fenix82 12.06.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witajcie, mam trochę nietypowy problem Chcę wybudować dom, na działce mojego teścia, w banku powiedzieli mi że lepiej byłoby dla nas gdybyśmy byli właścicielami posesji. Na kupno działki nas już nie stać, więc chcielibyśmy rozwiązać to darowizną (brak podatku,czy jakoś tak). Szkopuł jest w tym, iż teść kupił działkę 1,5 roku temu i nie wiem jak to się ma do przepisów zabraniających sprzedaży ziemi przez okres 5 lat (w innym przypadku sprzedający płaci wat) Proszę pomóżcie mi rozwiązać nasz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.06.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Poszukaj informacji o darowiznach. Nie wiem czy teściu na Ciebie może bez opłat, ale na córkę to pewnie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 wszystkie sprawy podatkowe. INFORMACJA PODATKOWA [państwowa]tel.0 801-055-055 od 7:00do 18:00 za to płacimy z naszych podatków... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 13.06.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Córce może podarować, nie zapłaci podatku bo ten jest naliczany od dochodu, a darowizna jak sama jej nazwa wskazuje takiego teściowi nie przyniesie Nie istotne jest ile czasu ułynęło od zakupu, my to robiliśmy 2tygodnie po zakupie , a szczytem paranoi (i jest to zgodne z prawem i możliwe, a przy okazji obniża koszty notarialne, niestety dowiedzieliśmy się po fakcie) jest zakup działki na współwłasność rodzic/dziecko i w tym samym akcie podarowanie dziecku - taki sprytny i dozwolony prawem wybieg, w niektórych sytuacjach bardzo korzystny. Testowane na własnej skórze w zeszłym roku, US nie miał zastrzeżeń. Koszty notarialne oczywiście poniesiecie, a jakie: powie Wam notariusz (ale w wypadku samej darowizny przyjmuje najniższą taksę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 15.06.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 .... jest zakup działki na współwłasność rodzic/dziecko i w tym samym akcie podarowanie dziecku - taki sprytny i dozwolony prawem wybieg, w niektórych sytuacjach bardzo korzystny... Nie zabardzo widzę w tym jakąkolwiek korzyść... Jeśli można prosiłbym o oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 16.06.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 np. rodzic sprzedaje nieruchomość nabytą przed 1.01.2007 przed upływem 5lat od jej nabycia, kupuje udział w nowej nieruchomości i obdarowuje dziecko... resztę uzupełnij sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 22.06.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Córce może podarować, nie zapłaci podatku bo ten jest naliczany od dochodu, a darowizna jak sama jej nazwa wskazuje takiego teściowi nie przyniesie Może nie tak do końca - podatku dochodowego (bo o ten zapewne chodzi) nie zapłaci, ale dlatego że nieodpłatne przeniesienie własności nieruchomości po prostu nie jest objęte tym podatkiem. I okres 5-letni nie ma tutaj żadnego znaczenia. Jednak w tym wypadku wystąpi podatek od darowizny. I aby go uniknąć najlepiej jak teść podaruje działkę żonie a następnie ona 50% udział Tobie. VAT natomiast nie wystąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix82 03.07.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 OK Wielkie dzięki, teraz wiem na czym stoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts