aladin07 13.06.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 w koncu przyjdzie i na to czas wiec wole sie wczesniej popytac w tej chwili w ziemii ida kable tpsa i dialogu w powietrzu mamy dostep do jednej sieci wimax i dwoch lokalnych wifi z tym ze do tych roznego typu radiowek mam ( moze niepotrzebnie ) ograniczone zaufanie wiec bede chyba sklonny bardziej kablem pociagnac jakis internet szerokopasmowy i teraz jak to zrobic zeby bylo najmadrzej bo sam telefon stacjonarny to nam niepotrzebny wiec chcemy miec tylko internecik do kogo to pojsc i jak zaczac temat bo prawdopodobnie bedac na lini dialogu nie mozna bedzie korzystac z ofert alternatywnych operatorow ( netia, tele2 itd. ) a bedac na lini tp chyba mozna no i teraz majac linie tpsa a korzystajac z innej firmy to placi sie cos za utrzymanie samej lini czy jak to w ogole wyglada? troche to dla mnie zagadki jeszcze ale za jakis czas trzeba bedzie prosic sie o podpiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomek 13.06.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 nr 9393,zamów neostrade 1 mega ,najbardziej optymalna prędkość za tą kase,nie wchodz w innych operatorów bo mogą być problemy.Przedewszystkim nie mają swoich serwisantów,a serwisanci z tp jak nawali ci net sprawdzają do gniazdka i na tym ich rola się kończy,a ty walczysz dalej ,pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.06.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 a bedac na lini tp chyba mozna no i teraz majac linie tpsa a korzystajac z innej firmy to placi sie cos za utrzymanie samej lini czy jak to w ogole wyglada? 1. Zamawiasz sobie internet w Tp bez planu telefonicznego. Za utrzymanie łącza płacisz 36,6 VAT http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/reg_cenniki/?reg_price=500066 PS. Najtańszy plan to socjalny, ale nie możesz mieć na nim Neostrady 2. albo BSA (czyli internet np w Tele2, ale telefon w Tp). Masz np linie telefoniczna w TP, abonament socjalny (najtańszy) i do tego internet np z Orange (OrangeFree)- tutaj juz możesz mieć socjala. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitstream_Access 3.Może założyc sobie tzw. WLR (pełne uwolnienie pętli abonenckiej), czyli po ludzku- internet i telefon masz np w Tele2. http://pl.wikipedia.org/wiki/WLR NIe wiem czy to Cię satysfacjonuje. Co do internetu bezprzewodowego - "co jest moje to jest moje " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.06.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 nr 9393,zamów neostrade 1 mega ,najbardziej optymalna prędkość za tą kase, Dokładnie albo brać 1 Mega albo od razu 6. Najlepszy stosunek prędkości do ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.06.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Rozwiązań jest parę jak piszesz.Z TP SA jak jest wiadomo - część sobie chwali do czasu jak ma jakiś problem i wtedy doczekać się od nich reakcji - szkoda gadać. Z resztą komentarzy jest na ten temat wiele. Monopolista i takież jego działania.Poza tym dowiedz się czy są skłonni podciągnąć Ci kabel. Ja pytałem o przyłącze i telefon ale odpisali że nie są zainteresowani bo inwestycja kosztowna (100mb linii napowietrznej i to już straszny problem)Jeżeli chodzi o radio sam przeżyłem kilku providerów.Jak możesz wybierać pomiędzy wifi i WIMAX polecam ten ostatni. Ja mam od Netii i jestem bardzo zadowolony. Łącze stabilne bez żadnych przerw. Łącze 2MB. Do nadajnika mam 2,3km, więc spoko.Z Wifi jest często problem utrzymania stabilnego łącza, bo obecnie jest wiele urządzeń na tym paśmie (2,4GHz) i o zakłócenia nie trudno. A jak są w okolicy urządzenia zakłócające provider nie jest w stanie nic zrobić. Temat przerabiałem 1,5 roku - nerwy, telefony itp. szkoda gadać.Na obecnym łączu mam telefon VOIP i bez problemów działa zarówno z kraju jak również z zagranicy. Ostatnio rozmawiałem z Kanadą - super.Aby korzystać z VOIPa najlepiej kupić router VOIP-owy i do niego podłączyć zwykły telefon, bezprzewodowy też - bez znaczenia. Do tego trzeba założyć konto u jakiegoś dostawcy usługi. Teraz te usługi są na ogół bezpłatne lub prawie bezpłatne. Płacisz tylko za rozmowy, więc to co się wpłaca na swoje konto możesz do zera wygadać. Rozmowy w kraju ok9gr/min. Za granicę różnie kilkanaście i kilkadziesiąt gr/min. Większość cywilizowanych krajów ma koszt od 11gr/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Z TP SA jak jest wiadomo - część sobie chwali do czasu jak ma jakiś problem i wtedy doczekać się od nich reakcji - szkoda gadać. Z resztą komentarzy jest na ten temat wiele. Monopolista i takież jego działania. Zgadza się, jak z każdą firmą-są osoby zadowolone, a inne wręcz przeciwnie Z Wifi jest często problem utrzymania stabilnego łącza, bo obecnie jest wiele urządzeń na tym paśmie (2,4GHz) i o zakłócenia nie trudno. Najczęstsze przyczyny zakłóceń to linie wysokiego napięcia (głównie transformatory), telewizja przemysłowa oraz mikrofalówka (to nie żart). Oczywiście o innych sieciach radiowych nie wspomnę. Na obecnym łączu mam telefon VOIP i bez problemów działa zarówno z kraju jak również z zagranicy. Ostatnio rozmawiałem z Kanadą - super. Aby korzystać z VOIPa najlepiej kupić router VOIP-owy i do niego podłączyć zwykły telefon, bezprzewodowy też - bez znaczenia. Do tego trzeba założyć konto u jakiegoś dostawcy usługi. Teraz te usługi są na ogół bezpłatne lub prawie bezpłatne. Płacisz tylko za rozmowy, więc to co się wpłaca na swoje konto możesz do zera wygadać. Rozmowy w kraju ok9gr/min. Za granicę różnie kilkanaście i kilkadziesiąt gr/min. Większość cywilizowanych krajów ma koszt od 11gr/min Można zrobić coś takiego: Wsiąść Neostradę bez planu taryfowego (tylko utrzymanie łącza), do tego wydzierżawić Liveboxa oraz zamówić Telefonie Internetową VoIP. Płącić abonament na VoIPa, ale rozmowy w TP oraz internecie bez ograniczeń. Ewentualnie bez abonamentu, płacimy za połączenia lokalne. http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/telefon_domowy/668908/668898/ PS. nie mam żadnego interesu w tym, żeby ktos korzystał z Neostrady i usług TP. To tak dla jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 14.06.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Najczęstsze przyczyny zakłóceń (w wifi) to linie wysokiego napięcia (głównie transformatory), telewizja przemysłowa oraz mikrofalówka (to nie żart). Wybacz ale piszesz takie pierdoły że normalnie czytać sie nie da. Jak już kompletnie nie znasz sie na temacie to nie pisz nic o wifi. Dwa razy oplułem monitor ze śmiechu czytając twój post. Chyba sie naoglądałeś Monty Pythona, w Żywocie Briana była tak scenka gdy rozmawiali dwaj strażnicy więzienia i ich hasło : ''Porozmawiajmy teraz o wpływie owczych pęcherzy na zapobieganie trzęsieniom ziemi". Twoją powyższą wypowiedź można właśnie do tego porównać. Z Wifi jest często problem utrzymania stabilnego łącza, bo obecnie jest wiele urządzeń na tym paśmie (2,4GHz) i o zakłócenia nie trudno. Tak, ale na 2,4Ghz już dawno nikt poważny nie instaluje internetu. Faktycznie były tam tylko 4 kanały do wykorzystania, od dawna dostępne jest pasmo 5GHz, a tam jest kanałów 22 i szybko sie to nie zapcha, poza tym obecnie sprzęt jest o kilka klas lepszy niż jeszcze 2-3 lata temu. Łącze od dobrego operatora zestawione w 5Ghz może być lepsze i szybsze od neostrady. Np. w moich okolicach operatorzy dają 2Mb/s za 55 zł przy umowach na czas nieokreślony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 14.06.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 lee, z tą mikrofalówką to niestety prawda. Mój kolega musiał zmienić wifi z 2.4 ghz na 5, bo kiedy sąsiad wlączał mikrofalówkę to mu sieć głupiała (rwały się połączenia, router się wieszał). Co prawda mikrofalówka była made in usa, a tam wszystko balszoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 14.06.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 lee, z tą mikrofalówką to niestety prawda. Mój kolega musiał zmienić wifi z 2.4 ghz na 5, bo kiedy sąsiad wlączał mikrofalówkę to mu sieć głupiała (rwały się połączenia, router się wieszał). Co prawda mikrofalówka była made in usa, a tam wszystko balszoje. Mamy w firmie ponad 2tyś klientów podłączonych do internetu bezprzewodowo, z czego około połowy na 2,4 GHz, z następnego tysiąca około 500 ma w domu routery z wifi i jeszcze nigdy sie nie zdarzyło żeby mikrofalówka cokolwiek zakłócała. Nie wspominając już o innych wymienionych przez "listka" przyczynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.06.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Niezła teoria z zakłócaniem przez mikrofalówki a już linie energetyczne to po prostu hit.Ciekawe skąd kolega bierze takie teorie. Ja miałem przez ponad rok łącze wi-fi po 2,4 i to była katastrofa. Nigdy nie wiedziałem jak długo będzie dostęp do Internetu. Pingi na bramę czasem 3-4ms aż tu nagle 300-400ms lub dziury.Proponowali mi właśnie przejście na 5GHz ale już straciłem do nich zaufanie, tym bardziej, że dla nich to była inauguracja tej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.06.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Nie namawiam do konkretnego rozwiązania ale...1. Sa takie miejsca na ziemi (w Polsce) gdzie net WiFi działa albo nie, a jak nie to firma sama rozwiązuje umowę i ma cię w d..e. Przypadek znajomych którzy najpierw byli szczęśliwi, potem mieli nadzieję, że szczęście będzie stabline, potem działy się códa, a na końcu firma wypowiedziała im umowę bo jak napisali (firma) nie są w stanie świdczyć usługi.2. Co do prędkości 1 lub 6... Warto popytać jak to chodzi w okolicy. My z dzikiego lasu mamy ten problem, że 512 to jedyna stabilna oferta. kolega zamówił 1Mega i mu się rwie, sąsiedzi mają po jednym Mega i zalogowanym do usługi może być tylko jeden, jak loguje się drugi to pierwszego wywala - odpowiedź TP - "proszę zmienić komputer). Nie powiem co się dzieje z sąsiadką która podbiła sobie do 6Mega bo jeszcze w ubiegłym tygodniu ciągle jej nie działał a piękni na różnych liniach nie wiedzą czemy i nie potrafią pomóc - jedyna odpowiedź to że powinno działać ale nie działa... było już kilku technicznych i też nic... Tak więc im dalej w las tym mniej netu do wyboru... warto o tym pomyśleć bo podbić prędkość idzie zawsze, ale ze zmniejszeniem to już nei tak różowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.06.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Wybacz ale piszesz takie pierdoły że normalnie czytać sie nie da. Jak już kompletnie nie znasz sie na temacie to nie pisz nic o wifi. Dwa razy oplułem monitor ze śmiechu czytając twój post. No to przynajmniej masz czysty. Tak, ale na 2,4Ghz już dawno nikt poważny nie instaluje internetu. Faktycznie były tam tylko 4 kanały do wykorzystania, Panie Wielki Informatyku jak już to 3 sieci mogą pracować obok siebie bez zakłóceń a nie 4 http://pl.wikipedia.org/wiki/802.11#802.11b Łącze od dobrego operatora zestawione w 5Ghz może być lepsze i szybsze od neostrady. Np. w moich okolicach operatorzy dają 2Mb/s za 55 zł przy umowach na czas nieokreślony. Pokaż mi w którym miejscu pisałem, że Neostarda jest lepsza/szybsza od Wifi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.06.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Niezła teoria z zakłócaniem przez mikrofalówki a już linie energetyczne to po prostu hit. http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofal%C3%B3wka No niestety częstotliwość 2,4 GHz, czyli taka jak w sieci WiFi. Transformator to może rzeczywiście przesadziłem, ale znajomy miał antenę i w pobliżu transformator. Po zmianie okna problem z zakłóceniami i zrywaniem połączenia ustał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.06.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Kuchenek nie należy brać pod uwagę, gdyż fale powstałe w wewnątrz nie przedostają się poza kuchenkę. Gdyby tak było byłyby niedopuszczone do użytkowania i stanowiłyby zagrożenie. Jeżeli jakaś śladowa ilość tych fal pomimo ekranowania wydostanie się to jest to tak małe natężenie że spokojnie można je pominąć.W tej sytuacji już większy wpływ widziałbym w routerach Wifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.06.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 W tej sytuacji już większy wpływ widziałbym w routerach Wifi. Zgadzam sie w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.06.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Panie Wielki Informatyku jak już to 3 sieci mogą pracować obok siebie bez zakłóceń a nie 4 i co z tego? w mojej okolicy na 2,4GHz jest ze 30 nadajników i kilka dużych sieci wifi i jakoś wszyscy którym dostarczam internet radiowo (ze 30 osób) nie narzekają na pingi czy zakłócenia. Zakłócenia oczywiście są ale nie blokuje to łącz (przynajmniej moich). wszystko zależy od tego czy ten kto się zabiera za robienie sieci jest jako tako kumaty w temacie jaki ma sprzęt i jakie są dystansy... jak ktoś robi łącza na parę kilometrów to prosi sie o kłopoty bo dopóki eter jest czysty to ma szanse działać, a jak w okolicy pojawi się parę nowych nadajników to takie łącze nie ma już szans na stabilną pracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.06.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Nie wiem ile było nadajników w okolicy lub innych zakłócaczy, ale jak miałem wifi to odległość między antenami była 600m (czysta przestrzeń) i tak nie potrafił provider sobie poradzić z zakłóceniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 16.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A ja sobie od rodziców podaje wi-fi na 1,2 km i jest stabilnie.Także wszystko zależy od okolicy i tego, czy anteny sie dobrze widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 16.06.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A ja mam odwieczny problem z internetem !!! niby w UE jesteśmy a ja prawie ze dostępu do neta nie mam!!!Tp nie chce mi zrobic lini bo na mojej ulicy nie ma juz numerów i dla jednego użytkownika nie opłaca im sie zakładać jakieś puszki zwiększającej ilość lini!W neti wimax była ekipa sprawdzała zasięg i byl super czekałem 2 tygodnie na założenia i okazalo sie ze dokumenty gdzieś sie zgubiły, przyjechała inna ekipa sprawdzała i było super(zasieg)po miesiącu przyjechali montować urządzenie i okazuje sie ze nie ma zasięgu;/ ponoć liscie na drzewach porosły i zasięg zniknął;/a 2 sąsiadów na około mojego domu ma wrrr!!! do nadajnika mam 7km ale to akurat nieistotne.I mam orange 0.5gb transferu i 256kb łącza i jak tu tego nie przeklinać!!!!! Macie jakieś istotne wyjście z tego dołka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2008 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 A nie możesz rozsieciować od któregoś z sąsiadów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts