karolcia14m 03.07.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Budowa rozpoczęta w marcu bieżącego roku, jutro montujemy okna. Stan surowy zamknięty (pozostał nam zakup drzwi wejściowych) 190 tys. Dom o powierzchni 140 m2, użytkowej 130.z poddaszem bez podpiwniczenia. Ściany z cegły Markowicze, strop wylewany,więźba impregnowana ciśnieniowo, dachowka cementowa Brass (dach bardzo skomplikowany,łamana kalenica, 4 lukarny), okna dachowe Roto, orynnowanie stalowe Galeco, okna białe -Oknoplast Kraków, z typowych 4 sztuki, pozostałe 9 z łukami i duże wymiarowo. Pracowały 3 ekipy więc pewnie przez to drożej (jedna stawiała ściany, druga więźbę, trzecia kładła dachówkę i robiła orynnowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyniu 03.07.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 I wtedy będzie zamknięty w kwocie 234000zł mniej więcej. A potem instalacje (podobno ok.20000zł), ocieplenie zewn. z tynkiem 22000zł i wykończeniówka. Chciałabym zmieścić się w 300000zł ale nie wiem czy to będzie realne. No nie wiem czy nie zakładasz zbyt optymistycznej kwoty. Stan surowy zamkniety to około 30-50 % kosztów. Wychodzi więc, że wydasz około 450 tys przynajmniej. Instalacje za 20 tys to bardzo, bardzo optymistyczna wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 03.07.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 u nas stan surowy zamknięty 115tyś dom pow całk 167m2 użytkowa 118+garaż 19m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 03.07.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 u nas stan surowy zamknięty 115tyś dom pow całk 167m2 użytkowa 118+garaż 19m2 zanim zrobię sobie nadzieje możesz napisać kiedy budowałaś i z jakich materiałów tak mniej więcej i najważniesze za co nie płaciłaś bo zrobił to ktoś z rodziny. po jakimś czasie wiem że nie należy sugerować się końcową ceną. zdarza się że komuś dom murował wujek a ktoś inny musiał zapłacić 30 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapinek 03.07.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Dom 210m w tym 36 m garaz. Stan surowy otwarty wyniosl ok. 250 000. Zabily nas fundamenty (grunt mokry i gliniasty).Mysle ze jak polozysz blachodachowke i okna biale plastikowe, nie bedziesz zbytnio podnosil budynku, i mial tanie ekipy to moze.....My probowalismy robic oszczednie... tylko jakos nie wyszlo. Ale pod wawa kazdy wykonawca krzyczy wiecej, nawet jak jest z Pcimia dolnego ;((pozdro,a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 03.07.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 super - wielu z Was uważa, że taka kwota wystarczy. Mam pytanie - jak w takim razie mają się do rzeczywistości kosztorysy podawane przy prezentacji różnych projektów? Jak Wam się udało tak tanio wybudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.07.2008 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 u nas stan surowy zamknięty 115tyś dom pow całk 167m2 użytkowa 118+garaż 19m2 zanim zrobię sobie nadzieje możesz napisać kiedy budowałaś i z jakich materiałów tak mniej więcej i najważniesze za co nie płaciłaś bo zrobił to ktoś z rodziny. po jakimś czasie wiem że nie należy sugerować się końcową ceną. zdarza się że komuś dom murował wujek a ktoś inny musiał zapłacić 30 tys budować zaczęliśmy w tym roku w kwietniu, ściany z suporeksu, więźba impregnowana ciśnieniowo, fakt budował nam ktoś z rodziny ale i tak musieliśmy zapłacić mu 25 tyś za wymurowanie, zrobienie więźby i położenie blachodachówki, jak na razie to dużo nie robiliśmy sami dopiero przy wykończeniu mój mąż będzie miał sporo pracy, jeszcze nie mamy skończonego stanu surowego ale mogę już napisać ile nas to wyniesie ponieważ dach już zamówiony, okna też lada dzień a wyceny zrobione w kilku jak nie kilkunastu punktach, powiem tak trzeba jeździć i szukać ja mam przykład na dachu zaczęliśmy od kwoty 24 tyś za blachę 4 okna dachowe i rynny a skończyliśmy na 16800 ale tu wiem , że różna blacha to i różna cena ale najśmieszniejsze jest to że dałam tą samą blachę do wyceny w trzech punktach i różnica na tym samy materiale wyniosła 3000 dla nas to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.07.2008 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 super - wielu z Was uważa, że taka kwota wystarczy. Mam pytanie - jak w takim razie mają się do rzeczywistości kosztorysy podawane przy prezentacji różnych projektów? Jak Wam się udało tak tanio wybudować? kosztorysy obliczane są dla deweloperów przeważnie od niedawna archon podaje też koszty systemu gospodarczego ale szczerze to ten ich kosztorys nie odzwierciedla rzeczywistości, my sami zrobiliśmy kosztorys do banku tylko nie zaniżony ale taki w miarę rzeczywisty i ja kieruję się tym a co najważniejsze do tej pory nie przekroczyliśmy zakładanej kwoty na dany etap budowy ale trzeba jeździć i szukać powtarzam to za każdym razem dla przykładu cegłę klinkierową kupiliśmy za 3.50 szt a zaczęła się cena od 4.20szt a przy budowie tu 100 tam 200 i się uzbiera pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 04.07.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 zgadzam się ze trzeba jeździć i szukać. denerwuje mnie jak ktoś piszę że 100 zł to żaden pieniądz przy tak dużej inwestycji ale jak kilka razy odpuścimy sobie ten tysiąc to zrobi się poważna suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 04.07.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 I wtedy będzie zamknięty w kwocie 234000zł mniej więcej. A potem instalacje (podobno ok.20000zł), ocieplenie zewn. z tynkiem 22000zł i wykończeniówka. Chciałabym zmieścić się w 300000zł ale nie wiem czy to będzie realne. No nie wiem czy nie zakładasz zbyt optymistycznej kwoty. Stan surowy zamkniety to około 30-50 % kosztów. Wychodzi więc, że wydasz około 450 tys przynajmniej. Instalacje za 20 tys to bardzo, bardzo optymistyczna wersja. Instalacje za 20 tys to bardzo, bardzo optymistyczna wersja. Sugerowałam się ceną podaną w blogu budowlanym domu podobnej powierzchni jak mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 04.07.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 dziękuję Wam za rady. Codziennie czas poświęcony pracy (wyjście z mieszkania=>powrót do mieszkania) zajmuje mi 10-10,5h. Budowa domu będzie dla mnie nie lada wyzwaniem.. Obawiam się że nie osiągnę takich wyników jak Wy w cięciu kosztów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyniu 04.07.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Instalacje za 20 tys to bardzo, bardzo optymistyczna wersja. Sugerowałam się ceną podaną w blogu budowlanym domu podobnej powierzchni jak mój. Fakt, może Cię źle zrozumiałem. Na same instalacje to pewnie wystarczy ale na piec + grzejniki + inne duperele to już wiele zależy od rodzaju ogrzewania. Mnie sama kotłownia kosztowała około 13 tys (w tym piec to 7 tys). Do tego doszły koszty instalacji CO + CWU + grzejniki i 20 tys to przekroczyłem zdecydowanie. Elektryka była tansza i kosztowała około 5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.07.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 zgadzam się ze trzeba jeździć i szukać. denerwuje mnie jak ktoś piszę że 100 zł to żaden pieniądz przy tak dużej inwestycji ale jak kilka razy odpuścimy sobie ten tysiąc to zrobi się poważna suma. ja też tak uważam przy budowie od początku trzeba liczy każdy grosz , my na takim targowaniu zaoszczędziliśmy już parę tysięcy a przecież to dopiero połowa za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 04.07.