Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szyby zespolone - jak sprawdzić obecność argonu?

Recommended Posts

Witam,

Producent oszklenia "pomylił" się w opisie ramek. Na części z nich jest U=2,8 a na innych brak informacji o U. Przedstawiciel producenta przyjechał na budowę i przy pomocy przyrządu Merlin Lazer firmy Bohle wykazał mi że:

- pakiet szybowy ma budowę 4/16/4 i jest warstwa napylonego metalu.

Pokazał też jakieś papiery z produkcji w których napisane było w treści Ar i mimo to opis ramki z U=2,8. Twierdził, że opisy na ramce wprowadza obsługa maszyny "tworząc dyskietkę" i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi materiałami. Na tej podstawie wystawiono deklarację zgodności z opisem U=1,0. Wszystko wygląda b. wiarygodnie, ale mnie nurtuje pytanie: Jak w prosty sposób sprawdzić obecność argonu w pakiecie szybowym bez zepsucia okna?? Please help.

Pozdrawiam,

szyba 2,8 nie dosc ze nie ma argonu to tez nie ma warstwy niskoemisyjnej. Zapal swieczke - patrz na jej odbicie w szybie - jeden z czterech plomykow jak bedzie mial on inna barwe (badz odcien) oznacza to ze jest warstwa niskoemisyjna - tym samym na 99,99% takze bedzie miala argon a nalepki....nalepki wyrzuc i nie mysl wiecej o nich :lol:

mpoplaw - ale musisz mieć skale porównawcza - dwie szyby dość blisko siebie byś wrażeń organoleptycznych nie zapomniał ;)

przecież o tym piszę obok siebie postawić badana szybę oraz taka co do której mamy pewność że jest np 2,8 albo 1,0 po wałczeniu źródła ciepła od razu będzie wiadomo czy badana jest taka sama czy inna

Można nabyc jakies badziewne małe okienko z Castoramy a po próbie oddać. I żarówkę "kwokę". I laboratorium gotowe. :D

• 6 years później...
czy ktoś próbował uzupełnić argonem stary wkład szybowy ? w warunkach domowych pocenie szyb w 12letnich oknach z firmy panorama 2000 mam już dosyć lec strugami woda chce sam wpuścić otworkiem z dołu i wypierać powietrze otworkiem od góry powietrze uzupełniając argon i zaślepić co myślicie w domu mam wentylacje wietrze itd. Nic nie daje zakupiłem osuszacz pomieszczeń faktycznie z noc wyłapie sporo woda następnej nocy znów para na oknach i leje się z parapetów jakaś masakra od kilu lata te okna nie mają na ramkach żadnego oznaczenia model Panorama 2000 chyba firma Norma - lub oknoplast sam niewiem Edytowane przez foks

• 3 years później...
Witam,

Producent oszklenia "pomylił" się w opisie ramek. Na części z nich jest U=2,8 a na innych brak informacji o U. Przedstawiciel producenta przyjechał na budowę i przy pomocy przyrządu Merlin Lazer firmy Bohle wykazał mi że:

- pakiet szybowy ma budowę 4/16/4 i jest warstwa napylonego metalu.

Pokazał też jakieś papiery z produkcji w których napisane było w treści Ar i mimo to opis ramki z U=2,8. Twierdził, że opisy na ramce wprowadza obsługa maszyny "tworząc dyskietkę" i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi materiałami. Na tej podstawie wystawiono deklarację zgodności z opisem U=1,0. Wszystko wygląda b. wiarygodnie, ale mnie nurtuje pytanie: Jak w prosty sposób sprawdzić obecność argonu w pakiecie szybowym bez zepsucia okna?? Please help.

Pozdrawiam,

Witam...

Potrzebujesz kamery ciepłoczułej IR.

Robisz zdjęcie okna w nocy (gdy na zewn. jest chłodniej - w domu ciepło). W widmie IR okno powinno mieć zawsze jednolity kolor - bez żadnej gradacji. Nie pamiętam czy argon opada czy wznosi się ale to jest widoczne gdy gazu jest za mało bo nie miesza się z tlenem.