happygirl 12.06.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witam mam pytanie do fachowca. Mam sosnowe deski, chciałabym się dowiedzieć dokładnie jak zaolejować tą podłogę, jaki olej jest do tego najlepszy i jest jednocześnie w przystępnej cenie. Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulio 12.06.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W sosnach, modrzewiach syberyjskich specjalizuje sie Moco i oni maja taki latwy w uzyciu olej Pinucolor Hartwachsol. Z forum: ludzie polecaja oleje Junckers, Trip Trap. Niezle ponoc sa tez Osmo, Bona Carl's Oil 90. Tutaj jak z czekoladkami - jeden lubi milke drugi woli lindta. Jednoskladnikowe oleje chyba latwiej sie kladzie, ale pozniej trzeba od czesciej odnawiac powierzchnie. Dwuskladnikowe (np. Classic Oil Berger Seidle, Magic Oil Pallmanna) sa ponoc trwalsze. Zasady olejowania w gruncie sa takie same dla wszystkich produktow - tutaj masz np. linka do Junckers Rustic Oil. W sumie banal, ale jak w tym dowcipie - Polak potrafi zepsuc nawet kulke. http://www.lakiery.org/instrukcje/rusticoil.html Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 19.06.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 A czemu tak? Olej nie utwardzi ci powierzchni podlogi. Poza tym bedzie trzeba to olejowanie powtarzac. Nie lepiej dac jakac farbe i lakier, ew. sam lakier ? Spokoj na lata. Witam mam pytanie do fachowca. Mam sosnowe deski, chciałabym się dowiedzieć dokładnie jak zaolejować tą podłogę, jaki olej jest do tego najlepszy i jest jednocześnie w przystępnej cenie. Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.06.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam mam pytanie do fachowca. Mam sosnowe deski, chciałabym się dowiedzieć dokładnie jak zaolejować tą podłogę, jaki olej jest do tego najlepszy i jest jednocześnie w przystępnej cenie. Wszelkie uwagi mile widziane. Pytanie podstawowe, czy masz zamiar sama olejować? To dosyć trudny zabieg. Najtrudniejsze w tym jest cyklinowanie, szlifowanie i docieranie powierzchni tak aby nie pozostały ślady z paierów ściernych uzywanych przy tych operacjach. Olej wyciągnie i uwydatni wszelkie nie dociagniecia. Najlepiej stosować olejo-wosk High Solid Berger Seidle czy Osmo-Rapid do pomieszczeń mieszkalnych średnio eksploatowanych. Do mocno i wyjątkowo mocno eksploatowanych podłóg lepszy jest olej dwuskładnikowy tak przynajmniej podaje producent. Oczywiście duża eksploatacja związana jest z częstością zabiegów pielęgnacyjnych posadzki. __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts