Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompromis między maszyną a hafciarką ? - JANOME

Eljaberbro

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Na rynku niedawno pojawił się produkt, firmy Janome, który jest kompromisem miedzy tradycyjną maszyną do szycia a hafciarką - jest nim maszyna do dekorowania (model Janome FM 725).

Nie używając nici, można w bardzo prosty sposób udekorować (gotowy produkt odzieżowy) np starą damską torebkę praktycznie w sposób nie do poznania. Do dekorowania możesz wykorzystać praktycznie wszystko: skrawki innych materiałów, nici, wełny, filcu, foli, etc Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia.

Maszyna posiada "stopki" (składające się naraz z 2, 3 lub 4 igieł - posiadają one żądła rozmieszczone równomiernie na każdej z nich) które scalają "wszarpują" jeden materiał w drugi. O dziwo połączenie to jest bardzo trwałe i nieodwracalne (nie sposób jest oderwać jeden materiał od drugiego nie uszkadzając jednego z nich).

Ponadto jest bardzo prosta w użyciu, nie posiada żadnych regulatorów, naprężaczy, ściegów itd

Koszt maszyny to ok 700 pln, a więc przy tym jest stosunkowo niedroga.

Nieprawda, to jest dodatek do maszyny do szycia i nie zastąpi jej. Można jej używać do dekorowania. Łączenie ściegów nie jest tak mocne.Jak ktoś chce mam filmy reklamowe mogę przesłac. Można g równiez pobrac z internetu.

A maszyny takie też maja inni w sprzedaży np. Husqvarna , Pfaff od lata ub. roku.

Witam Cię

Przeczytaj raz jeszcze co jest napisane powyżej, ja nie twierdzę, że Pfaff i reszta czołówki nie miała takiego modelu wcześniej w swojej ofercie :) Napisałem tylko, że firma Janome wypuściła niedawno taki model, a jest to prawdą.

Po drugie to nie napisałem, że może ona zastąpić maszynę do szycia, poza tym w temacie jest znak zapytania, więc nie jest to stwierdzenie.

Po trzecie: "szyłem" tą maszyną i wiem na ile mocne jest mocowanie jednego materiału w drugim, a filmy reklamowe trochę pachną propagandą (co wszyscy ogólnie wiedzą)

Ale czytając Twój post odnoszę wrażenie że chciałeś napisać byle co aby tylko mi dopiec. Ale to już Twój problem :)

Pozdrawiam