inwestor007 13.06.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Witam,Producent oszklenia "pomylił" się w opisie ramek. Na części z nich jest U=2,8 a na innych brak informacji o U. Przedstawiciel producenta przyjechał na budowę i przy pomocy przyrządu Merlin Lazer firmy Bohle wykazał mi że:- pakiet szybowy ma budowę 4/16/4 i jest warstwa napylonego metalu.Pokazał też jakieś papiery z produkcji w których napisane było w treści Ar i mimo to opis ramki z U=2,8. Twierdził, że opisy na ramce wprowadza obsługa maszyny "tworząc dyskietkę" i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi materiałami. Na tej podstawie wystawiono deklarację zgodności z opisem U=1,0. Wszystko wygląda b. wiarygodnie, ale mnie nurtuje pytanie: Jak w prosty sposób sprawdzić obecność argonu w pakiecie szybowym bez zepsucia okna?? Please help.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Prędkość dźwięku w argonie jest inna niż w powietrzu. W szkle jest znana. Małe laboratorium i bez tłuczenia, specjalnym sonarem.... Adam M. Uwierzyć, lub nie, bo robienie laboratorium jest trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor007 13.06.2008 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Adam,A znasz może producenta i typ takiego sonaru.Z laboratorium jest problem, bo badanie oficjalne kosztuje ponoć 10tys..Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Nie, ale wiem jak to zrobić, bo ja fizyk jestem... Ze 2 lata i jest! Tylko po co? Odpuść. Uwierz lub nie. Gdzieś to produkują... Niech Ci pokażą jak to robią... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor007 13.06.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 >>>>Gdzieś to produkują... Niech Ci pokażą jak to robią... To całkiem niezły pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.06.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Gdzieś to produkują... Niech Ci pokażą jak to robią... chyba robili... bo jak teraz robią to przecież nie jest istotne... Myślisz że mają nagrane jak robili okna inwestora007? I na taśmie będzie widać jak ten argon wpuszczają w te okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.06.2008 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 szyba 2,8 nie dosc ze nie ma argonu to tez nie ma warstwy niskoemisyjnej. Zapal swieczke - patrz na jej odbicie w szybie - jeden z czterech plomykow jak bedzie mial on inna barwe (badz odcien) oznacza to ze jest warstwa niskoemisyjna - tym samym na 99,99% takze bedzie miala argon a nalepki....nalepki wyrzuc i nie mysl wiecej o nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.06.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 mpoplaw - ale musisz mieć skale porównawcza - dwie szyby dość blisko siebie byś wrażeń organoleptycznych nie zapomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.06.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 a jakby tak... wywiercić dziurkę i ... spróbować na nos??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.06.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 cholera ale on nie ma zapachu - niestety (albo stety ) to nie siarkowodór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.06.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 cholera ale on nie ma zapachu - niestety (albo stety ) to nie siarkowodór to może na zapalniczkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.06.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 mpoplaw - ale musisz mieć skale porównawcza - dwie szyby dość blisko siebie byś wrażeń organoleptycznych nie zapomniał przecież o tym piszę obok siebie postawić badana szybę oraz taka co do której mamy pewność że jest np 2,8 albo 1,0 po wałczeniu źródła ciepła od razu będzie wiadomo czy badana jest taka sama czy inna Można nabyc jakies badziewne małe okienko z Castoramy a po próbie oddać. I żarówkę "kwokę". I laboratorium gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.06.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 cholera ale on nie ma zapachu - niestety (albo stety ) to nie siarkowodór to może na zapalniczkę??? i wielkie BUUUUUUUM !!!!!!!! :lol: jeśli okaże sie ze jednak pachniało nieprzyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.06.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 a za młodu nie bawiłeś sie z zapalniczka w ciemnościach? mówimy ciągle o siarkowodorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foks 24.10.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 (edytowane) czy ktoś próbował uzupełnić argonem stary wkład szybowy ? w warunkach domowych pocenie szyb w 12letnich oknach z firmy panorama 2000 mam już dosyć lec strugami woda chce sam wpuścić otworkiem z dołu i wypierać powietrze otworkiem od góry powietrze uzupełniając argon i zaślepić co myślicie w domu mam wentylacje wietrze itd. Nic nie daje zakupiłem osuszacz pomieszczeń faktycznie z noc wyłapie sporo woda następnej nocy znów para na oknach i leje się z parapetów jakaś masakra od kilu lata te okna nie mają na ramkach żadnego oznaczenia model Panorama 2000 chyba firma Norma - lub oknoplast sam niewiem Edytowane 24 Października 2014 przez foks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_mendez 20.01.2018 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Witam, Producent oszklenia "pomylił" się w opisie ramek. Na części z nich jest U=2,8 a na innych brak informacji o U. Przedstawiciel producenta przyjechał na budowę i przy pomocy przyrządu Merlin Lazer firmy Bohle wykazał mi że: - pakiet szybowy ma budowę 4/16/4 i jest warstwa napylonego metalu. Pokazał też jakieś papiery z produkcji w których napisane było w treści Ar i mimo to opis ramki z U=2,8. Twierdził, że opisy na ramce wprowadza obsługa maszyny "tworząc dyskietkę" i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi materiałami. Na tej podstawie wystawiono deklarację zgodności z opisem U=1,0. Wszystko wygląda b. wiarygodnie, ale mnie nurtuje pytanie: Jak w prosty sposób sprawdzić obecność argonu w pakiecie szybowym bez zepsucia okna?? Please help. Pozdrawiam, Witam... Potrzebujesz kamery ciepłoczułej IR. Robisz zdjęcie okna w nocy (gdy na zewn. jest chłodniej - w domu ciepło). W widmie IR okno powinno mieć zawsze jednolity kolor - bez żadnej gradacji. Nie pamiętam czy argon opada czy wznosi się ale to jest widoczne gdy gazu jest za mało bo nie miesza się z tlenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.01.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) To stary opis sprzed 20tu lat Edytowane 20 Stycznia 2018 przez pchelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts