Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyklejenie lustra do ?ciany

majo

Recommended Posts

Lepiej przykleić (klej nie może reagować z powłoką lustrzaną - są specjalne) do tyłu lustra "wieszak" np. wygiętą metalową blaszkę a w ścianie zamocować jakiś haczyk.

Zdejmowanie, przemieszczanie bez problemów.

Pzdr.

• 4 years później...

Wiem, że nie powinno się podbijać starych tematów, ale w sumie po co mam tworzyć nowy.

Mam parę pytań związanych z montażem lustra. Chodzi o przyklejenie lustra bez haków w łazience na płytki ceramiczne. Pytania są następujące:

- Czy oprócz kleju do luster należy zastosować jeszcze jakąś piankę? Wydaje mi się ten pomysł irracjonalny, ale gdzieś coś takiego słyszałem (żeby wypełnić lukę pomiędzy płytkami a lustrem). A może mi się coś pomyliło? Jak to właściwie jest? Czy lutro będzie przylegało idealnie do płytek?

- Czy jest to trudne? Jeśli chodzi o majsterkowanie to raczej jestem w tym totalnym nieudacznikiem, ale proste rzeczy czasem udaje mi się zrobić:) Nie wiem, czy ściągać kogoś do tego przyklejania, czy spróbować to zrobić samemu...

- Czy lustro MUSI się opierać na belce przytwierdzonej do ściany podczas gdy klej schnie? (zgodnie z artylułem na Muratorze powinno, ale czy musi? Nie mogę wiercić dziur w płytkach, a jak inaczej zamocować deskę?)

- Jak długo trzeba by takie lustro "podtrzymywać"? Czy po prostu klej schnie szybko i nie ma z tym problemu?

- Rozumiem, że klej rozprowadza się w kliku punktach, a nie po całej powierzchni tyłu lustra?

Z góry dzięki za odpowiedzi.... Człowiek się uczyć musi :)

- Czy oprócz kleju do luster należy zastosować jeszcze jakąś piankę? Wydaje mi się ten pomysł irracjonalny, ale gdzieś coś takiego słyszałem (żeby wypełnić lukę pomiędzy płytkami a lustrem). A może mi się coś pomyliło? Jak to właściwie jest? Czy lutro będzie przylegało idealnie do płytek?

- Czy lustro MUSI się opierać na belce przytwierdzonej do ściany podczas gdy klej schnie? (zgodnie z artylułem na Muratorze powinno, ale czy musi? Nie mogę wiercić dziur w płytkach, a jak inaczej zamocować deskę?)

- Jak długo trzeba by takie lustro "podtrzymywać"? Czy po prostu klej schnie szybko i nie ma z tym problemu?

- Rozumiem, że klej rozprowadza się w kliku punktach, a nie po całej powierzchni tyłu lustra?

Kupujesz klej do luster w tubie jak silikon (specjalny, śmierdzi jak butapren). Szczegółowa instrukcja klejenia na opakowaniu, a w skrócie: posmarować ścianę i lustro punktowo/paskami/całość, docisnąć, zdjąć ze ściany na 15 minut, ponownie docisnąć. Można podeprzeć szczotką, ja użyłem taśmy papierowej malarskiej

Zawsze będzie szczelina. O koncepcji piani nie słyszałem, ale można (nie trzeba) lustro uszczelnić dookoła silikonem w kolorze fug i woda się pod nie nie będzie dostawała.

- Czy jest to trudne? Jeśli chodzi o majsterkowanie to raczej jestem w tym totalnym nieudacznikiem, ale proste rzeczy czasem udaje mi się zrobić:) Nie wiem, czy ściągać kogoś do tego przyklejania, czy spróbować to zrobić samemu...

Spróbuj samemu - powinno się udać, no chyba, że faktycznie masz 2 lewe ręce :roll:

MUSI się opierać bo inaczej spłynie w dół, ale nie musi się opierać na ścianie. Lustro może zjechać w dół, ale na pewno nie odpadnie od ściany. Zatem możesz je oprzeć na jakimś sztywnym minirusztowaniu opartym na podłosze (np. 2 kątowniki metalowe). Sprawdź przes przyklejaniem lustra ich długość i stabilność 8)

W miarę szybko, ale bez fanfarów - przeczytaj na opakowaniu. Stanie i przytrzymywanie lustra raczej odpada :lol:

Można w punktach, ale można też po kopercie (chyba najlepiej). Jeżeli krawędzie koperty będą blisko krawędzi luster to całkowiciie nie ma potrzeby izolowannia lustra silikonem (no chyba, że w celach estetycznych).

Pozdrawiam