mxxxx 12.06.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 (edytowane) ,, Edytowane 24 Maja 2015 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 nic się nie powiększa, ..nie ładuje...i "rz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 12.06.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W kominie powinien być nacięty rowek o głębokości ok 2 cm i w ten rowek wpuszczona blacha, a następnie połączenie uszczelnione silikonem dekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.06.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie rozumiem, co oznacza "do góry nogami".Górna krawędź powinna być wygięta nie "od komina" (jak teraz), ale "do komina", i wsunięta w ukośną, skierowaną do góry, szczelinę wyciętą w kominie - tak, żeby woda ściekająca po kominie nie wpływała w tą szczelinę (bo będzie miała "pod górkę"), tylko żeby spływała po blasze. No i koniecznie zrób to, co pisał Andre59, czyli napchaj w tą szczelinę uszczelniacz dekarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 12.06.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 W kominie powinien być nacięty rowek o głębokości ok 2 cm i w ten rowek wpuszczona blacha, a następnie połączenie uszczelnione silikonem dekarskim. A właśnie że niekoniecznie powinien być ten rowek, choć napewno nie zaszkodzi, przy prawidłowo wykonanym kominie (mam na myśli staranne wykonanie i brak dziurawki ) rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe (polecane zresztą przez samego Braasa) czy wytrzyma 50 lat ?tego nie można obiecać, obróbka dobrze wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 jeżeli to jest trwałe rozwiązanie, a nawet zaryzykuję twierdzenie, że prawidłowe , to ja jestem chiński mandaryn lepsze rozwiązanie podał andre59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.06.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie rozumiem, co oznacza "do góry nogami" chodzi mi o to że górna krawędź blachy jest zagięta od komina i w tą szczelinę napchany jest uszczelniacz dekarski, zastanawiam się czy nie lepiej by było dać tą blachę do góry nogami wtedy patrząc od góry blacha była by wygięta do komina, albo namówić dekarza niech ją zdejmie i wygnie ta górną krawędź tak żeby dolegała do komina pewnie byłoby lepiej, tylko, cholibka, jak te nogi znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 13.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 jeżeli to jest trwałe rozwiązanie, a nawet zaryzykuję twierdzenie, że prawidłowe , to ja jestem chiński mandaryn Akurat ta blacha ma być tak właśnie mocowana. Co do trwałości, to nie wiem. U mnie rok już trzyma bez zarzutu. Choć nie jestem przekonany, czy uszczelniacz wytrzyma chociaż ze dwa lata. Ale nawet jeśli nie, to pod spodem jest jeszcze wakaflex, której klej trzyma baaardzo solidnie Instrukcja Braasa (PDF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufcio 13.06.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Tak jak kolega wyzej pisze... to jest właściwe wykonanie tego wykończenia.. Zerknijcie na strony producenta blach dachowych a dowiecie sie ze sa 2 metody (przynajmniej ja tyle zauwazylem) uszczelnienia komina.1 bardziej tradycyjna, wymagajaca wlozenia wiecej pracy- metoda z nacieciem i wlozeniem blachy w naciecie i uszczelnienie silikonem. Dokladnie jak piszecie.2 metoda to ta prezentowana przez autora postu. czyli na tasme flex czy jak ona sie tam zwie, tasme sie przykleja do odtluszczonego komina, bardzo dokladnie sie ja nacina nozyczkami idt. Sama w sobie juz jest uszczelnieniem lecz dla pewnosci ze nie odejdzie od komina pod wplywem slońca latem, zaklada sie blaszki ktore maja specjalnie wygiete brzego OD KOMINA tworzac w ten sposob rynienke dla sporej ilosci tego samego silikonu dekarskiego. Kolega ma wykonane uszczelnienie 2 metoda ale dziwi mnie to wszystko jest zrobione przed fugowaniem cegiel... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 cóżpożyjom, uwidim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 14.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 jeżeli to jest trwałe rozwiązanie, a nawet zaryzykuję twierdzenie, że prawidłowe , to ja jestem chiński mandaryn lepsze rozwiązanie podał andre59 Ja tam niewiem kim Ty jesteś (choć z postów wynika że znasz się na wszystkim) jest to rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe i sprawdzone, choć niektórzy użytkownicy kominów z dziurawki z uporem maniaka próbują nam wmawiać, że właśnie ich komin jest ok. a nasze obróki (np. tego typu są be)zarzucają często dekarzom, że brak nacięcia komina jest powodem jego przecieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Należy pamiętać, że na szczelność dachu gwarancję daje dekarz. Przedstawione rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne choć mogło być wykonane bardziej estetycznie. Nie poprawne jest natomiast murowanie komina na pustą fugę! Wycinanie szlica w cegle klinkierowej z reguły jest mało estetyczne. Osobiście stosuję podwójne zabezpieczenie komina. Rozwiązania nieestetyczne są schowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx 15.06.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witaj, mam tak obrobione 3 kominy od 5 lat. Jak narazie nie zauważyłem żadnego efektu ubocznego a mianowicie przeciekania. JEdyne co mam watpliwosci to do tego solikonu na 50 lat. mysle że nie ma szans tyle wytrzymać. obrobka silikonem nie jest uciazliwa i mozna raz na kilka lat wejsc na dach i sprawdzic co sie dzieje. PS. Podobalo mi sie skwitowanie na temat Barabosy (czy jakos tak) . Jeszzce nie znlazlem watku aby kogos nie krytykowal . "Zna" się faktycznue na wszytkim Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 16.06.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Obróbka jest prawidłowa tylko powinien być Silikon DEKARSKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts