Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna ziemi

fenix82

Recommended Posts

Witajcie,

mam trochę nietypowy problem

Chcę wybudować dom, na działce mojego teścia,

w banku powiedzieli mi że lepiej byłoby dla nas gdybyśmy byli właścicielami posesji.

Na kupno działki nas już nie stać, więc chcielibyśmy rozwiązać to darowizną (brak podatku,czy jakoś tak). Szkopuł jest w tym, iż teść kupił działkę 1,5 roku temu i nie wiem jak to się ma do przepisów zabraniających sprzedaży ziemi przez okres 5 lat (w innym przypadku sprzedający płaci wat)

Proszę pomóżcie mi rozwiązać nasz problem

Córce może podarować, nie zapłaci podatku bo ten jest naliczany od dochodu, a darowizna jak sama jej nazwa wskazuje takiego teściowi nie przyniesie :-)

Nie istotne jest ile czasu ułynęło od zakupu, my to robiliśmy 2tygodnie po zakupie ;-), a szczytem paranoi (i jest to zgodne z prawem i możliwe, a przy okazji obniża koszty notarialne, niestety dowiedzieliśmy się po fakcie) jest zakup działki na współwłasność rodzic/dziecko i w tym samym akcie podarowanie dziecku - taki sprytny i dozwolony prawem wybieg, w niektórych sytuacjach bardzo korzystny.

Testowane na własnej skórze w zeszłym roku, US nie miał zastrzeżeń.

Koszty notarialne oczywiście poniesiecie, a jakie: powie Wam notariusz (ale w wypadku samej darowizny przyjmuje najniższą taksę).

Córce może podarować, nie zapłaci podatku bo ten jest naliczany od dochodu, a darowizna jak sama jej nazwa wskazuje takiego teściowi nie przyniesie :-)

Może nie tak do końca - podatku dochodowego (bo o ten zapewne chodzi) nie zapłaci, ale dlatego że nieodpłatne przeniesienie własności nieruchomości po prostu nie jest objęte tym podatkiem. I okres 5-letni nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Jednak w tym wypadku wystąpi podatek od darowizny. I aby go uniknąć najlepiej jak teść podaruje działkę żonie a następnie ona 50% udział Tobie.

VAT natomiast nie wystąpi.

• 2 weeks później...