Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Veluxy na poddaszu - jak osłonić się od słońca ?

Nefer

Recommended Posts

Dylemat między markizą zewnętrzną a roletą.

Roleta wydaje mi się taka ciężka .. po zasłonięciu będzie jak w rodzinnym grobie.

markiza zewnętrzna - nie wiem jak z trwałością na deszcze i takie inne ... pracujemy, więc nie będę sie urywac z robity w deszcz, żeby ją zasłonić.

Rolety wewnętrzne - nie wiem czy wystarczające.

W łazienkach raczej będą żaluzje.

Osiołkowi w żłobie dano ..

Witam

Od dwóch lat posiadam markizy zew. oryginalne Fakro i muszę powiedzieć, że sprawują sie bardzo dobrze. Wcześniej nie można było wytrzymać u góry a teraz bez problemu można u góry wytrzymać. Koszt ich to około 180zł szt.

Do jakiego okna wyszło Ci 180 zł za szt? Ja sprawdzałem do okna 78x160 i wychodzi prawie 255 zł za szt.

Witam

Od dwóch lat posiadam markizy zew. oryginalne Fakro i muszę powiedzieć, że sprawują sie bardzo dobrze. Wcześniej nie można było wytrzymać u góry a teraz bez problemu można u góry wytrzymać. Koszt ich to około 180zł szt.

Do jakiego okna wyszło Ci 180 zł za szt? Ja sprawdzałem do okna 78x160 i wychodzi prawie 255 zł za szt.

Do okna 78x140 ale kupowałem 2 lata temu.

Właśnie jakoś mi bliżej do markiz zewnętrznych...

NIeźle to wygląda. Pytanie jak długo wytrzyma ...:) :wink:

Tylko markiza zew. kosztuje obsługiwana manualnie kosztuje 335 pln

markiza zew. obsługiwana elektrycznie 1152

a roleta manualna 1272.

Czyli pozostał dylemat czy markiza czy roleta. Chyba na początek spróbuyje markizy ręcznej i zobaczę czy rzeczywiście osłania od słońca wystarczająco....

Zdemontować to badziewie i dziurę załatać? :roll:

Nie taniej wyjdzie?

Adam M.

Trochę ciemno będzie - w dwóch pokojach po 3 Veluxy, w dwóch łazienka po jednym. Chyba nie uszykuję moim dzieciom pogrzebu za życia....:)

A kąpiel w wannie w widokiem na gwiazdy - bezcenne....

Pozostałe dwa doświetlają antresolę - dla mnie bajka :)

mam 7 okien dachowych Velux i we wszystkich zamontowaliśmy roletki zaciemniające .. jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie -zatrzymanie w każdej pozycji ,duży wybór kolorów ,łatwy montaż a w słoneczny dzien całkowite zaciemnienie :D ...a i jeszcze jedno zastosowanie roletek -całkowite i natychmiastowe zasłonięcie brudnego okna ,bo okna dachowe brudzą sie w zastraszającym tempie :-?