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam,Stan surowy zamkniety za 190 tys/dom o pu 130 mkw? Jest to jak najbardziej do osiagniecia.Ciekawa oferte ma firma mabudo ze zdunskiej woli- buduja domy do stanu surowego otwartego z prefabrykatow- sciany z betonu ocieplonego 20 cm styropianem (wsp k to 0.2), wiezba to wiazary z impregnowanego drewna.W kilka tygodni stawiaja dom do tego stanu. Cena domu http://mabudo.pl/graf/domki/rzut_d06.html o powierzchni 125 mkw wg ich projektu to 118 tys brutto - http://mabudo.pl/cennik.html.Sam przymierzam sie do budowy domu a patent mabudo podoba mi sie- prosty, prefabrykacja eliminuje niedokladnosci ; razem z nimi zamierzam postawic dom parterowy o powierzchni uzytkowej 95 metrow wg swojego projektu za 200 tys (stan do zamieszkania czy pod klucz). Wszystko bedzie na prad (ogrzewanie albo w calosci podlogowe elektryczne albo mieszane z konwektorami, woda z przeplywowego ogrzewacza stiebel eltron dhe 24kW/27kW, placisz tylko wtedy za ciepla wode kiedy z niej korzystasz, a zeby nie isc z torbami zima to w domu maksymalnie wyelimunuje mostki cieplne i dam izolacje na strop 30cm, podloge 20cm. Ekipy do dalszych robot mozna znalezc poprzez strone http://szukajfachowca.pllubhttp://www.altino.pl/15_budowa.html. Pozdrawiamszymon aha po postawienu domu pozostaje jeszcze: ogrodzenie, uprzatniecie terenu, zasianie trawy/drzew/roslin/ zrobienie podjazdu z kostki... na samochod bede mial wiate- jakos nie wyobrazam sobie wydawania 40 tys na garaz wbudowany w bryle domu, w ktorym bedzie stal samochod o wartosci 20 tys zl:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 03.09.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Ja buduję niedaleko, jakieś 50km od Gliwic. Koszt stanu surowego otwartego w przeliczeniu na 1m2 powierzchni użytkowej - 1850zł. Wszystko robi firma. Jest to dom parterowy z poddaszem mieszkalnym. W cenę wchodzi dach(dachówka) z ociepleniem i okna dachowe(7 sztuk Fakro). Kosztorys opiewa na 222tyś. na 120m2 powierzchni użytkowej a po podłodze z wszystkimi pomieszczeniami i garażem - 176m2. Do tego dojdą okna na parter - 11600zł i brama garażowa 3000zł i drzwi też coś między 3-4tyś(jeszcze nie mamy zamówionych). I wtedy będzie zamknięty w kwocie 234000zł mniej więcej. A potem instalacje (podobno ok.20000zł), ocieplenie zewn. z tynkiem 22000zł i wykończeniówka. Chciałabym zmieścić się w 300000zł ale nie wiem czy to będzie realne. Ja też mam dom podobny i podobnie budowany (firma). Niestety o 300.000 zł możesz chyba zapomnieć. Ja wydałem już około 350 tys. i jeszcze nie mieszkam - do zamieszkania huk roboty. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR4KY 03.09.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Ja buduję niedaleko, jakieś 50km od Gliwic. Koszt stanu surowego otwartego w przeliczeniu na 1m2 powierzchni użytkowej - 1850zł. Wszystko robi firma. U nas wyszło jakieś 1100 zł/m2 pow. użytkowej za stan surowy otwarty. Zacząliśmy w marcu tego roku. Mieliśmy jedną ekipę na cały stan surowy otwarty od wykopu do dachówki - 3 miesiące. Materiały kupowaliśmy sami ale większość w jednej hurtowni więc transport był gratis i duże upusty. Miałem też oferty od firm budujących z materiałem ale praktycznie każdej wychodziło około 1800 zł/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 05.09.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Dom 160m2 pow użytkowej.Dach dwuspadowy, elewacja zrobiona na gotowo, okna są, elektryka rozłożona, tynkarz tynkuje ściany wewnętrzne, tarasy wylane.Wydałam 250 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts