kasia1981 13.06.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 mam pytanie minął termin jaki energetyka miała na zaakceptowania warunków przyłacza. Wiecie jaki są konsekwencje dla nich niedotrzymania terminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 13.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Energetyka miała termin do zaakceptowania warunków przyłącza? Zazwyczaj to energetyka wystawia warunki, a odbiorca akceptuje... A dokładnie to o co chodzi?Potrzebujesz do pozwolenia na budowę ich zgody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 13.06.2008 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 architekt złożył projekt przyłacza energetycznego, oni powinni go zaakceptować, termin jaki mieli na dycyzję minął a my nadal nic nie wiemy. Nie odpowiedzieli ani tak ani nie cały czas odsyłają. tak potrzebne jest to mi do pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.06.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Zadzwoń do nich.Moja umowa o przyłacze leżała w biurku pani na wychowaczym 8 miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 13.06.2008 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 moje pytanie brzmi czy energetyka może odsyłać nas wiecznie i czy są jakies kary za opóźnienie w decyzji. wiem zaraz usłyszę, ze z tym pytaniem to do energetyki ale jest piątek a o tej porze to i tak się niczego nie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 13.06.2008 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 architekt dzowni do nich lub jest osobiście codziennie a oni odsyłają na następny dzień, jakiś czas temu nie mogli nawet znaleźć naszych dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 architekt dzowni do nich lub jest osobiście codziennie a oni odsyłają na następny dzień, jakiś czas temu nie mogli nawet znaleźć naszych dokumentów Kasia taki urok biurokracji. Zawsze możesz napisać pismo i wtedy albo sie uda, albo wylądujesz na końcu sterty Ja po prostu codziennie dzwoniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 13.06.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 wiem biurokracja ale my już podpisaliśmy umowę wstępną z energetyką na przyłącze teraz chodzi tylko o to żeby przystawili pieczątkę na projekcie że się zgadzają a jeśli chodzi o odległośc to jest to jakieś 10 m czasem mam wrażenie że mam problem prawie z każdym urzędem wiem cierpliwość ale człowieka coś trafia jak tylko jedna rzecz dziel go od złożenia dokumentów na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 13.06.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 u mnie do pozwolenia na budowę wystarczy taka "obiecanka" z energetyki, że istnieje możliwość przyłączenia przez nich prądu - oczywiście zastrzegli sobie że mają na to 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.06.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 W tym wypadku nie wiąże ich żaden inny termin niż ogólnie z KPA lub KC.Dostaniesz spowrotem wtedy gdy się w końcu wyrobią. Poprostu zapewne twój architekt nie ma tam znajomości w przeciwieństwie do przychodzących tam projektantów i sprawa twoja spada i spada.Tylko po co przyłącze uzgadniać z nimi? to nie ten kaliber. Ewentualnie można uzgodnić lokalizację zzłącza na mapce. Ale wtedy od ręki trzeba się domagać załatwienia sprawy bo to kwestia pieczątki.Dwa to ,że przyłłącze możesz zgłosić oddzielnie w starostwie a pozwolenie na domek robić swoim rytmem. Wszystko pod warunkiem ,że to napewno przyłącze a nie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 15.06.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 u mnie do pozwolenia na budowę wystarczy taka "obiecanka" z energetyki, że istnieje możliwość przyłączenia przez nich prądu - oczywiście zastrzegli sobie że mają na to 2 lata my taką obiecankę z energetyki mamy teraz chodzi tylko o to że architekt wyrysował to na mapce i oni muszą to zatwierdzić. dokumenty leżą już 2 miesiące. czy chodzi w tym wszystkim tylko o postawienie pieczątki na mapce i komuś zwyczajnie się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 15.06.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam, Ja taką obiecankę miałem przed kupnem działki. Kierując się tym rzeczoną działkę nabyłem. Zacząłem starania o ZNB. Wydano mi warunki wstępne dzięki którym mogłem dostać pozwolenie na budowę.Ale zaraz zaczęły się schody. Że właściwie to oni nie wiedzą kiedy to zrealizują, że to trzeba ciągnąć kabel od transformatora, że jakby była nas kilku to by było uzasadnione ekonomicznie a tak to nie bardzo, że mogą mi zrobić szybciej jak zapłacę za kabel itp... W styczniu minionego roku podpisałem umowe na wykonanie przyłącza i wpłaciłem połowę kwoty. Termin wykonania przyłącza mam określony " do 31.07.2008" Dom postawiłem, prawie wykończyłem a oni teraz coś kręcą, że chyba się nie wyrobią. Tymczasem do końca lipca musze opuścić mieszkanie, które sprzedałem i ze względu na przyłącze tak określiliśmy termin wyprowadzki. Pytanie brzmi: Co zrobić jak nie zrobią tego przyłącza. Nie odbiorą mi budynku bez tego. Czyli nie będę mógł się zameldować. Czyli będę bezdomnym mieszkającym nielegalnie na dziko zasiedlonym budynku postawionym zgodnie z terminami określonymi przez ZE Co mogę im zrobić w związku z niedotrzymaniem terminu? Czy kiedyś w tym kraju urzędnicy będą ponosić konsekwencje swoich czynów? Zostałem wpuszczony w tzw. kanał, bo uwierzyłem.... Nawet nie na słowo tylko na papier Przestrzegam innych przed kupnem działki w takiej sytuacji - tyle mogę. Ale co mam zrobić teraz? Może ktoś podpowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 16.06.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jest regulacja prezesa ENERGETYKI.Lokalny dystrybutor za przekroczenie czasu przyłącza /9msc. od daty wpłynięcia I raty kwoty na konto/ - płaca kary. Nie pamiętam kwot, ale sam ich będę ścigał, bo są już 2msc. po terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 16.06.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 mam pytanie minął termin jaki energetyka miała na zaakceptowania warunków przyłacza. Wiecie jaki są konsekwencje dla nich niedotrzymania terminu Witaj kasia1981, U mnie sytuacja była taka : (cytat ze starego postu) W dniu 15.09.2004 podpisałem umowę (wpłacając I ratę, tj. 122 PLN), wedle której ZE zobowiązał się do ostatecznego przyłącza w dniu 15.09.2006 roku. Z racji na fakt, że nie spieszyło mi się z rozpoczęciem prac budowlanych nie monitowałem ZE o konieczności dokonania przyłącza na działce. NIE OTRZYMAŁEM także od ZE żadnego pisma bądź telefonu informującego mnie o planowanych terminach prac lub też o odstąpieniu od nich z powodu (jak to głosi umowa) "nieprzewidzianych zdarzeń niezależnych od stron zawierających umowę". Niedługo minie 16 miesięcy od niewywiązania się ZE z umowy (która głosi, że za każdy dzień zwłoki ZE poniesie karę w wysokości 0,2 % wartości opłaty za przyłączenie). Napisałem pismo do Dyrektora ZEWT, egz nr 2 zostawiłem sobie (oczywiście z potwierdzeniem wpływu) i czekałem..... znów cytat ze starego postu: Wiadomość dla "walczących" z urzędnikami - można wygrać!!! Zakład Energetyczny przyznał się do błędu (pisemnie!!!) i obiecał (pisemnie!!!) szybką realizację przyłącza wraz z upustem, który zostanie mi przedstawiony na piśmie po realizacji inwestycji. Upust ustalono jednak"dżentelmeńsko" już teraz na 100% całej inwestycji, tj. koszt mojego przyłącza wyniesie 120 PLN, które wpłaciłem 3,5 roku temu. Napisz pismo i wyślij poleconym z potwierdzeniem odbioru albo najlepiej osobiście. No tylko trochę to potrwa. Na odpowiedź mają 30 dni. PS. Wzór najważniejszych elementów takiego pisma (jeżeli chcesz ) mogę Ci wysłać na maila. Walcz i nie odpuszczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 16.06.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 I jeszcze jedno - możesz napisać także do Urzędu Regulacji Energetyki W Urzędzie Regulacji Energetyki działa Rzecznik Odbiorców Paliw i Energii. Jego zadaniem jest udzielanie informacji i pomocy odbiorcom energii elektrycznej, paliw gazowych i ciepła, w celu ochrony ich interesów w stosunkach z przedsiębiorstwami energetycznymi. Współpracuje on również z przedsiębiorstwami energetycznymi i ich organizacjami w zakresie ochrony interesów odbiorców, jak też z instytucjami zajmującymi się ochroną konsumentów. Rzecznik Odbiorców Paliw i Energiiul. Chłodna 64, 00-872 Warszawatelefon: 022 661 63 05fax: 022 661 62 25http://www.ure.gov.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 16.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Zadzwoń do nich. Moja umowa o przyłacze leżała w biurku pani na wychowaczym 8 miesięcy... A tak przy okazji, i jak się to u Ciebie skończyło Nefer. Skorzystałaś z pisma czy nie trzeba było straszyć ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 16.06.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Pewnie rozbija się o koszty przyłącz i linii. Energetyka przy większych kosztach nie będzie chciała partycypować w kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 16.06.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Dzięki Mr. Jar Poproszę o to pismo na priwa. Do URE kiedyś już pisałem ale bez skutku Chociaż tak w imię zasad... lus Gdyby powiedzieli, że to zbyt duże koszty czy cos takiego gdy dowiadywałem się , nie miałbym pretensji. Ale kierownik działu zapewniał mnie i kolegę, że wszystko pójdzie szybko i sprawnie, że możemy kupować na pewniaka ( kierownik wciąż jest ten sam). Wydawało mi się, że skończyły się czasy komitetów budowy .... Uważam, że nie jest to kwestia pieniędzy tylko podejścia do sprawy. Od dwóch lat zapewniali mnie, że wszystko jest o.k. a teraz naraz wystąpiły jakieś nieprzewidziane problemy. Ile czasu zajmuje normalnie zaprojektowanie linii kablowej od transformatora do 16 budynków? Deweloperzy jeszcze dobrze nie kupią a już mają uzbrojone. Pewnie - jak się dwa lata do góry d... leżało to teraz trzeba nadgonić... Ci panowie do których chodziłem w tej sprawie w przeciwieństwie do mnie nigdy nie wyglądali na przęmęczonych . Jako przykład podejścia gości z energetyki polecam lekturę tego wątka: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2564748#2564748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 16.06.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 dzięki za rady jutro osobiście pójde do energetyki bo zostawienie tego w rękach architekta to był błąd ( ale za to sobie policzył) u nas jest sytacja inna my mamy umowę że to my zrobimy przyłącze a energetyka je odbierze. architekt miał tylko załatwić wszystkie papiery potrzebne do pozwolenia na budowę. czy ktoś mi może wyjaśnić tak na chłopski rozum co musi się znaleźć w papierach z energetyki aby można było je zaniesć do starostwa bo ja już się gubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 16.06.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 umowa podpisana, co energetyka ma napisać lub jaką pieczątkę przybić żeby można było tą kwitologię zanieść i starać się o pozwolenie HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts