawdziwego zdarzenia to spory problem, dlatego też od razu zdecydowałem się na budowę d12 z garażem wolnostojącym. Za to po drobnych przeróbkach w stosunku do wersji podstawowej uzyskałem jedną łazienkę ok. 8 m2 i drugą ok. 2m2 w której idealnie wchodzi kabina prysznicowa, wc i mikroskopijna umywalka.

My natomiast wlaśnie z m.in powodu braku pomieszczenia gospodarczego budujemy wersję D12a. Dodatkowo garaż powiekszyliśmy tak aby był równo z bryłą domu i podnieśliśmy jego dach, aby był jeden wspólny dach nad całym domem i garażem. Dzięki takiemu posunięciu mamy duzy garaż (długi na 10m) oraz dodatkowe pomieszczenie gospodarcze nad nim.

Jesli chodzi o łazienki to na dole powiększyliśmy ją ( i dwa pokoje)kosztem holu, a na poddaszu będzie wyodrębniona tylko łazienka i garderoba, tak więc tu też nic nas nie ogranicza

Natomiast WC na dole zlikwidowaliśmy, powiększając pomieszczenie gospodarcze.

gregreg

jak masz ,,dolepiony " garaz? z lewej czy z prawej strony? na dwa samochody obok siebie, czy 1 za drugim? czy jest wysuniety przed dom? moze masz jakies mapki, nawet odrecznie rysowane?

A poza tym, bardzo mnie interesuje, czy nie boicie sie, ze w tym domu nie ma w ogole miejsca gospodarczego? !!!

Bardzo podoba mi sie d12 ale

1 - garaz musi byc z lewej strony

2 - nie moze byc wysuniety przed dom

3 - brak powierzchni gospodarczej!!!! Gdzie trzymac wszystkie graty?

a kotlownia, spizarnia, gdzie pralka

4 - czy WC mozna powiekszyc, zeby wstawic kabine prysznicowa

Bede wdzieczna wszystkim za opinie i rady

Garaż mam "dolepiony" z prawej strony (patrząc w kierunku frontu domu). Ustawiony jest prawie na całej długości ściany budynku (cofnięty jest po 1 metrze z przodu i z tyłu od krawędzi domu) Przeznaczony jest na jeden samochód ale za to jest w nim bardzo dużo miejsca. Postawiliśmy w środku ściankę i w ten sposób uzyskaliśmy małą pralnię i pomieszczenie gospodarcze. :)

Powierzchnia kotłowni dla nas wystarczy bo planujemy gazowy podwieszany piec dwufunkcyjny.

Co do łazienki to zamierzamy wstawić wannę ale myślę też aby tuż przy wejściu do łazienki "wcisnąć" małą kabinę 70x70 powinna wejść (teoretycznie :wink: )

Pozdrawiam

Greg

zeljka

dzieki za odpowiedz, ale ja znam te projekty ,,na papierze", a potrzebuje rad i doswiadczenia osob, ktore juz poznaly je w praktyce.

Mam wiele watpliwosci, waham sie miedzy d08 a d12. Biore rowniez pod uwage d 09 (dom na 102) , ale jakos najmniej mi odpowiada (tez brak powierzchni gosp. no i ta trzecia sypialnia taka malutka)

My mieliśmy tez problem z dobraniem projektu. Mamy wąska a długa działkę (22/46). Nie było dużo projektów które nam pasowały. Zawsze cos było nie tak. Tez miał być to dom parterowy. Jak w końcu cos wybraliśmy, to trzeba było zlecić zmiany w projekcie aby dopasować wszystko do naszych potrzeb. W końcu kolega nam podpowiedział, że bez sensu jest robienie nieużytkowego poddasza. Podobno koszty domu parterowego nie różnią się aż tak z kosztami domu z użytkowym poddaszem, a jednak dużo miejsca jest na tej górze. Jak nie ma się piwnicy, przyda się dodatkowe miejsce na poddaszu. Na razie wiec będziemy urządzać dół (180m), a potem z czasem gore.

Koszt projektu parterowego domu z poprawkami miały być 4000 a zrobienie nowego projektu według naszych życzeń kosztowało nas 4500. A pracownia projektowa jest tutaj w pobliżu i w razie jakiś zmian w trakcie budowy, nie będzie kłopotów z uzgadnianiem. Zawsze inaczej pogadać na miejscu niż tylko przez telefon.

Może wiec warto się udać do pracowni i na miejscu pogadać ile by kosztowało zrobienie projektu indywidualnego. A wtedy już możecie sobie zrobić tak jak chcecie.

W każdym razie, wiem przez co przechodzicie i życzę Wam udanego wyboru i budowy.

:p