Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam na poddaszu 10 szt Veluxów.

Zastanawiam się jak najlepiej osłonić się przed słońcem.

Rolety zewnerzne wydają mi się zbyt radykalnym rozwiązaniem

Jakieś pomysły ? Jak to u Was działa ?

https://forum.murator.pl/topic/103421-veluxy-na-poddaszu-jak-os%C5%82oni%C4%87-si%C4%99-od-s%C5%82o%C5%84ca/

Dylemat między markizą zewnętrzną a roletą.

Roleta wydaje mi się taka ciężka .. po zasłonięciu będzie jak w rodzinnym grobie.

markiza zewnętrzna - nie wiem jak z trwałością na deszcze i takie inne ... pracujemy, więc nie będę sie urywac z robity w deszcz, żeby ją zasłonić.

Rolety wewnętrzne - nie wiem czy wystarczające.

W łazienkach raczej będą żaluzje.

Osiołkowi w żłobie dano ..

właśnie

może baterię kalkulatorów (takich na słoneczko), będzie energia i potężna moc obliczeniowa, będziesz mogła wesprzeć SETI

już Ci zazdroszczę :-?

cholera daję super rady, zamiast samemu tak zrobić, może to opatentować :roll:

Tylko roletki zewnetrzne z siateczki - koszt jednej to ok.90 zł dla okna 78x140,montaż dziecinnie prosty.Przerobiony temat w tym roku w czasie upałów.Rolety wewnętrzne nic nie dają ( przetestowane u szwagra.Kupowałem na allegro ( podobne jak pół domu )
Też mam roletki zewnętrzne ( z siateczki) ...tyle, że jeszcze nie zamontowane ...zobaczymy jak sprawdzą się latem.

moze duza plandeka na maszcie przed domem (jak na zaglowcach) rozwijana w dni słoneczne i zwijana w pochmurne

zrobiłbym na korbe - dla usprawnienia - aby sie nie wspinac po maszcie przy upałach ...

chłopaki ... skoro macie tyle inwencji to zapraszam wcielić w życie - pozwalam na moim osobistym dachu :D

Witam

Od dwóch lat posiadam markizy zew. oryginalne Fakro i muszę powiedzieć, że sprawują sie bardzo dobrze. Wcześniej nie można było wytrzymać u góry a teraz bez problemu można u góry wytrzymać. Koszt ich to około 180zł szt.

Witam

Od dwóch lat posiadam markizy zew. oryginalne Fakro i muszę powiedzieć, że sprawują sie bardzo dobrze. Wcześniej nie można było wytrzymać u góry a teraz bez problemu można u góry wytrzymać. Koszt ich to około 180zł szt.

Do jakiego okna wyszło Ci 180 zł za szt? Ja sprawdzałem do okna 78x160 i wychodzi prawie 255 zł za szt.

Witam

Do jakiego okna wyszło Ci 180 zł za szt? Ja sprawdzałem do okna 78x160 i wychodzi prawie 255 zł za szt.

Do okna 78x140 ale kupowałem 2 lata temu.

Właśnie jakoś mi bliżej do markiz zewnętrznych...

NIeźle to wygląda. Pytanie jak długo wytrzyma ...:) :wink:

Tylko markiza zew. kosztuje obsługiwana manualnie kosztuje 335 pln

markiza zew. obsługiwana elektrycznie 1152

a roleta manualna 1272.

Czyli pozostał dylemat czy markiza czy roleta. Chyba na początek spróbuyje markizy ręcznej i zobaczę czy rzeczywiście osłania od słońca wystarczająco....

Zdemontować to badziewie i dziurę załatać? :roll:

Nie taniej wyjdzie?

Adam M.

Trochę ciemno będzie - w dwóch pokojach po 3 Veluxy, w dwóch łazienka po jednym. Chyba nie uszykuję moim dzieciom pogrzebu za życia....:)

A kąpiel w wannie w widokiem na gwiazdy - bezcenne....

Pozostałe dwa doświetlają antresolę - dla mnie bajka :)

Mam cztery okna dachowe umieszczone na jednej połaci dachu od północnego wschody, dwa w łazience i dwa w pokoju.

Za chwilę bedę robiła okna dachowe, czy jest sens od tej strony umieszczać rolety w celu ochrony przed słońcem ;)???

jeszcze zapomniałam o podwójnym oknie dachowym (na 1.4m wys.) które jest od południa - ale doświetla ono klatkę schodową i cały przedpokój na dole - i tu raczej nie myślałam wogóle o roletach - bo po szczelnym zamknięcu będe musiała z laterką chdzić.
mam 7 okien dachowych Velux i we wszystkich zamontowaliśmy roletki zaciemniające .. jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie -zatrzymanie w każdej pozycji ,duży wybór kolorów ,łatwy montaż a w słoneczny dzien całkowite zaciemnienie :D ...a i jeszcze jedno zastosowanie roletek -całkowite i natychmiastowe zasłonięcie brudnego okna ,bo okna dachowe brudzą sie w zastraszającym tempie :-?