Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOFA SKÓRZANA - ZABRUDZENIA

Aieksandra

Recommended Posts

Zakupiłam sofę skórzaną koloru ekri, oprócz widocznego zdarcia lica na boczku :evil: (zlożyłam reklamację) wyglada ładnie.

Ale w ulotce informacyjnej o warunkach gwarancji wyczytałam, że nie jest objęte gwarancją zabarwienia skóry odzieżą np. jeans :evil:

Jestem załamana! Sofa miała być przede wszystkim praktyczna!

Tyle pieniędzy i mam nie siadać w jeansie, dzieci większość spodni mają w jeasie.

Czy wasze sofy rzeczywiście odbarwiaja sie od jeansu?

Nie można tego jakoś wyczyścić?

Miałem ten sam problem.

Syn 2 latka i długopis w roli głównej :(

Próbowałem chyba wszystkiego:

- sok z cytryny

- zmywacz do paznokci

- czysty spirytus

Plamy świeże, takie do 24h godzin schodzą ładnie spirytusem lub zmywaczem do paznokci (aceton).

Wcześniej lepiej sprawdzić w miejscu mało widocznym czy nie odbarwia,gdyż i tak może się zdarzyć.

Plamy starsze,kilkudniowe,których nie usunąłem od razu, niestety zostały i na takie rady nie mam.

pozdrawiam

Plamy od długopisu, zarysowania(zabrudzenia) od metali np zamków w ubraniach zmywa skutecznie na razie jedyna z kilkudziesięciu wypróbownych przeze mnie substancji: a mianowicie proszek do prania niemiecki PERSIL:) innym nie próbowałam bo polskich nie używam, na wilgotną szmatke naniesc proszek i szorujemy bez jakiegos wiekszego namaszczenia schodzi blyskawicznie, mozna umyc caly mebelek i jest jak nowy, polecam tez mikstury Bufalo do skor 2 razy w roku tym wosuje. PS.mam aktywnego 3 latka.

Uff :D , jesli jeans nie barwi to super!

Bo wyglada ładnie.

Martwi mnie zdarcie lica na skórze (wielkości 20 gr) ,zaraz nad wczepionym logo firmy, sądzę że gwarant usunie. Opakowanie mebla było nienaruszone, a po rozpakowaniu taka przykra niespodzianka! :cry:

Jak reklamacja zostanie załatwiona dam drogim Forumowiczom znać.

Uff :D , jesli jeans nie barwi to super!

Bo wyglada ładnie.

.

:roll: no...u mnie barwił i to bardzo :roll: + sztruksy :roll:

Jak odrazu się zauważy to można zmyć jak później to trudniej :roll:

ja mam narożnik w kolorze brzoskwiniowym

w przypływie wściekłości zacząłem szorować długopis wodą z mydłem

efekt?

starłem długopis idealnie ... razem z kolorem i zamiast cienkich niebieskich kresek mam duże białe plamy

też to znam :-?

Plamy na jasnej kurtce wyczyściłam preparatem firmy Coccine, który nazywał się Pulitore. Kupiłam go w sklepie obuwniczym. Skoro pomogło kurtce, to powinno pomóc sofie :D

Z tej firmy jest cała gama produktów do pielęgnowania skór.

Mój ukochany i wypróbowany produkt to "Tłuszcz", który idealnie zabezpiecza przed przemakaniem obuwie zimowe.

Chyba zboczyłam z tematu :oops:

poczekaj aż Ci dziecko porysuje długopisem :-) :evil:

No właśnie... albo jak twoje dziecko porysuje komuś :oops:

Macie jakies pososby na usunięcie tych plam :-? ?

Czego ja nie próbowałam :roll:

Butyl Glikol. Ale nie wiem gdzie mozna go kupić "normalnie" Albo profesjonalny odplamiacz Stain Ex 2 produkcji Ecolab.

na plamy z długopisu ponoć są jakieś specjalne pomadki. Smarujemy i do iluś tam godzin długopis się utlenia, ale ile w tym prawdy to nie wiem :roll:

Ja mam taką:) miałam już pomazaną długopisem i usunęło bez problemu (ale podobno należy użyć na świeżą plamę).

Ubranie jak na razie mi nie farbują

Raz zafarbowałam (ale usunęłam też tym mazakiem) gazetą:( lezała na sofie i dziecko na niej usiadło, pod wpływem ciepła farba drukarska pofarbowała skórę.

A co do koloru ecru, ja mam i brudzi się strasznie, fakt faktem, nie szanujemy jej:( ale nie da się uniknąć kurzu, a ten "wchodzi" w pory skóry:( Ja czyszczę specjalnymi środkami do skór (na opakowaniu pisze raz na pół roku - ale dla mnie to nierealne i trochę się boję, że sobie zniszczę sofy) oraz chusteczkami dla dzieci:)

• 4 years później...
witam mam biały narożnik ze skóry naturalnej, nikt mi nie powiedział czy to konserwować czy jak. Zwracam się z prośbą o oświecenie mnie w tym temacie, czym wyczyścić plame z wina np. i czy są jakies srodki (sprawdzone) i w miare rozsadnych cenach. Skóra po 3miesiacach juz sie przybrudziła, a niechce czyms jej zniszczyć. Są takie narzuty na narożnik?? Prosze o pomoc !

Już 10 rok mam skórzaną kanapę, na początku bardzo o nią dbałam, myłam tylko specjalnym mleczkiem do czyszczenia skór. Z czasem jednak zaczęłam myć wodą z mydłem, a większe plamy ( od długopisu czy dzinsowych spodni) myłam cifem. Nic się wielkiego nie dzieje, po latach na przeszyciach kanapa się nieco rozeszła w miejscach, gdzie się najczęściej siedzi.

Pozdrawiam

Zwykły długopis to pikuś, zwykle wystarczy aceton ( na świeżą plamę), ale jak mi córka pomazała takim czarnym, żelowym, to nic nie pomogło. Nawet sprawdzone gdzie indziej odplamiacze dr Beckmann ( do kupienia w marketach i chyba także w Rosmannie). Jeansy także barwią, takie nie dekatyzowane, granatowe, ale łatwo się to czyści, z tym, że u mnie sofy czerwone i skóra wysokiej jakości( także w pokoju dziecinnym jest skórzana sofa).

• 1 month później...
Ja też mam cały wypoczynek ecru - owszem jak mąż miał nowe dżinsy to się po jakimś czasie zabarwiło siedzisko na niebiesko, ale bez problemu zmyłam to specjalnym mydłem do skór (kupiłam w OBI) - generalnie bardzo polecam ten środek, naprawdę pięknie czyści jasną skórę z wszystkich brudów:)