Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika DorciIQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle że gros panów/paniów architektów jest strasznie sztampowo-katalogowa niestety... A potem masz profesjonalnie zaprojektowane wnętrza, w których nie widać właściciela, tylko aktualne trendy w designie... Oczywiście jak ktoś ma szczęście trafić, to super... Zresztą taki błysk szaleństwa widać w dorciowych projektach.

Nie jestem jakimś strasznym ortodoksem, żeby nie było :D Zresztą może sami będziemy sięgać po wsparcie, ale na razie jedziemy po bandzie :wink: Tyle, że nie mamy żadnych wizualek...

Nie o to chodzi, aby szalony projektant zdominował swoja wizją inwestora. Bo gdzie wtedy jest inwestor? On ma pomóc wizje ułożyć w całość :) ... i taka moim zdaniem jest rola projektanta. Ma zaproponować, generalnie słuchać i złożyć wizje inwestora do kupy ;) :)

Nie o to chodzi, aby szalony projektant zdominował swoja wizją inwestora. Bo gdzie wtedy jest inwestor? On ma pomóc wizje ułożyć w całość :) ... i taka moim zdaniem jest rola projektanta. Ma zaproponować, generalnie słuchać i złożyć wizje inwestora do kupy ;) :)

Dokładnie tak. W dodatku powinien uwzględniać w tym wszystkim budżet.

Dokładnie tak. W dodatku powinien uwzględniać w tym wszystkim budżet.

A z tym ostatnim zwykle ma największy problem - bo łatwo się wydaje nie swoją kasę...

Witamy! :wink:

No ale trudno żeby nie były - w końcu projektanta bierzesz do najbardziej reprezentatywnych pomieszczeń, a nie do lochów, nie?

BTW - muszę sobie SAMA (!!!) :lol: zaprojektować pralnio-kotłownię i to ASAP, bo mi hydraulik kazał na jutro powiedzieć gdzie zlew i gdzie pralka... Zabieram się do roboty :D

No dobra, to chyba tak:

http://lh3.ggpht.com/_45sTWSeoyYI/SiV75C5d1II/AAAAAAAAAWs/_82SanWcNSU/s800/kot%C5%82ownia1.jpg

Pralka i suszarka mają być podwyższone o jakieś 40 cm, ta szafka obok płytsza, bo ścianka ma tylko 52 cm i wyższa, żeby zlicować się z ich górą (85+40cm).

Obok zlew taki gospodarczy, trochę blatu (wychodzi 60cm) i płyta gazowa - taki był plan na wypadek braku prądu, który się zdarza dość często i zjeść nic nie można ani herbaty wypić :roll:

Nie wiem w sumie ile zajmie piec i pompa wyrzutowa (a musi być, żeby pralka i zlew i prysznic od sauny w pomieszczeniu obok się mogły dołączyć do kanalizy, która jest zaraz pod sufitem piwnicy), więc tak naprawdę nie wiem jakie będzie rozmieszczenie i gdzie te kosze na brudy będą. Ewentualnie pod oknem, tak:

http://lh6.ggpht.com/_45sTWSeoyYI/SiV76lrKiAI/AAAAAAAAAW0/ZO8H0WksHKU/s800/kot%C5%82ownia3.jpg

Będzie wtedy trochę mniej ergonomicznie latać z brudasami po całej kotłowni, ale co ja zrobię :roll:

A chcę płytę pod oknem, bo nie mam zamiaru żadnego okapu instalować do uruchomienia tegoż znienawidzonego ustrojstwa raz na 100 lat...

No i co myślicie?

A myślcie szybko, bo jutro rano jadę ;)