Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:) z mojego doświadczenia i przeliczeń, najlepiej i najtaniej wychodzi ogrzewanie węglem, długo grzeje jest dość niedrogi. Zależy czy chcesz bardziej eko czy taniej, mi się udało w tym roku kupić zapsa na zimę od smarttrans net pl, w promocyjnej cenie ekogroszek. Stwierdziłem że w tym roku zabdam o średowisko :)

• 3 weeks później...
Super, podaj jeszcze model kotla i zapodaj jakies zdjecia komina bez dymu podczas palenia.

To rozwieje wszelkie watpliwosci ze weglem jest najlepiej i najtaniej

Orietujesz sie moze czy rozmiar eko wegla ma wplyw na ekologie, jaki ø jest optymalna w spalaniu?

Z tego co się orientuję to im większy groszek tym bardziej ekologiczny, lepiej się spala. W tym sklepie co tam go ktoś wyżej wymienił smarttrans mają taki groszek który ma najwyższą klasę ekologiczną. Wiem bo robiłam kiedyś na studiach rozpoznanie w kilku firmach do pracy magisterskiej. Ogólnie fajna firma. :)

• 2 years później...
Bardzo sziękuję za wszystkie posty :-)Skłaniam się właśnie do kupienia pompy. Zastanawiam się jednak nad ogrzewaniem podłogowym w całym domu, ale boję się, ponieważ chcę mieć drewnianą podłogę i zastanawiam się czy może to mieć duży wpływ na drewno. Co prawda wiem o specjalnych wylewkach, rodzaju drewna i lakierów, wolę jednak zdanie praktyków :-) z góry BARDZO dziękuję - do podjęcia decyzji zostało tylko pięć dni :-)

Witaj, na jaką metodę ogrzewania się zdecydowałeś? też zastanawiałam się nad pompą ciepła ale powietrzną, czy o taką Ci chodziło? A jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to pewnie na to się zdecyduję, ale na to elektryczne - wydaje mi się nieco bezpieczniejsze niż wodna podłogówka.

Może ktoś z tu obecnych ogrzewa tak swój dom? Liczę na jakiekolwiek opinie:)