Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Veluxy na poddaszu - jak osłonić się od słońca ?

Nefer

Recommended Posts

mam 7 okien dachowych Velux i we wszystkich zamontowaliśmy roletki zaciemniające .. jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie -zatrzymanie w każdej pozycji ,duży wybór kolorów ,łatwy montaż a w słoneczny dzien całkowite zaciemnienie :D ...a i jeszcze jedno zastosowanie roletek -całkowite i natychmiastowe zasłonięcie brudnego okna ,bo okna dachowe brudzą sie w zastraszającym tempie :-?

O, mówisz,że wewnętrzne wystarczają ?

Bałam sie, że będzie z nimi za gorąco..

Właśnie przegadałam temat i wydaje mi się , że zostanę przy wewnętrznych roletkach i pójdę w klimatyzację - wtedy będzie na pewno ok. :)

Dzięki.

nie wiem czy wystarczą :roll: u Kaśki w pokoju mam zawsze zaciągnięte rolety i w te niedawne upały było całkiem... całkiem 8) ale jakby dzieci mieszkały z nami na stałe -dałabym klimę :D ....ale roletki sa ok :D
Moje jeszcze parę lat pomieszkają :) Odpuściłam DGP na rzecz klimy.

My mamy okna dachowe tylko w łazience , pralni i garderobie i to ostatnie można było rozważyć czy jest takie konieczne. Moim zdaniem przy 10 veluxach to tylko klima ratuje przed tropikiem. Obojętnie czy będą to żaluzje, rolety czy markizy i tak będzie gorąco. Pomijając fakt, ze zimą leży na nich śnieg i jeszcze nie spotkałam dachowca, który w zimie jest widny. W łazience koniecznie grzejnik pod oknem, bo inaczej cieknie . Przy oknach dachowych priorytetem moim zdaniem powinna być klima latem i sprawna wentylacja zimą, żadna tam grawitacyjna, inaczej mamy tropik latem i łaźnie parową w ciemnej jaskini zimą, to że się bardzo szybko syfią to już inny temat.

Mam u siebie i mam grzejnik i jak są duże opady to zalega, nie tylko u mnie ale i w okolicznych domach :D z tym, ze śniegu u nas raczej dużo. Zamarza też czasem inny opad atmosferyczny typu marznąca mżawka :D . Nie wiem jakiej mocy byłby ten grzejnik to i tak nie uchroni od zalegania jak nawali śniegu przez całą noc. U nas wszystkie domy w zimie mają okna zawalone śniegiem, specjalnie to obserwowałam w ubiegłym roku, bo myślałam ,że u nas coś nie tak. Widziałam bardzo często akcję odśnieżania okien dachowych :D Już nie zaśmiecam, w końcu to temat letni a nie zimowy :D